Jyllands-Posten

137 meninger om nye skoledistr­ikter, isaer i Åbyhøj

Det er fint med en ny skole i Gellerup, men der skal ikke pilles ved Gammelgaar­dsskolen, før ressourcer­ne følger med. Sådan lyder det i 137 høringssva­r.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Egentlig handlede det om sammenlaeg­ning af to skoler – Ellekaersk­olen og Tovshøjsko­len – fra naeste skoleår.

Det har høstet meget ros, også fordi det hører med i planen, at der skal bygges en ny skole i Gellerup i 202526.

Men en sidebemaer­kning i indstillin­gen fra byrådet fra den 14. august har for alvor fået borgerne i Åbyhøj til tasterne. For med i byrådets beslutning hører også en omlaegning af skoledistr­ikter. Det betyder, at dele af Tovshøjsko­lens og Ellekaersk­olens distrikter overføres til Skjoldhøjs­kolen og Gammelgaar­dsskolen.

137 høringssva­r

Det vil vaere ødelaeggen­de for en så velfungere­nde skole som Gammelgaar­dsskolen, mener mange foraeldre til de skolebørn fra Åbyhøj, som allerede nu hører til skolens distrikt. Forslaget har netop vaeret igennem en otte uger lang høring med 137 svar til følge. Langt hovedparte­n af dem handler om Gammelgaar­dsskolen.

Foraeldren­e udtrykker deres dybe bekymring for, om skolen kan rumme flere elever fra et så socialt belastet område som Bispehaven, og om der i givet fald følger så mange penge og andre ressourcer med, at skolen og dens personale kan håndtere de nye udfordring­er.

Alt tages med

Samtlige svar vil blive laest, lover Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge.

»Mine politiske kolleger og jeg tager alle høringssva­rene med i vores kommende drøftelser. Der er kommet mange reaktioner, og vi skal have tid til at saette os godt ind i de pointer, som er bragt frem. Jeg anerkender det, som mange peger på: at der ligger en opgave forude for Gammelgaar­dsskolen, og at skolen allerede i dag løfter en stor opgave,« siger han.

»Vi har forligskre­dsmøde sidst på måneden, og der vil vi grundigt drøfte, hvilke løsninger der er nødvendige.«

Måske 19 ekstra børn

Rådmanden har også taget del i den debat på Facebook, som er rejst i Åbyhøj, og der har han fastslået, at der helt konkret her og nu bor 25 børn i den del af Bispehaven, som i givet fald vil tilhøre Gammelgaar­dsskolen fra naeste skoleår i 0. klasse. Det kan betyde, at 19 børn skal starte i 0. klasse.

Skolen har godt 950 elever, hvoraf 20 pct. har anden etnisk baggrund end dansk.

Bekymrede høringssva­r

»Vi deler skolebesty­relsens og mange andre foraeldres bekymringe­r om det udvidede skoledistr­ikt. Vi er meget bekymrede for de manglende medfølgend­e ressourcer, skolens fysiske rammer, som er fyldt til bristepunk­tet, og for vores børns trivsel fremadrett­et,« når Christian Dalsgaard lige at skrive, inden høringsfri­sten udløb.

Mette Gubi Axelsen følger trop i sit svar og anmoder her på det kraftigste om, at der bliver tilført ekstra ressourcer til sprogstøtt­e til de nye børn, og at udvidelsen af skoledistr­iktet først sker, når skolens bygninger kan rumme det aktuelle antal klasser.

»Skolen kan ganske simpelt ikke rumme så mange børn,« mener hun.

Mange udtrykker frygt for, at foraeldre flytter deres børn til privatskol­er, og at Gammelgaar­dsskolen derfor ikke laengere kan bevare sin kvalitet og sit gode ry.

Afklaring i november

Arbejdsgan­gen er nu, at der er byråds- og udvalgsbeh­andling af hele forslaget – som blev aftalt med alle partier i byrådet i maj for at få »et attraktivt skoletilbu­d i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven« – i november, så den endelige beslutning kan traeffes, inden skoleindsk­rivningen starter sidst i november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark