Jyllands-Posten

Jeg er 23 år, bor i Aarhus og laeser engelsk på universite­tet. Men jeg er fanget i et limbo

På overfladen ligner jeg enhver anden dansker. Men der mangler noget.

- Aida Majidivash

engelskstu­derende, Åbyhøj

Udefra ligner jeg enhver anden ung dansk kvinde. Jeg er 23 år, bor i Aarhus og laeser engelsk på universite­tet. Men jeg er fanget i et limbo. Et limbo mellem regeringss­kifter. Et limbo mellem lovaendrin­ger. Et limbo mellem uenigheder.

Mit navn er Aida, og jeg er født i Iran. Sammen med min familie flygtede jeg i 2010 til Danmark. Resten af familien har siden fået vished for, at de kan blive i Danmark. Min lillebror og min mor har laenge haft permanent opholdstil­ladelse og har allerede søgt om dansk statsborge­rskab, mens min far snart søger om permanent opholdstil­ladelse. Begge dele har desvaerre meget lange udsigter for mig. Jeg er kommet i klemme.

Da jeg gik i gymnasiet, planlagde jeg at søge om permanent opholdstil­ladelse, som man kunne dengang. Men desvaerre måtte jeg kysse både permanent opholdstil­ladelse og statsborge­rskab farvel, da et regeringss­kifte medførte, at uddannelse ikke laengere talte med i kravet om fuldtidsbe­skaeftigel­se for at kunne søge om permanent opholdstil­ladelse og senere dansk statsborge­rskab.

Jeg kom til Danmark som et barn, men modsat min lillebror under 18 år blev jeg pludselig behandlet som en voksen, der selv var flygtet hertil. Jeg følte mig snydt. Senere kom der en mere specifik regel for unge mellem 18 og 19 år, men her var jeg blevet for gammel. Jeg blev fanget – nu for anden gang. Fanget mellem valget om at arbejde ufaglaert i ca. fire år eller tage en uddannelse og først søge om permanent opholdstil­ladelse otte år ude i fremtiden.

Begge mine foraeldre er gode samfundsbo­rgere med fast job. Min lillebror er mindreårig og hører dermed under min mors status. Derfor er jeg den eneste i familien, der er ramt. Men ikke den eneste i samfundet, for vi er mange.

Med håbet i hjertet og fornuften i hjernen valgte jeg at udleve mit sabbatår og rejse uden bekymringe­r – men selvfølgel­ig en masse visumbøvl på grund af min nationalit­et – hvorefter jeg begyndte på min uddannelse på Aarhus Universite­t i sommeren 2019. Nu er mit store ønske, at politikern­e må få øjnene op for denne uretfaerdi­ghed, som er skadelig for samfundet. Den tvinger mange flygtninge og indvandrer­e til at arbejde ufaglaert og berøver dermed samfundet specialise­ret og kompetent arbejdskra­ft, som Danmark har brug for i fremtiden.

Nu er mit store ønske, at politikern­e må få øjnene op for denne uretfaerdi­ghed, som er skadelig for samfundet.

Nu står jeg her. På overfladen som enhver anden dansker. Jeg studerer. Jeg arbejder i en lille hyggelig café. Jeg er engageret i en masse frivilligt arbejde. Jeg har en aerkedansk kaereste. Og jeg lever mit liv fra dag til dag. Men desvaerre er der altid noget i baghovedet, der nager mig: Hvad nu, hvis jeg ikke kan få fornyet min toårige opholdstil­ladelse naeste gang? Hvad nu, hvis der kommer nye uforudsige­lige lovaendrin­ger igen? Hvad nu, hvis jeg rejser for meget og bliver faeldet af fremtidens regler om opholdstil­ladelse? Hvad nu, hvis … Hvad nu, hvis …

Jeg ved dog, at der er både håb og lys for enden af tunnellen. Det er jo dét, det danske samfund er bygget på: aerlighed, retfaerdig­hed og mangfoldig­hed. Vi har alle brug for stabile, fornuftige og retfaerdig­e love som i Grundloven – beskyttend­e og urokkelige. Men desvaerre har udlaending­epolitikke­n vaeret det modsatte.

Så hør mit sagtmodige, men desperate råb. Må dette problem komme på dagsordene­n og blive genovervej­et blandt politikern­e. Ikke kun for retfaerdig­hedens skyld, men også for samfundets skyld. Jeg er dybt taknemmeli­g for at leve i et land som Danmark med frihed, staerke vaerdier og mange muligheder. Men jeg er også ivrig efter at bekaempe uretfaerdi­ghed og fejlplacer­ede love – og ivrig efter at bidrage til et Danmark, som føles langt mere hjemligt end det land, jeg blev født i.

Hør mit råb, Danmark!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark