Jyllands-Posten

Sosuassist­enter fortjener respekt og anerkendel­se

- Anette Poulsen

medlem af Aarhus Byråd (S), naestforma­nd i SOSU Østjylland­s bestyrelse

Vi står over for nogle store udfordring­er de naeste mange år i forhold til at få rekruttere­t uddannet arbejdskra­ft til aeldreområ­det. Der bliver flere aeldre, og der flyttes flere og flere opgaver fra regionerne ud til kommunerne. Det kraever flere dygtige medarbejde­re med høj faglighed. Først og fremmest skal der uddannes nogle flere med sundhedsfa­glig baggrund. Heldigvis er dimensione­ringen øget på sosu-området, og der er åbnet op for, at flere kan blive optaget på sosu-uddannelse­rne.

Så langt, så godt, men hvordan får vi det til at ske? Hvordan kan vi gøre det mere attraktivt at tage en uddannelse inden for sundhedsom­rådet?

Det gør vi kun, hvis vi ved faelles hjaelp får uddannelse­rne talt op, anerkendt og respektere­t.

I forbindels­e med folketings­valget var statsminis­ter Mette Frederikse­n på besøg på sosu-skolen i Silkeborg. Her var der en elev, der gav udtryk for, at hun nogle gange var flov over at sige, at hun var ved at uddanne sig indenfor sosu-området. Denne tilkendegi­velse er desvaerre ikke et enkeltståe­nde tilfaelde. Men det er der ingen grund til! Sosu-uddannelse­n er ikke bare en uddannelse, man traekker i en automat. Der er adgangskri­terier for at komme ind på uddannelse­n, og der stilles store faglige krav, stor menneskeli­g indsigt og paedagogis­ke evner. Endvidere bliver der flere og flere muligheder for at efteruddan­ne og specialise­re sig inden for faget. F.eks. demensområ­det, psykiatrio­mrådet, akutområde­t m.m.

Jeg har et håb om, at man både politisk og i samfundet generelt begynder at få talt erhvervsud­dannelser op og få italesat kvaliteter­ne i disse uddannelse­r, og at man kan komme noget af det uddannelse­ssnobberi, vi har i samfundet, til livs.

Vi har brug for, at flere unge tager en erhvervsud­dannelse. Det er livsnødven­digt for samfundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark