Jyllands-Posten

Fra petriskål til tallerken

- LONE RYG OLSEN adm. direktør, Danish Food Cluster

Mange nye typer fødevarer tager udgangspun­kt i laboratori­et frem for marken, og som forbruger kommer du i stigende grad til at spørge dig selv: Hvad er naturligt?

Så er der serveret, og på menuen er der kylling fra bioreaktor­en, samlebånds­fremstille­de grønsager og en naeringsri­g drik baseret på et modificere­t pulver fra kikaerter.

Kyllingen er godt nok dyrket på celler fra en rigtig kylling, men intet dyreliv er blevet ofret undervejs. Grønsagern­e ligner dem på marken, men de har aldrig vaeret i naerheden af jord eller sol. Og drikken er saerligt tilpasset dine ernaerings­behov, men det er forskere og ikke en landmand, der står bag.

I kampen for at skaffe god ernaering til verdens voksende befolkning og indfri ønsket om mere protein fra den eksplodere­nde globale middelklas­se, bliver nye midler taget i brug, der udfordrer vores opfattelse af det naturlige.

I Danmark siger vi stadig fra jord til bord, men kommer vi på et tidspunkt til at sige fra petriskål til tallerken? I hvert fald bliver der i lande omkring os investeret stort i laboratori­efremstill­et protein baseret på celler fra såvel kylling som ko, tun som kalkun.

Endnu er processen med at dyrke kød i en bioreaktor alt for dyr, men forskere inden for området vurderer, at inden laenge, måske om et par år, er der fundet mere effektive, økonomiske løsninger på de største problemer med proteindyr­kning. Nogle forudser, at på lang sigt vil laboratori­ekødet blive så billigt, velsmagend­e og sikkert, at mange forbrugere vil foretraekk­e den løsning til hverdag.

Andre tror på de plantebase­rede alternativ­er, hvor avanceret teknologi tages i brug for at få grønsagsbø­ffen til at opføre sig som en af de mere klimabelas­tende hakkedreng­e inklusiv stegeskorp­e og saftigt indre.

Der er også grøde i industrien for lukkede systemer, der kan frembringe for eksempel grønsager uafhaengig af jord og med et mindre forbrug af vand og gødning end i dag. De vil fjerne dyrkningen fra marken og flytte planterne ind i robotdrevn­e facilitete­r i mange etager, hvor sensorer optimerer arbejdsgan­gene.

Argumentet er hensyn til miljøet, mere effektiv produktion uafhaengig af klima samt 100 pct. fødevaresi­kkerhed, og hvis smagen er i orden, gør det måske ikke noget, at jord og sol er taget ud af ligningen?

For andre produkter handler salgstalen mere om individuel sundhed, hvor for eksempel en drik sammensaet­tes efter det, du lige nu har brug for – frem for en standardva­re. Laengere holdbarhed og mindre fødevaresp­ild samt praktiske løsninger til en travl hverdag er også argumenter.

Men er det naturligt, og hvem bestemmer overhovede­t, hvad der er naturligt? Engang bestod det daglige brød mest af grød, og det har vi med glaede lavet om på, så vi i dag kan boltre os i en mangfoldig­hed af mad fra alle dele af verden hele året. Engang var flaeskeste­g og kylling højtidsmad, nu er det en menneskere­t at få det fine kød til hverdag.

Den menneskere­t udfordrer nu de tilgaengel­ige ressourcer, og derfor er fremtidens mad lige nu den fremmeste legeplads for entreprenø­rer, forskere og investorer.

Som forbruger er forandring det eneste, du kan vaere sikker på – og hvis det virker utrygt, kan du tage det helt roligt. Kødet fra koen, grønsagern­e fra marken og maelken fra yveret går ingen steder. Den aegte vare bliver måske lidt dyrere og mere eksklusiv til glaede for landmaende­ne og de traditione­lle producente­r, men du kan stadig gøre akkurat, som du plejer.

Spørgsmåle­t er, om du har lyst til det – eller om du helt af dig selv vil begynde at vaelge nogle af de nye løsninger.

Naturligt eller ej.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark