Jyllands-Posten

Minister vil undersøge nabogener ved grusgrave

- KLAUS DOHM

Miljøminis­ter Lea Wermelin saetter nu en undersøgel­se i gang for at klarlaegge, hvordan det kan blive lettere at vaere nabo til de grusgrave, som ligger taet på beboede områder.

Det skriver hun i et svar til Danske Regioner, der som tidligere omtalt i JyllandsPo­sten har foreslået ministeren at lave regler, der skal sikre, at naboer til grusgrave får en økonomisk kompensati­on for deres vaerditab – som det f.eks. sker, når der opstilles vindmøller.

I svaret tager ministeren ikke direkte stilling til spørgsmåle­t om kompensati­on, men hun skriver, at der skal vaere »tålelige forhold for naboer til råstofgrav­e«, og at hun er »klar over, at det er noget, der giver bekymring hos mange i øjeblikket«, fordi regionerne lige nu laver nye planer for grusgraven­es placering.

»En aendring af reglerne i råstoflove­n, som vil forbedre forholdene for naboerne, kraever, at vi kigger naermere på problemati­kken med gener fra råstofgrav­e og vaerditab og bredt forholder os til muligheder­ne for at lette naboskabet til råstofgrav­ene,« står der også.

Ministeren understreg­er, at situatione­n med grusgrave komplicere­s af, at generne ikke kun kommer fra selve driften af grusgraven­e, men også fra de store lastbiler, der kører ind og ud.

Efter at Jyllands-Posten beskrev, hvordan naboer flere steder i landet klager over grusgrave eller planer om grusgrave, erklaerede politikere bredt i Folketinge­t, at de støtter forslaget om, at grusentrep­renørerne skal betale en kompensati­on til berørte naboer.

Danske Regioner er glad for ministeren­s svar.

»Jeg håber bare, at der bliver sat fart på undersøgel­sen, for problemet rammer allerede nu mange mennesker,« siger Heino Knudsen, formand for Miljøudval­get i Danske Regioner (S).

 ??  ?? Danske Regioner er i faerd med at udpege nye områder, hvor der skal graves efter sten, grus og andre råstoffer, der skal daekke den stigende efterspørg­sel til brug ved byggeri og anlaeg. Foto: Casper Dalhoff
Danske Regioner er i faerd med at udpege nye områder, hvor der skal graves efter sten, grus og andre råstoffer, der skal daekke den stigende efterspørg­sel til brug ved byggeri og anlaeg. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark