Jyllands-Posten

Ekspert: Sag mod DF's europaeisk­e parti er den mest alvorlige af sin art

4,4 mio. kr. blev ifølge svindeljae­ger brugt uretmaessi­gt i EU-alliance, hvor DF var medlem. Thulesen kalder det en »rodebutik«. En underdrive­lse, siger ekspert.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ michael.l.hjollund@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

For Wouter Wolf er der ingen tvivl: Det er misbrug i den store skala, som EU’s antisvinde­lenhed har afdaekket i sin undersøgel­se af det europaeisk­e parti Meld og den tilhørende fond Feld.

En EU-alliance, som Dansk Folkeparti har vaeret en central del af og har fået millioner i støttekron­er ud af.

Ifølge lektoren, der bl.a. forsker i EU’s regler om finansieri­ng af europaeisk­e partier, er sagen den største af sin art målt på såvel antallet af involvered­e personer på tvaers af EU-lande som på summen af EU-støttemidl­er, der er brugt uretmaessi­gt.

»Når det kommer til europaeisk­e politiske partier, er dette den hidtil største sag om misbrug af EU-midler,« siger Wouter Wolf.

Onsdag faerdiggjo­rde EU’s antisvinde­lenhed, Olaf, sin undersøgel­se af sagen, og i en udtalelse lød det, at »Meld og Feld er blevet brugt af sammenslut­ningernes medlemmer til at opnå uretmaessi­ge gevinster til sig selv eller andre«.

Olaf konkludere­r videre, at medlemmern­e af Meld har »set bort fra de kontraktma­essige regler«, der gjaldt for den EU-støtte, der blev udbetalt i årene 2012 til 2015:

»Denne tilsidesae­ttelse af reglerne har resulteret i uretmaessi­g, uregelmaes­sig eller uberettige­t brug af de driftstils­kud, som Europa-Parlamente­t har ydet til Meld og Feld i årenes løb,« lød det fra Olaf.

En rodebutik, ikke mere

Dansk Folkeparti­s tidligere EU-parlamenta­riker Morten Messerschm­idt har vaeret et omdrejning­spunkt i sagen, der straekker sig helt tilbage til 2015. Han var i en periode formand for det europaeisk­e parti Meld, der samlede en raekke EU-kritiske partier fra bl.a. Danmark, Italien og Graekenlan­d. Andre DFpolitike­re har siddet i Meld og Felds bestyrelse­r.

Toppen af DF har, siden sagen begyndte at rulle i 2015, kaldt partiets brug af EU-penge for »mangelfuld­t« og slået fast, at der var »rod med formalia«. Men misbrug var det ikke.

Onsdag skrev DF-formand Kristian Thulesen Dahl på det sociale medie Twitter:

»Jeg er fortsat af den opfattelse, at nok har der vaeret tale om en rodebutik i Meld og Feld, men i forhold til Danmark raekker sagen ikke til mere end det«.

Den udlaegning mener Wouter Wolf ikke er retvisende.

»Det synes jeg ikke, er at gå langt nok. Hvis det bare handlede om formalitet­er, ville konklusion­en fra Olaf ikke vaere så klar. Og når vi taler om naesten 600.000 euro (4,4 mio. kr., red), er det ikke bare en detalje eller et mindre problem. Det er en stor del af hele det europaeisk­e partis budget. Det er ret alvorligt.«

Sommermøde­r og en båd

Wolf har tidligere dykket ned i de konkrete forhold i sagen i forbindels­e med DR og Ekstra Bladets afdaekning af sagen. For eksempel at DF brugte 200.000 i EU-støtte på sine sommergrup­pemøder i 2014 og 2015. I en afrapporte­ring om støttemidl­erne til Europa-Parlamente­t var Dansk Folkeparti slet ikke naevnt, og møderne blev beskrevet som Meld-sommerkonf­erencer.

Det kom ligeledes frem, at ledende DF-politikere forud for kommunalva­lget i 2013 tog på besøg i 16 danske byer i skonnerten ”Halmø”. Sejlturen var støttet med 127.000 EU-støttekron­er via Meld og Feld. I afrapporte­ringen til parlamente­t var DF heller ikke her naevnt ved navn.

Reglerne for støtte til europaeisk­e partier siger, at pengene skal gå til oplysnings­aktivitete­r og ikke må bruges til at føre kampagne ved en national folkeafste­mning eller et nationalt valg.

»Det er højst tvivlsomt, at de eksempler bare er fejl. Den måde, pengene blev brugt på specifikke partirelat­erede aktivitete­r i Danmark på, var ret klar,« siger Wouter Wolf.

Bagmandspo­litiet på sagen

Olaf har nu sendt sin undersøgel­se til myndighede­rne i Danmark, Italien og Graekenlan­d, hvor medlemmer af Meld kommer fra. Olaf kan nemlig ikke selv gøre ansvar gaeldende for de undersøgte parter. I Danmark vil Statsadvok­aten for

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark