Jyllands-Posten

»EU-samarbejde­t er frakoblet den verden, vi er en del af«

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør marchen@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal til topmøde i Bruxelles. Men hun er fortørnet over et EU, hvis budget er »gak«, og som diskuterer mystiske ting i et virkelighe­dsfjernt frakoblet parallelun­ivers.

Der var en dyster stemning i folketings­salen, da statsminis­ter Mette Frederikse­n den 1. oktober for første gang åbnede Folketinge­t. Med en tale, der advarede om, at det rosenrøde skønmaleri af trygge, tillidsful­de Danmark var »falmet«. »Historien går ikke kun fremad. Den kan også gå tilbage,« sagde hun.

Da Jyllands-Posten møder Mette Frederikse­n en tidlig torsdag morgen i Statsminis­teriet, traenger den mørke stemning sig på igen.

»Historien bevaeger sig ikke kun fremad. Vi er på et grundlaegg­ende plan et sted i verden, hvor noget går tilbage,« siger hun, mens der skaenkes morgenkaff­e.

Men denne gang handler det ikke blot om Danmark. Det handler om hele Europa. For det er regeringen­s europapoli­tik, som statsminis­teren for første gang forsøger at saette nogle ord på efter have overtaget regeringsm­agten.

»Man kommer ikke til at høre mig holde virkelighe­dsfjerne taler, hvor jeg hylder den frie bevaegelig­hed! For jeg kan jo se, at det har nogle store konsekvens­er i virkelighe­dens verden,« siger hun.

Det havde de fleste nok heller ikke forventet, eftersom Socialdemo­kratiet under Frederikse­ns ledelse bestemt ikke har båret praeg af jubel og EU-strømper. Men hun taler i den forbindels­e nok lige så meget om sin forgaenger som om sig selv. For den forhenvaer­ende S-formand Helle ThorningSc­hmidts EU-kurs var en helt anden. Det var den også, da Venstres tidligere formand Lars Løkke Rasmussen sad på det store hjørnekont­or i Statsminis­teriet, hvor vi nu sidder.

»Hver tid i det europapoli­tiske har jo sine udfordring­er. Det er svaert at tale om euroå del af,« siger Frederikse­n og opremser problemer:

Putin i Rusland. Mellemøste­n, »der står i brand«. Vedvarende problemer i Nordafrika. Migration. Og »en amerikansk praesident, der ikke i tilstraekk­elig grad holder det regelbaser­ede verdenssam­fund oppe«. Handelskri­gen mellem Kina og USA.

Det hele er med til at definere EU’s udfordring­er.

»Jeg er jo stadig ny i embedet og ny i en europaeisk sammenhaen­g. Men jeg kan se et grundlaegg­ende strukturel­t problem: Der er en tendens til, at noget af det, der diskuteres i det europaeisk­e samarbejde, er frakoblet den verden, vi er en del af,« siger hun og er for eksempel uforståend­e over for, at EU netop i disse uger – samtidig med brexit – indleder en drøftelse med Albanien om at blive medlem af EU.

»Det, synes jeg, er en maerkelig prioriteri­ng. Jeg tror, man må sige, at engang imellem er der nogle ting i EU-systemet, som bare kører, og jeg har i flere år advokeret for, at man bør zoome ind på det afgørende. Det er i mine øjne den ydre graense, som er det absolut vigtigste. Men vi bruger desvaerre meget tid på andre mindre vaesentlig­e diskussion­er,« siger hun.

Budgetbiss­en

Når hun torsdag flyver til Bruxelles og mødes med de andre regeringsc­hefer til topmøde, er det med en meget hård linje om, at Danmark ikke skal betale mere til EU. EU’s budget skal ompriorite­res til at fokusere mere på migration og grøn omstilling. Budgetposi­tionen – at det trods udspillet fra Bruxelles ikke må blive dyrere for danskerne at vaere medlemmer af EU – haenger én til én sammen med hendes overordned­e bekymring for, at EU-systemet glemmer forbindels­en til borgerne.

»Der kommer vi til at indtage en vanskelig position. Jeg er grundlaegg­ende uenig i kommission­ens vurdering af behovet for et større budget. Uden Storbritan­nien bliver vi et land mindre, og så tror jeg, vi har behov for et mindre budget. Det er en udfordring i tendens til, at vi i stedet for at løse de egentlige problemer så bruger vi skatteyder­nes penge. Når vi taler om EU-budgettet, pisker milliarder­ne frem og tilbage. Jeg er slet ikke i tvivl om, at problemern­e kan løses inden for eksisteren­de budget.«

Derfor har Mette Frederikse­n taget initiativ til en alliance med Sverige, Holland og Østrig om at bekaempe det stigende budgetbidr­ag.

»For mig handler det nu om europaeisk sammenhold i en urolig verden og om at komme taettere på at løse de problemer, der er. Håndtering­en af migrantsit­uationen fylder forbavsend­e lidt i det eksisteren­de budget, hvorimod struktur og landbrugsf­onde fylder naesten det hele. Det er grundlaegg­ende forkert. Migrantsit­uationen er en af EU’s største udfordring­er, og det kommer ikke til at aendre sig.«

Kommission­en har lagt op til et stigende bidrag, og ifølge nye beregninge­r fra regeringen kan den danske ekstraregn­ing i vaerste fald nå helt op på 5 mia. kr. ekstra om året. Afhaengig af regningen for brexit.

»Vi kommer til at kaempe for dansk rabat. Det bliver en maerkesag, og jeg køber ikke kommission­ens tilgang. De siger jo, at hvis du vil gøre mere ved klima og migration, må du udvide budgettet. Den køber jeg simpelthen ikke. For de har samtidig foreslået – og nu skal i holde fast – en forøgelse af budgettet for de administra­tive udgifter på knap 5 mia. …«

Her holder Mette Frederikse­n en lille pause før hun fuldender saetningen: »… euro!«

»Det er jo så 35 mia kr. i øgede administra­tive udgifter. Det er jo fuldstaend­ig gak!«

»Potentielt, hvis vi sammenlaeg­ger de potentiell­e merudgifte­r, så er vi oppe på en 4-5 mia. kr. ekstra om året. Det er mere, end hvad der er i det økonomiske råderum. For mig er det helt principiel­t, at EU skal handle om befolkning­erne og ikke om institutio­nerne og politikern­e,« siger hun.

»Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europaeern­es skattekron­er på den måde helt ublu. Det, synes jeg, er provokeren­de. For mig er der et

å

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark