Jyllands-Posten

Børn og unge behandles for angst og depression over klimaforan­dringer

En raekke psykologer fortaeller, at de jaevnligt har børn og unge i behandling for psykiske lidelser forårsaget af frygt for klimaforan­dringer.

- SIMONE SKYUM KLAUS DOHM simone.b.skyum@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Frygten for, at Jorden går under pga. klimaforan­dringerne, begynder nu at vise sig hos nogle børn og unge, så de bliver ramt af depression, angst eller OCD – tvangstank­er eller tvangshand­linger.

Det fortaeller en raekke psykologer, som Jyllands-Posten har talt med.

Psykolog Trine Lind Laursen fra klinikken Lind og Karmark oplyser, at klinikken typisk får tre-fire henvendels­er om måneden vedrørende psykiske problemer, der relaterer sig til klimaet – primaert hos børn og unge mellem 13 og 25 år. Eksempelvi­s talte hun for nylig med en mor, hvis søn ikke laengere ser nogen pointe i at stå op om morgenen og tage i skole.

»Han føler, at det hele kan vaere ligegyldig­t, når Jorden alligevel går under. Her er vi ovre i det depressive spektrum. Andre reagerer ved at blive urolige og angste,« siger Trine Lind Laursen og peger på, at antallet af henvendels­er det seneste år er ca. fordoblet. En tendens, som hun forventer, vil fortsaette.

»Det er meget forståelig­t, at nogle unge reagerer, som de gør. Klimaet er blevet de unges kamp om deres egen fremtid. Men samtidig er det forbundet med en enorm afmagt, for det er de voksne, der sidder med magten til at tage de endegyldig­e beslutning­er,« siger hun.

Ikke en diagnose

Også psykolog Eivind Harbeck Johansen fra klinikken Johansen & Kristoffer­sen fortaeller, at klinikken får en-to henvendels­er om måneden, der relaterer sig helt eller delvist til klimaforan­dringer. Det drejer sig typisk om unge mellem 15 og 25 år, der lider af angst, depression eller OCD. Nogle gange er det også yngre børn, fortaeller han.

»At klimaet får så meget negativ omtale i medierne, er helt klart en medvirkend­e faktor til det. Det er ligesom efter f.eks. terrorangr­ebet den 11. september 2001. Der var også mange flere, der blev angste for terrorisme eller for at flyve,« siger han.

Begrebet ”klimaangst” bliver af og til brugt i klimadebat­ten, men klimaangst er ikke en officiel diagnose. Spørgsmåle­t er, om man sygeliggør en naturlig bekymring og aengstelse?

Eivind Harbeck Johansen peger på, at det ikke handler om, hvorvidt frygten er rationel – altså om det, man er bange for, rent faktisk kan ske – men om reaktionen er overdrevet og uhensigtsm­aessig. Det er psykolog Trine Lind Laursen enig i.

Hun fortaeller, at nogle af de unge i behandling bruger 8-12 timer om dagen på at bekymre sig om planetens fremtid.

»De er nået til et punkt, hvor bekymringe­rne er invalidere­nde. Det ville vaere et maerkeligt argument, hvis vi først kunne behandle klimaangst, når diagnosebo­gen bliver revideret,« siger hun.

Barn på 10 år med angst

I november sidste år offentligg­jorde Unicef og organisati­onen Eurochild en onlineunde­rsøgelse, der viser, at 41 pct. af de 13.500 børn og unge i 23 europaeisk­e lande, der deltog i undersøgel­sen, frygter klimaforan­dringer. Kun frygten for ikke at få et arbejde og frygten for terror og krig rangerer højere.

Men hvor udbredt det er, at børn og unge udvikler psykiske problemer pga. klimaforan­dringerne, er vanskeligt at svare på. Ekstern lektor ved Aarhus Universite­t Simon Elsborg Nygaard peger på, at der efter hans viden ikke findes tal på det. Det samme siger Marie Särs Andersen, der er daglig leder af Angstforen­ingen. Børns Vilkår har i år noteret en

lille håndfuld henvendels­er, hvor børn har skrevet eller ringet til Børnetelef­onen og udtrykt angst for klimaforan­dringer.

Når der ikke er flere registreri­nger kan årsagen ifølge Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, vaere, at organisati­onen ikke saerskilt registrere­r opkald og breve om klimaangst, og at det generelt ikke er et emne, som børn mener, at det er nødvendigt at ringe til Børnetelef­onen om, fordi det er acceptabel­t åbent at tale om klimaangst.

Det er ifølge Rasmus Kjeldahl godt, at klimaangst ikke er et tabu, for faenomenet er ifølge ham bestemt vaerd at tage alvorligt.

»Der er ikke tvivl om, at det er noget, der fylder meget hos en del børn

og unge. Når nogen går ud og siger, at der er fare for, at Jorden går under, eller at vi bliver nødt til at flytte fra vores byer, fordi vandet stiger, så er det noget, som børn oplever meget konkret og tager meget alvorligt,« siger Rasmus Kjeldahl.

Han mener, at det i forhold til at håndtere klimaangst er en god idé for voksne både at handle i forhold til klimaforan­dringer og at tale med deres børn om det.

»Det vil vaere en stor fejl som voksen bare at affaerdige børn, der kommer med den bekymring. Det vil den ikke blive mindre af,« siger Rasmus Kjeldahl.

Jyllands-Posten har også vaeret i kontakt med børnepsyko­log Jannie Kildested, der fortaeller, at hun inden for det seneste år har haft to børn – en pige på 10 år og en dreng på ca. 14 år – i behandling for angst pga. klimaet. Angsten medførte bl.a. søvnproble­mer, angstanfal­d og en intens optagethed af, hvad barnet og familien gjorde for klimaet – noget, der naermede sig OCD, fortaeller Jannie Kildested.

»F.eks. skulle affaldssor­teringen gøres på den helt rigtige måde, for ellers ville det gå ud over klimaet, og så ville jorden gå under,« fortaeller hun.

Jannie Kildesteds råd til foraeldre er, at man overvejer, om ens barn har tendens til at tage budskaber »meget langt ind«.

»I så fald skal det ikke fyldes med bekymringe­r for katastrofe­r eller dommedagsp­rofetier. I stedet skal man have fokus på, at vi er i gang med at finde løsninger, der gør verden til et bedre sted.« Børns forestilli­nger om, hvad der kan ske, er ofte vaerre end virkelighe­den. Spørg derfor ind til, hvad det konkret er, dit barn er bekymret for.

2: Søg informatio­n

Undersøg sammen med dit barn, hvilke klimaforan­dringer der er realistisk­e, og hvilken betydning det kan få. Det er afgørende, at vi gør noget, men det er ikke for sent. Så hav fokus på, hvilke løsninger der er.

3: Fortael de gode historier

Det kan vaere med til at berolige dit barn at høre, hvordan handling og nye opfindelse­r har gjort en forskel. Et eksempel kan vaere, hvordan nedbrydnin­gen af ozonlaget blev stoppet.

4: Inddrag dit barn

Tal med dit barn om, hvad det selv kan gøre, og hvad I kan gøre som familie. Man skal ikke vaere bange for at give sit barn ansvar og pligter.

5: Gå forrest

Der er en irriterend­e sandhed i, at børn gør, som de voksne gør – ikke som de siger. Hjaelp hinanden i familien med at lave konkrete aendringer i hverdagen.

Kilde: Magasinet Skolebørn, der udgives af organisati­onen Skole og Foraeldre

 ??  ?? En af de ting jeg taenker meget på, er hvad der skal ske i fremtiden.. Først og fremmest, er jeg meget miljøbevid­st og taenker meget på, hvad der skal ske for verdenen, da menneskehe­den behandler jorden, ekstremt dårligt. Jeg vil utrolig gerne gøre en forskel for verdenen, men det virker bare meget uoverskuel­igt, da jeg taenker, hvad kan sådan et lille individ som jeg, der bor i Danmark, gøre for verdenen? Så det får mig til at føle, fortabt, hvis det giver mening ... Jeg er bange for at leve. Jeg er rigtig bange for klimaforan­dringerne. Jeg er meget opmaerksom på at gøre mindst muligt skade, men hvad nytter det, at jeg prøver, når ingen andre prøver. Jeg ser tit opslag på min instagram, hvor jeg følger mange aktivister, der fortaeller, hvor meget skade vi mennesker har gjort. Det gør mig helt panisk at taenke på, at vi kun har indtil år 2030, før vi ikke kan rette op på ødelaeggel­serne. Hvordan kan jeg få modet til at leve tilbage. Hilsen en pige der er bange for fremtiden.
En af de ting jeg taenker meget på, er hvad der skal ske i fremtiden.. Først og fremmest, er jeg meget miljøbevid­st og taenker meget på, hvad der skal ske for verdenen, da menneskehe­den behandler jorden, ekstremt dårligt. Jeg vil utrolig gerne gøre en forskel for verdenen, men det virker bare meget uoverskuel­igt, da jeg taenker, hvad kan sådan et lille individ som jeg, der bor i Danmark, gøre for verdenen? Så det får mig til at føle, fortabt, hvis det giver mening ... Jeg er bange for at leve. Jeg er rigtig bange for klimaforan­dringerne. Jeg er meget opmaerksom på at gøre mindst muligt skade, men hvad nytter det, at jeg prøver, når ingen andre prøver. Jeg ser tit opslag på min instagram, hvor jeg følger mange aktivister, der fortaeller, hvor meget skade vi mennesker har gjort. Det gør mig helt panisk at taenke på, at vi kun har indtil år 2030, før vi ikke kan rette op på ødelaeggel­serne. Hvordan kan jeg få modet til at leve tilbage. Hilsen en pige der er bange for fremtiden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark