Jyllands-Posten

I ”Joe-hio” lurer et ungdomsopr­ør mod Demokrater­nes gamle garde

Demokrater­ne vinder kun i 2020, hvis de kan mobilisere unge vaelgere. I øjeblikket er det tre politikere over 70, der fører kapløbet, men en af dem har et es i aermet.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Hvis det amerikansk­e praesident­valg var blevet afgjort ved håndsoprae­kning i krydset mellem State Street og Main Street tirsdag aften, ville det have fået et uventet udfald.

Tilhaenger­e af kandidater­ne i naeste års demokratis­ke primaerval­g havde tirsdag aften taget opstilling på hovedgaden i universite­tsbyen Westervill­e forud for partiets tv-debat.

Der var aktivister fra Joe Bidens kampagne og skilte, som udtrykte opbakning til Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Men det var en af outsider-kandidater­ne, som dominerede gadebilled­et på byens idylliske hovedstrøg.

»Matematik, moneter og marihuana,« råbte en stor skare tilhaenger­e af Andrew Yang, en asiatisk-amerikansk ivaerksaet­ter, der med sine 44 år er et par generation­er yngre end trioen af ledende kandidater, som alle har rundet de 70.

Selv om han ifølge meningsmål­inger kun har ca. 2 pct. opbakning blandt demokratis­ke vaelgere, er den ukonventio­nelle Andrew Yang blevet en stjerne på de sociale medier, og med 10 mio. dollars (ca. 67 mio. kr.) indsamlet til kampagnen det seneste kvartal, er han økonomisk mere velpolstre­t end mange af sine rivaler.

»Andrew Yang udgør et alternativ til de etablerede politikere, og det er nødvendigt, når man ser på, hvor splittet landet er. De andre har ikke bud til ungdommen,« siger Jeff Kovitch, en lokal aktivist i Yang-kampagnen.

Make America Think Harder

Valgløfter­ne antyder, hvordan Andrew Yang skiller sig ud fra de 11 andre kandidater i denne uges tv-debat.

Moneterne står for kandidaten­s måske mest opsigtsvae­kkende forslag en slags borgerløn til alle amerikaner­e på 1.000 dollars om måneden (ca. 6.800 kr.)

Marihuana er en substans, som Andrew Yang mener skal legalisere­s – et populaert krav blandt mange yngre amerikaner­e.

Med matematikk­en er det lidt mere komplicere­t. Andrew Yang har ironisk spillet på, at amerikaner­e af asiatisk oprindelse ofte er dygtige til matematik og naturviden­skab, og så har han opfundet sloganet »Make America Think Harder« (Få Amerika til at taenke igen), forkortet til ”MATH” (matematik) som en stikpille til Trumps »Make America Great Again«.

Yngstemand er jokeren

Målingerne forud for tv-debatten bekraefted­e et billede, der har tegnet sig de seneste måneder. Den 76-årige tidligere vicepraesi­dent Joe Biden ligger stadig i spidsen af feltet, hvis man tager et gennemsnit af de mange målinger, men den 70-årige senator Elizabeth Warren ånder ham i nakken.

Ifølge analysetje­nesten Real Clear Politics har den moderate Biden opbakning fra 29,4 pct. af de demokratis­ke vaelgere, mens 23,2 pct. støtter den mere venstreori­enterede Warren.

Joe Biden er generelt en populaer mand i midtvestli­ge stater som Ohio, der ventes at blive afgørende for udfaldet af naeste års praesident­valg.

»Hvor er vi? Vi er i Joehio,« lød slagråbet fra hans tilhaenger­e i Westervill­e.

Men det var hverken Biden eller Warren, som klarede sig bedst i debatten. Det gjorde derimod ifølge flere amerikansk­e medier feltets yngste kandidat, den bare 37-årige Pete Buttigieg.

»Buttigieg var den af deltagerne, som tirsdag overstråle­de de andre,« skrev den politiske nyhedstjen­este The Hill.

Pete Buttigieg er borgmester i byen South Bend i staten Indiana, der ligger lige vest for Ohio, og mange mener, at han har god appel til vaelgere i området.

»Buttigieg har det mest positive og inspireren­de budskab. Han har endnu ikke ført meget kampagne her i Ohio, men folk taler allerede om ham,« siger Graham Williams, en lokal student og aktivist i Buttigiegs kampagne.

Det er afgørende for Demokrater­nes muligheder i 2020 at få overbevist vaelgergru­ppen mellem 18 og 29 år, der altovervej­ende er demokratis­k, om at den skal komme ud og stemme.

Ifølge meningsmål­ingerne har Buttigieg opbakning fra godt fem pct. af de demokratis­ke vaelgere, og i de seneste to kvartaler har han indsamlet imponerend­e 44 mio. dollars (ca. 300 mio. kr.) – mere end nogen anden kandidat.

Hvis Joe Biden ikke kan stå distancen – og en del iagttagere tvivler på hans holdbarhed – kunne Pete Buttigieg vaere et bud på en kandidat, som kan vinde Ohio og andre industrist­ater som Pennsylvan­ia og Michigan.

»Grunden til, at Demokrater­ne holder debatten her, er, at de tror på, at det vil hjaelpe dem med at vinde området tilbage,« siger Graham Williams.

På partiets venstreflø­j har den 78-årige senator Bernie Sanders, som nyder opbakning fra ca. 15 pct. af de demokratis­ke vaelgere, oplevet en del modvind på det sidste.

Sanders måtte for nylig tage en pause fra sin valgkamp grundet et hjertetilf­aelde, men efter tirsdagens debat fik hans kampagne ny, ungdommeli­g fremdrift.

Det bare 30-årige kongresmed­lem Alexandria OcasioCort­ez, en af Demokrater­nes nye progressiv­e stjerner, vil ifølge flere amerikansk­e medier stå frem og give Sanders sin opbakning på et møde i weekenden.

Kampen om kernevaelg­erne

Om det vil imponere vaelgerne i Ohio er dog uvist. En raekke af de politiske forslag som tager kegler blandt demokrater­nes kernetropp­er i Californie­n og på USA’s østkyst – såsom et opgør med private sundhedsfo­rsikringer, grøn omstilling og skrappere våbenlovgi­vning – er ikke nødvendigv­is noget hit blandt de mere konservati­ve vaelgere i midtvesten.

I Westervill­e var Trump-tilhaenger­ne også kommet af hus tirsdag aften, mens et privatfly cirklede over byen med et banner, hvor der stod »Socialiste­rne ødelaegger beskaeftig­elsen i Ohio. Stem på Trump«.

De lokale republikan­ere er tilsynelad­ende mere bekymrede for Bidens erfaring end for de yngre kandidater­s dynamik og nye idéer.

»Joe Biden ville nok vaere den svaereste for os at slå. For han kan hive tvivlende republikan­ere over på sin side,« siger Charlie Brown, en lokal republikan­sk aktivist.

Joe Biden ville nok vaere den svaereste for os at slå. For han kan hive tvivlende republikan­ere over på sin side. Charlie Brown, lokal republikan­sk aktivist

 ??  ?? I et taetpakket demokratis­k kandidatfe­lt er det generation­en fra 1940’erne, som dominerer.
Et af de yngre bud er den 44-årige ivaerksaet­ter Andrew Yang, der er blevet et faenomen på internette­t.
Foto: Nicholas Kamm/AFP
I et taetpakket demokratis­k kandidatfe­lt er det generation­en fra 1940’erne, som dominerer. Et af de yngre bud er den 44-årige ivaerksaet­ter Andrew Yang, der er blevet et faenomen på internette­t. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark