Jyllands-Posten

Den store vinder i Syrien hedder Vladimir Putin

I det syriske kaos står Rusland frem som maegleren, der forhindrer et totalt blodbad. Endnu en gang udnytter Putin amerikansk svaghed.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Billederne på russisk RT-tv rammede historien ind. Russiske tropper i Syrien med kurs nordpå mod graensen krydsede på en hovedvej amerikansk­e kampvogne, der var på vej vaek.

Donald Trumps pludselige beslutning om at traekke amerikansk­e tropper ud af det nordlige Syrien åbnede ikke blot døren for tyrkerne, men også for USA’s russiske arvefjende­r under Den

Kolde Krig.

Trumps grønne lys til en tyrkisk invasion har placeret Ruslands praesident i en ideel situation. Uden at affyre et skud har Vladimir Putin manøvreret sig frem til en position som den store maegler i det morderiske kaos, som er opstået i det nordlige Syrien.

Alene en udtalelse fra Putin om, at en militaer konfrontat­ion mellem Tyrkiet og syriske regeringss­tyrker er »uacceptabe­l«, og at russiske styrker ville laegge sig imellem, lagde øjeblikkel­igt en daemper på den tyrkiske praesident.

Putin og Erdogan er ellers rykket taettere sammen i de seneste år. Putin modsatte sig ikke den tyrkiske plan, så laenge den ikke ødelagde bestraebel­serne på at finde en endelig fredsløsni­ng, lød advarslen til Erdogan over telefonen.

Men da kurderne efter kun tre dage gik med til at alliere sig med den syriske diktator, Bashar al-Assad, om at få beskyttels­e mod tyrkerne, skiftede Putin taktik. Syriske regeringss­oldater fik uventet en mulighed for at genvinde kontrollen over store kurdiske områder, og Putin havde ikke laengere brug for Tyrkiet til at gøre det beskidte arbejde.

Det var ikke tilfaeldig­t, at aftalen blev forhandlet på plads på russisk initiativ. Den russiske analytiker Fjodor Lukianov, kendt for sine gode forbindels­er i Kreml, siger til avisen Le Monde, at Rusland i de senere år flere gange har forsøgt at overtale kurderne til at vende tilbage til et genforenet Syrien under Assad mod visse garantier. Men på grund af alliancen med USA sagde kurderne nej tak indtil for en uge siden.

For USA er ydmygelsen naesten total. En officer i Pentagon fortalte i Newsweek om, hvordan amerikansk­e soldater under overdragel­sen af den kurdiske hovedby Manbij ligefrem hjalp de russiske soldater med at finde vej gennem et usikkert område. Nu kontroller­er russisk militaerpo­liti et graenseomr­åde, som amerikaner­e indtil for en uge siden patruljere­de sammen med tyrkerne.

Døren er åbnet for Putin

Det er ikke første gang, Putin med stor effekt udnytter amerikansk svaghed. Gennem sine otte år som praesident blev Barack Obama gang på gang beskyldt for at undervurde­re udfordring­en fra Rusland.

Under valgkampen i 2012 gjorde Obama ligefrem grin

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark