Jyllands-Posten

USA har sikret fremtiden for brohovedet i Singapore

USA og Singapore har fornyet en strategisk aftale, der giver amerikansk militaer adgang til at bruge Singapore som base frem til 2035.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

USA har sikret sit vigtigste militaere brohoved i Sydøstasie­n indtil midt i 2030’erne.

Langt fra det internatio­nale rampelys har USA’s praesident, Donald Trump, og Singapores premiermin­ister, Lee Hsien Loong, forlaenget en strategisk aftale, der giver amerikansk militaer adgang til flådebasen og det singaporea­nske luftvåbens facilitete­r.

USA har et netvaerk af baser i Japan og Sydkorea. Men for kontrollen i Sydøstasie­n og adgangen til Det Sydkinesis­ke Hav og Det Indiske Ocean via Malaccastr­aedet spiller facilitete­rne i Singapore en nøglerolle.

Singapore har altid teamet op med USA. Bystaten blev grundlagt i 1965 under eskalering­en af Vietnamkri­gen, og Singapore var fra fødslen en staerk antikommun­istisk partner. Dengang stadig med den gamle britiske flådebase som grundstene­n i det nationale forsvar og et vigtigt aktiv i de antikommun­istiske styrkers kontrol over den vigtige vandvej.

Efter at briterne opgav deres gamle sydøstasia­tiske bastion i 1971, blev der indledt et samarbejde med USA. Det blev formaliser­et i en traktat i 1990 (officielt: 1990 Memorandum of Understand­ing Regarding United States’ Use of Facilities in Singapore) underskrev­et af Singapores landsfader, Lee Kuan Yew, og USA’s davaerende vicepraesi­dent, Dan Quayle.

Den 15-årige aftale blev fornyet i 2005 og er nu igen blevet forlaenget med 15 år frem til 2035.

Rotationsp­rincip

Aftalen giver USA adgang til at benytte flådebasen og luftvåbnet­s baser efter et rotationsp­rincip, der reelt sikrer en permanent amerikansk tilstedeva­erelse. Et vigtigt element er, at Singapore accepterer, at USA kan bruge Singapore som center for udskiftnin­g af personale og materiel og til optankning og reparation af fly og skibe tilknyttet den 7. amerikansk­e flåde.

Aftalekomp­lekset er siden den første traktat blevet udvidet med andre aftaler, som forsvarsma­essigt knytter staerke bånd mellem Singapore og USA.

Med sin begraensed­e landmasse har Singapore bl.a. behov for traeningsf­aciliteter uden for landets graenser og bruger f.eks. amerikansk­e baser i Arizona og Idaho til luftvåbene­t. Singapore har et af Sydøstasie­ns staerkeste luftforsva­r baseret på en flåde af F-15og F-16-jagere. Et element i de nye aftaler er, at Singapore køber fire nye F-35 fighter jets med en option på at købe yderligere otte.

Med skaerpelse­n af de geostrateg­iske fronter i Det Sydkinesis­ke Hav er det et afgørende element i USA’s operatione­lle kapacitet at have Singapore som en sikker havn.

Forhold lagt i køletasken

Forholdet til ASEAN-landene har vaeret sat på alvorlige prøver gennem de senere år. Specielt i forhold til gamle allierede som Filippiner­ne og Thailand.

Filippiner­ne lukkede allerede i 1990’erne de amerikansk­e baser, men har opretholdt naere militaere forbindels­er under kampen mod kommunisti­ske guerillaer og muslimske terroriste­r. Det forhold blev lagt i køletasken, da praesident

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark