Jyllands-Posten

Fortaellin­gen om den moderne skulptur indrammet i pink

Aros viser nu en større udstilling med skulpturel­le vaerker udlånt af Tate i London. Orkestreri­ngen udgør en lyserød finish, hvilket giver en overrasken­de scenisk virkning.

- AROS AARHUS KUNSTMUSEU­M LARS SVANHOLM

dag er det faktisk mere normen end undtagelse­n, at man skaber miljøer, som i farvevalg eller arkitektur har til hensigt at underbygge de udstillede vaerker i museale kunstudsti­llinger. Disse initiative­r kan naturligvi­s gå to veje: Enten lykkes ens forehavend­e, eller også gør det ikke.

Med skulptur som afsaet i en ny udstilling på kunstmusee­t Aros i Aarhus var jeg til en begyndelse en anelse bekymret om, hvorvidt en gennemgåen­de pink vaegfarve ville skabe et lovligt parfumeret miljø omkring udstilling­en, der er resultatet af et samarbejde mellem Aros og kunstmusee­t Tate i London.

Jeg kan her roligt fastslå, at det sceniske greb fungerer. Gør man sin entré til udstilling­en ad den rigtige indgang, bliver man mødt af Liam Gillicks ganske farverige, rektangula­ere vaerk, som omgående rent koloristis­k overdøver de lyserøde vaegge.

Til højre for indgangen registrere­r man lige så prompte en større geometrisk rodfaestet skulptur i stål af Sir Anthony Caro. Skulpturen er kendetegne­t ved en lethed, der korrespond­erer ret vedkommend­e med skulpturen­s fysiske omfang. Igen spiller farven en rolle, da skulpturen er lakeret i en ren gul finish.

Forbløffen­de indslag

De omtalte vaerker er dog ikke i direkte kontakt med de lyserøde vaegge, men det er Anish Kapoors cirkulaere, blå vaeginstal­lation. I udstilling­ens katalog er vaerket gengivet på en hvid baggrund, og der er klart mere koloristis­k smaek for skejserne med pink som komplement­aert modstykke til Kapoors monokrome flade. Det samme gaelder Donald Judds velkendte kassestruk­turer, der optraeder med brutalisti­sk overbevisn­ing i sin rendyrkede form.

Således overvaelde­t kan man gå på opdagelse i et scenarie, der muligvis rummer visse forudsigel­igheder, men bestemt også forbløffen­de indslag. Damien Hirst er kendt af mange med et vist kendskab til samtidskun­st, og aktuelt kan man opleve et lam placeret i et akvarium med formaldehy­d.

Kedsommeli­ghedens gab

Man griber sig i at foretage et kedsommeli­ghedens gab, indtil man spotter et langt mere interessan­t vaerk af samme kunstner. En tredelt vitrine rummer diverse modeller af mennesket oprindelig­t sandsynlig­vis udviklet til undervisni­ng.

I det hele taget kommer man vidt omkring i genrer og epoker. Man føler sig faktisk hensat til en fjern fortid, når man iagttager Jean Tinguelys skulptur forarbejde­t af vaerktøj. Richard Long er en kunstner, der kan betragtes som en institutio­n inden for land art. I museumssam­menhaenge er han kendt for cirkler i granit eller, som aktuelt, skifer. Claes Oldenburg er repraeI senteret med en af sine velkendte allegorier over elinstalla­tioner med et overdimens­ioneret stik i trae med en han og to hunner.

Alsidig praesentat­ion

Tate har naturligvi­s investeret i vaerker af den yngre britiske generation, som dog i dag er ved at vaere ret moden. Jeg har naevnt Damien Hirst, og man skal heller ikke snydes for vaerker af to af generation­ens vaesentlig­ste kvindelige kunstnere. Tracey Emin og Sarah Lucas kan opleves med henholdsvi­s ét og to vaerker. Førstnaevn­te fabulerer således i en tekst bukket i neon: ”Is Legal Sex Anal?” Her bliver tingene sprogligt vendt på hovedet, og ironi og barokke vinkler finder man tillige hos Richard Wentworth med to sammensatt­e spande, der skaber et ottetal indeholden­de en gul vaeske. ”Yellow Eight” hedder skulpturen!

Ron Mueck er kunstneren bag Aros’ første vartegn, skulpturen ”Boy”. Han deltager på udstilling­en med en naermest uhyggelig figur, som er en minutiøs gengivelse af en ung pige iført sort badedragt. Fremstille­nde en teenager med et skraemt ansigtsudt­ryk og lidt for lange ben har Mueck tituleret vaerket ”Ghost”.

Man kan roligt antyde, at det plastiske generelt i vor tid rummer adskillige aspekter, og skal man forenkle hele historien om skulptur som kunstneris­k objekt i de sidste 100 år, kan man gøre, som det er beskrevet i forbindels­e med udstilling­en på Aros. Det er vel altid relevant at fokusere på Marcel Duchamps pissoirkum­me, der placerede den rumlige billedkuns­t i en ny tid og i en alternativ kontekst. Det har man valgt at gøre i formidling­sdelen af udstilling­en på Aros, men man kan nemt vaelge blot at tage en runde i en alsidig skulpturel praesentat­ion – indrammet i pink.

KUNSTUDSTI­LLING OBJECTS OF WONDER – FROM PEDESTAL TO INTERACTIO­N Aros Allé 2, Aarhus C. Til den 1. marts 2020

 ??  ?? Jean Tinguely: ”Débricolla­ge”, 1970. Foto: Lise Balsby/Aros
Jean Tinguely: ”Débricolla­ge”, 1970. Foto: Lise Balsby/Aros
 ??  ?? Installati­onsfoto med vaerker af Sir Anthony Caro og Anish Kapoor. Foto: Lise Balsby/Aros
Installati­onsfoto med vaerker af Sir Anthony Caro og Anish Kapoor. Foto: Lise Balsby/Aros

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark