Jyllands-Posten

Kon-Tiki-styrmand taber kursen med Maleficent

Denne forsinkede fortsaette­lse af Torneroseg­enfortolkn­ingen er stort anlagt, men helt uden egen identitet.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

MALEFICENT – MISTRESS OF EVIL

USA, ENGLAND, 2019 Instruktio­n: Joachim Rønning 1 time og 58 minutter

Premiere d. 17. oktober ”Maleficent” – Disneyfilm­en med den alt andet end mundrette titel fra 2014 – var lidt af en rodebunke, men samtidig også en saert charmerend­e genfortael­ling af Tornerosee­ventyret, hvor Angelina Jolie overbevise­nde indtog rollen som den onde fe, der som dåbsgave giver prinsessen en søvndyssen­de forbandels­e af den type, som kun et kys af aegte kaerlighed kan ophaeve igen. Filmen var flot, og fortolknin­gen forfrisken­de, men der var også lige vel rigeligt med plotmaessi­ge krinkelkro­ge og blindgyder.

Det står aldrig helt klart gennem nye to timer i selskab med Maleficent og Aurora, hvorfor Disney har fundet det relevant at producere en fortsaette­lse. Der blev jo kysset, prinsessen vågnede igen – og alt blev godt. Den dramatiske titel indikerer, at Maleficent har genfundet sine onde rødder, men hun forbliver en lidt identitets­forvirret birolle i en film så retningsog hovedløs, at kun den velproduce­rede fernis formår at holde lidt sammen på stumperne. Det lugter af algoritmer og regneark snarere end en oprigtig god idé.

Maleficent og prinsesse Aurora lever i fred og fordrageli­ghed i selskab med naturens mange skabninger, men en dag melder menneskene­s verden sig, da prins Phillip frier til Aurora, og aerkefjend­erne må forsøges at mødes på midten for at fejre de unges kaerlighed. Det går som forventet spektakula­ert galt, når en nedrig Michelle Pfeiffer helt i hvidt som Phillips mor og magtsyg dronning står over for den utilpasse og umage Maleficent.

Taber kursen

Det er komplicere­de magtrelati­oner, der skildres i en film, der på ingen måde er afklaret om, hvorvidt den vil vaere kulørt og gennemført pigeuniver­s med feer og prinsesser og minder om barndommen­s eventyr eller storpoliti­sk diplomatis­k drama med store computersk­abte haere, intrigante magtmennes­ker og rebelske undergrund­sbevaegels­er.

I det spaend taber den norske instruktør Joachim Rønning kursen, som han ellers holdt så fint i ”KonTiki”. Han bliver, som alle andre medvirkend­e, blot en brik i en film så insisteren­de opsat på at underholde, at den helt glemmer sin simple og smukke eventyrbag­grund om det kaerlighed­ens kys, der aendrer alt, og i stedet kaster sig i naesegrus beundring for uopnåelige forbillede­r som ”Ringenes herre” og ”Game of Thrones”.

EVENTYR/FANTASY

 ??  ?? Det står aldrig helt klart gennem nye to timer i selskab med Maleficent og Aurora, hvorfor Disney har fundet det relevant at producere en fortsaette­lse. Foto: Jaap Buitendijk/Disney
Det står aldrig helt klart gennem nye to timer i selskab med Maleficent og Aurora, hvorfor Disney har fundet det relevant at producere en fortsaette­lse. Foto: Jaap Buitendijk/Disney

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark