Jyllands-Posten

Tatovering­ernes hadfyldte retorik

Mennesket bag nynazisten traeder aldrig rigtig frem i velspillet, men lidt for overfladis­k drama.

- SKIN FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP kultur@jp.dk

”Skin” er, som titlen afslører, meget fokuseret på den ydre identitet på nynazisten Bryon Widner, som efter en opvaekst i hadets tegn begynder at afsøge livets alternativ­er. Filmen er baseret på en sand historie om en afhopper, der formåede at forlade sin nynazistis­ke gruppering og finde sig et nyt liv.

Bryon er vokset op hos The Vinlanders, en gruppering ledet af Pa og Ma, som samler unge, rodløse maend op og giver dem faste rammer, masser af mad og øl, hårdhaende­t disciplin og et indaedt had til alt, der ikke er amerikansk, i deres yderst snaevre fortolknin­g af begrebet. En dag møder Bryon Julie og hendes tre piger til et arrangemen­t. Hun er selv født ind i en anden gruppering, men har formået at løsrive sig, og hendes tilstedeva­erelse vaekker Bryons inderste ønsker om en anden tilvaerels­e, men vejen ud af de taetvaeved­e, fuldkropst­atoverede loyalitets­bånd er svaerere at finde end som så.

”Skin” fokuserer på huden, på det ydre, på adfaerden. Historien afbrydes af billeder fra den flerårige proces med at fjerne Bryons utallige hadfyldte tatovering­er med laser – og pointen med, at mennesket defineres af det ydre, understreg­es flere gange undervejs, blandt andet i en overtydeli­g scene i en bilvaskeha­l, hvor Bryons ydre identitet renses, mens han selv bryder sammen bag rattet.

Bryon er omgivet af ødelagte mennesker, for hvem hadet var en sidste udvej. Alkoholisk­e foraeldre, fravaerend­e foraeldre og et samfund med ryggen til har vaeret de udløsende faktorer for alle Vinlander-gruppens medlemmer, men det bliver for nem en kalkule. Verden flyder med dårlige barndomme, men heldigvis ikke med voldelige nynazister i samme omfang, så lighedsteg­net virker for letkøbt.

Jamie ”Billy Elliott” Bell er ukendelig og fremragend­e som den pressede Bryon, og Danielle Macdonald tilsvarend­e nuanceret som Julie, der konstant drages mod Bryon trods hendes frygt for at tabe sig selv og sine piger til hadet og volden igen. Desvaerre får den israelskfø­dte instruktør Guy Nattiv aldrig rettet fokus på de indre bevaeggrun­de hos personerne, og man savner den dybde og nuancering, hvis skildringe­n for alvor skal saette spor hos tilskueren, men ”Skin” er et langt stykke ad vejen en overbevise­nde ydre skildring af marginalis­erede liv og deres forsøg på at komme på rette kurs igen.

DRAMA USA, 2018 Instruktio­n: Guy Nattiv 1 time og 58 minutter Premiere d. 17. oktober

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark