Jyllands-Posten

Spanien stiller sig uden for det europaeisk­e selskab

- PER NYHOLM

Med sine uhyrlige domme over ni politiske fanger har Spanien stillet sig uden for demokratie­t og uden for retsstaten. Spanien hører ikke hjemme i EU, hvis fornemste opgave er at sørge for alle europaeere­s frihed og sikkerhed.

Spanien er et morads af udøvende, lovgivende og dømmende institutio­ner, raekkende fra et lidet imponerend­e kongehus over svage og korrupte regeringer til et retsvaesen, der i vid udstraekni­ng betjener sig af samme jura som Francisco Francos tyranni fra 1939 til 1975.

En af Spaniens førende retslaerde, Bartolomé Clavero fra universite­tet i Sevilla, omtaler i en nylig bog højesteret som »en gift i det konstituti­onelle system.« Mandag idømte denne ret Catalonien­s frit valgte, men afsatte vicepraesi­dent, Junqueras, det catalanske parlaments frit valgte, men afsatte formand, Carme Forcadell, samt 7 andre frit valgte, derpå afsatte ledere, fra 9 til 13 års faengsel.

Deres brøde: et forsøg på ved hjaelp af en ikkevoldel­ig folkeafste­mning at løsrive Catalonien, erobret af Spanien i det 18. århundrede og siden behandlet som en uvorn koloni. Catalonier­ne har ligesom baskerne deres egen historie, deres egen kultur og deres eget sprog. Begge folkeslag har samme ret til suveraenit­et som de førhen kolonisere­de ukrainere, baltere, irere, islaending­e, nordmaend og finner.

EU optraeder i Catalonien og baskernes Euskadi med enestående fejhed. Man afskriver disse ikkespansk­e folkeslag som spanske anliggende­r. Det er de ikke. Catalonien og Euskadi kraever EU’s naervaer, hvis en katastrofe skal afvaerges.

Spanien er en fejlslagen stat og har vaeret det, siden Middelalde­rens såkaldt katolske monarker samlede, hvad de kunne i Europa og oversøisk. Diktatur, folkemord og borgerkrig­e, tabet af Sydamerika, tabet af Filippiner­ne, tabet af Nederlande­ne, tabet af Nordafrika, altid tab. Det har efterladt en stejlhed, som gør, at staten – den dybe spanske stat – ikke tillader flere tab.

Spanien minder i denne holdning mere om Tyrkiet, Rusland og Kina end om det Europa, der i 1989 udgik af kommunisme­ns forlis fra Østersøen til Sortehavet. Dommene i Madrid diskvalifi­cerer Spanien som demokrati. De diskvalifi­cerer også EU. 30 år efter kommunisme­ns undergang har vi atter politiske langtidsfa­nger, denne gang i Vesteuropa.

Spanien kom galt ud af sit fascistisk­e diktatur efter Francos død i 1975. I stedet for som Tyskland efter nazisterne at tage et retsopgør enedes ledende politikere om at glemme. Mange af den fascistisk­e stats love blev bibeholdt og ligger til grund for mandagens domme. En uklog centralmag­t provokerer i den hensigt at skaerpe modsaetnin­gerne så vidt, at man kan erklaere Catalonien i undtagelse­stilstand og indsaette haeren.

Et par timer efter domsafsige­lsen i Madrid forestod jeg en diskussion om Catalonien på Forum 2000 i Prag, en internatio­nal konference, støttet af Jyllands-Postens Fond. Det blev til et heftigt sammenstød mellem catalanske og spanske synspunkte­r, de sidste understreg­et af en ophidset spansk ambassadør. Dommene udgør et vandskel. Catalonien­s demokratis­k valgte ledere er herefter ofre, Spanien deres bødler. Madrid satser på spaendinge­ns strategi. En dialog kan kun vanskeligt taenkes. I vaerste fald baerer det mod et nyt Jugoslavie­n.

Det spanske had til Catalonien har tradition. Franco likvidered­e tusinder af catalonier­e, blandt dem praesident Companys, og forbød det catalanske sprog. Endnu en borgerkrig – den fjerde inden for 200 år – forberedes syd for Pyrenaeern­e, og den forberedes i Madrid.

Endnu en borgerkrig forberedes syd for Pyrenaeern­e, og den forberedes i Madrid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark