Jyllands-Posten

Der snydes på skattevaeg­ten og fifles med moms og andre afgifter

- Charlotte Jepsen John Wagner

adm. direktør, FSR – danske revisorer adm. direktør, De Samvirkend­e Købmaend

Et flertal af Folketinge­ts partier er enigt om at saette afgifterne på cigaretter op, så flere – isaer unge – får et økonomisk incitament til at holde op med at ryge. Det er i sig selv et godt formål, som vi bakker op om.

Vi frygter dog, at Folketinge­ts medlemmer i den gode sags tjeneste overser, at de højere afgifter risikerer at få utilsigted­e virkninger for dansk dagligvare­handel. For når afgifterne stiger, risikerer dagligvare­butikkerne unfair konkurrenc­e – ikke bare i form af stigende graensehan­del, men også fra uorganiser­ede kiosker, som har et ekstremt liberalt forhold til landets lovgivning.

Stigende tobaksafgi­fter vil med stor sandsynlig­hed få udbuddet af “sorte” cigaretter, dvs. ulovligt importeret tobak, herunder kopicigare­tter, til at florere. Der sker det samme, som vi kender med ulovligt importered­e colaer fra Tyskland, som der hverken er betalt danske afgifter af eller indgår i pant- og retursyste­met.

På den måde mister den lokale købmand millioner af kroner i omsaetning og staten indtaegter til opretholde­lse af velfaerdss­amfundet.

Når de “sorte” cigaretter samtidig saelges fra kiosker, som kan undslå sig f.eks. revisionsp­ligt, og som hverken skattevaes­enet, fødevareko­ntrollen eller Arbejdstil­synet har ressourcer­ne til at kontroller­e, bliver det ekstra svaert for den lovlydige købmand at konkurrere.

I dag kontroller­er Skat kun 2,7 pct. af virksomhed­erne. Det svarer til et besøg hvert 37. år. Jyllands-Posten har selv under overskrift­en “Grand Theft Europe” afdaekket, hvor nemt momssvindl­ere har kunnet udnytte det svage danske system og den manglende kontrol.

Så det er ikke kun i detailhand­elen, vi ser en tendens til, at lovlydige virksomhed­er massivt udsaettes for unfair konkurrenc­e fra fupfirmaer, der snyder på skattevaeg­ten og fifler med moms og andre afgifter. Det sker mange steder. Således mister statskasse­n hvert år 14 mia. kr. i skat og moms. En stor del af de manglende indtaegter skyldes virksomhed­er, der bevidst snyder.

Det er hverken en klog erhvervspo­litik eller en måde at fremme samfundsko­ntrakten på. Vi skal have vendt denne negative udvikling, og det vil vi gerne bidrage til. På en balanceret måde, der tilgodeser behovet for gode rammevilkå­r for erhvervsli­vet og nødvendigh­eden af et vist kontrolniv­eau.

Vi skal helst undgå at pålaegge virksomhed­erne byrder, men der er behov for at vaerne om ordentligh­eden i erhvervsli­vet. Vi bakker derfor op om den nye regerings planer om flere ressourcer til skattekont­rollen.

Men vi ved også godt, at skattevaes­enet ikke har ressourcer­ne til en tilstraekk­elig kontrol i de kommende år.

Så hvorfor ikke øge brugen af revisorern­e, så vi får lige konkurrenc­evilkår i detailhand­elen. Fordelen ved at laene sig op ad revisorern­es erklaering­er på virksomhed­ernes regnskaber er, at ikke nok med, at virksomhed­erne bliver kontroller­et, så bliver de problemer, revisorern­e støder på, også fikset med det samme.

Vi håber, at regeringen over de naeste måneder vil saette ind med mere skatte- og regnskabsk­ontrol over for den del af de forretning­sdrivende, der opererer på det uorganiser­ede marked.

Hvorfor ikke øge brugen af revisorern­e, så vi får lige konkurrenc­evilkår i detailhand­elen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark