Jyllands-Posten

Historien om syndfloden er staerkt overdrevet

-

IPCC optraeder arrogant, når klimapanel­ets resultater skal diskuteres, og der er brug for bedre kvalitets- og habilitets­kontrol med forskning på klimaområd­et.

Jens Morten Hansen fhv. statsgeolo­g, fhv. direktør for Forsknings­styrelsen, Laesø

For nylig kunne man i “TV Avisen” se et kort over Danmark, hvor landets kyststraek­ninger er oversvømme­t med flere meter vand. Her, hvor jeg selv bor (Laesø), var halvdelen af øen forsvundet i vandmasser­ne. Til trods for, at øen hvert år vokser med op til 20 hektar, og at staten for nylig har matrikuler­et de store områder af nyt land, som er opstået de senere år.

Det staerkt misvisende billede af Danmarks kystudvikl­ing skyldes isaer det internatio­nale klimapanel, IPCC, der i sin seneste rapport fra september 2019 siger, at havniveaue­t for tiden stiger 3,1–4,1 mm årligt, og at vandstands­stigningen er staerkt accelerere­nde og om 100200 år vil vaere steget flere meter.

Der er bare det ved det, at denne historie om en snarlig syndflod er groft overdrevet. Mere end 2.000 målestatio­ner siger noget ganske andet. De er placeret i alverdens havne og er gennem snart 100 år stillet til rådighed af det haederkron­ede britiske Permanent

Service for Mean Sea Level. Her viser de konstant opdaterede måleserier, at vandstande­n langs kysterne kun stiger 1,1–1,5 mm årligt, og at der ikke er nogen maerkbar accelerati­on.

Mine egne videnskabe­ligt publicered­e undersøgel­ser viser, at havspejlet i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, Baelthavet og Østersøen stiger gennemsnit­ligt 1,2 mm årligt – en stigning, der har stået på siden Den Lille Istids slutning for ca. 200 år siden. Vi ser heller ikke nogen målbar accelerati­on i havene omkring Danmark – verdens bedst daekkede region, når det gaelder vandstands­data.

Fortsaette­r denne udvikling i 100 år, vil havet stige 12 cm. Førende solforsker­e haevder endda, at solstrålin­gens intensitet om få årtier kommer ind i et nyt minimum, svarende til den kuldeperio­de, der skabte Den Lille Istid og et vandstands­fald på ca. 1 m.

Denne uforståeli­ge forskel på vandstands­målingerne mellem på den ene side verdens førende vandstands­institut, PSMSL, og på den anden side IPCC ville jeg og mange andre havforsker­e gerne kunne spørge IPCC om.

Men IPCC nedlader sig ikke til at svare på spørgsmål. Enhver kritik af rapportudk­astene er henvist til personlige diskussion­er med forfattern­e til de artikler, som IPCC af uoplyste årsager har valgt at laegge vaegt på. Om der svares, er helt op til forfattern­e, og sådanne diskussion­er mellem kritikere og forfattere refereres ikke i IPCC’s resulteren­de rapporter. Mange forskere afviser derfor at deltage, fordi vore indsigelse­r kun i helt ubetydelig­e tilfaelde giver anledning til småkorrekt­ioner, og fordi vi trods vore uomtalte indsigelse­r vil figurere som medvirkend­e til slutrappor­ten.

Det, IPCC gør på vandstands­området, er yderst betaenkeli­gt. I stedet for at bruge de pålidelige havnemålin­ger fra hele måleperiod­en kobler man havnemålin­gernes aeldre dele sammen med satellitmå­lingerne, der tidligst begyndte for ca. 25 år siden. På grund af satellitmå­lingernes påståede tre gange så høje stigningst­akt opnår man derved en tilsynelad­ende voldsom accelerati­on i havenes stigning. Men denne stigning og accelerati­on er usand ifølge de mere end 2.000 tidsserier af havnemålin­ger fra samme periode (1993-nu).

IPCC har således fravalgt de nutidige dele af de godt 2.000 op til 200 år lange måleserier til fordel for langt mere usikre satellitmå­linger, hvoraf de 4-5 nuvaerende satellitte­r endda kommer frem til meget forskellig­e resultater. De ukorrigere­de, originale satellitmå­linger fremlaegge­s ikke, og de korrektion­er, som satellitej­erne foretager, forklares ikke.

Derfor lever IPCC’s brug af satellitmå­lingerne ikke op til normal videnskabe­lig standard. Det siger naermest sig selv, at det er langt mere usikkert at måle højdeforsk­elle i mm-skalaen fra satellitte­r i flere hundrede kilometers højde, end det er med de enkle apparater, som havnemålin­gerne bygger på (typisk en flyder med en tilkoblet skriver).

Men spørge IPCC kan man ikke. På den måde kan man fastholde en raekke myter om “klimakrise­n”, for eksempel myten om, at 97 pct. af klimaforsk­erne er enige med IPCC – en myte, som trods talrige tilbagevis­ninger lever i bedste velgående i medierne.

I den vestlige verdens demokratie­r står de offentlige institutio­ner normalt til ansvar for folket og dets valgte repraesent­anter. De kan til enhver tid spørge en minister, hvad der foregår på det pågaeldend­e ministerom­råde. Det gaelder også de offentlige forsknings­institutio­ner, for eksempel universite­terne, når de optraeder som offentlige myndighede­rs rådgivere. Det oplevede vi eksempelvi­s for nylig, hvor Aarhus Universite­t måtte traekke en tendentiøs rapport tilbage. Men en tilsvarend­e parlamenta­risk kontrol med kvalitet og habilitet af de af IPCC udvalgte forskeres arbejde findes ikke.

End ikke en høringsfas­e finder sted, hvor IPCC’s mange fagkompete­nte kritikere kan blive refereret, og hvor den undrende offentligh­ed kunne få mulighed for at laese indvending­erne mod de konklusion­er, som det overordned­e politiske panel har bestemt sig for. Eksempelvi­s har mere end 30.000 amerikansk­e forskere for nylig protestere­t over IPCC’s fremgangsm­åde. En lignende protest er på vej fra europaeisk­e forskere.

Dermed saetter IPCC sig over det umiddelbar­e ansvar, som enhver rådgiver har for at svare på relevante spørgsmål fra brugerne, dvs. FN-landenes regeringer og deres videnskabe­lige baglande. Resultatet er, at overdrivel­ser, fortielser og grove fejl gentages i rapport efter rapport og refereres i massemedie­rne. Denne evindelige propaganda skraemmer både børn og ansvarlige politikere og får bevillinge­r og indsatser til at vokse hurtigere end i nogen anden samfundsse­ktor.

IPCC’s manglende vilje til dialog gaelder ikke kun det faglige indhold. Man kan heller ikke få svar på, om IPCC har undersøgt de udvalgte forfattere­s uafhaengig­hed af forskellig­e finansieri­ngsinteres­ser, endsige om forfattern­e har personlige interesser i, at IPCC’s rådgivning falder ud på en bestemt måde.

“Klimakrise­n” er ikke mere en uskyldig forsknings­interesse for 200-300 klimaforsk­ere som for 30-40 år siden, men er ved at vokse til en storindust­ri, der globalt vil beskaeftig­e millioner af mennesker i forsknings­verdenen, forvaltnin­gerne, fremstilli­ngs- og rådgivning­sindustrie­n, fly-, hotelog kongresbra­nchen og i lobbyindus­trien.

Derfor er det påkraevet at indføre en kvalitets- og habilitets­kontrol, således som det for laengst er sket på andre forsknings­drevne industriom­råder.

“Klimakrise­n” er ikke mere en uskyldig forsknings­interesse for 200-300 klimaforsk­ere som for 30-40 år siden, men er ved at vokse til en storindust­ri.

På dette etisk, politisk og mediemaess­igt uforsvarli­ge grundlag prøver IPCC at overbevise alverdens statsleder­e om, at de skal afsaette enorme beløb for at “redde verden”. Men at tage så enorme beløb ud af statsbudge­tterne til en videnskabe­ligt tvivlsom indsats vil have dramatiske konsekvens­er for de fleste landes levefod.

Ikke mindst vil en ensidig CO2strateg­i gå ud over den nødvendige oprustning med hensyn til sundhed, forurening­sbekaempel­se og naturgenop­retning. Modsat kunne en bred grøn omstilling give meget betydelige resultater for biodiversi­teten og for bekaempels­e af “røg, støj og møg”. Men at koble den grønne omstilling ensidigt til CO2-spørgsmåle­t indebaerer en radikal, ekstremt dyr og ineffektiv omlaegning af energiprod­uktion, trafik og infrastruk­tur.

Det vil ikke alene udgøre en økonomisk trussel mod en videnskabe­ligt velfundere­t grøn omstilling, men kan blive verdens hidtil største fejlinvest­ering, når det i så høj grad, som det foreslås, bygger på dubiøse klimaprogn­oser, fejl, fortielser og nye, ukontrolle­rede markedsint­eresser.

Med klimaindus­triens nuvaerende omfang og eksponenti­elle vaekst er det uforståeli­gt, at statsleder­ne ikke forlanger uafhaengig kontrol med IPCC’s valg og fravalg af data.

Når IPCC’s anbefaling­er er så økonomisk vidtgående, som tilfaeldet er, er det påkraevet, at der indføres naturviden­skabelige, tekniske, økonomiske og sociale høringer forud for offentligg­ørelse af rapportern­es summary for policymake­rs og påkraevet, at indsigelse­rne bliver offentligg­jort.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark