Jyllands-Posten

Et tungt pres og en uvant hovedrolle gør kun det hele mere interessan­t

Michael Mørkøv kommer i fokus under EM i banecyklin­g, hvor han er favorit sammen med bl.a. Amalie Dideriksen.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Han er vant til, at det ikke skal handle om ham.

Michael Mørkøv er afklaret med, at han som udgangspun­kt ikke ender i fokus, når vinderne bliver hyldet efter de største cykelløb.

En gang imellem aendrer det sig imidlertid for den 34-årige rytter, der typisk indtager rollen som hjaelperyt­ter og leadout-man hos Deceuninck-QuickStep.

Onsdag begyndte EM i banecyklin­g, der – ud fra et dansk perspektiv – kulminerer søndag eftermidda­g med parløbet for maend og kvinder i den hollandske by Apeldoorn, hvor Michael Mørkøv er én af favoritter­ne.

»På landevejen har jeg fundet min plads og fundet ud af, hvad jeg er god til – at aflevere andre i den bedste position til at skabe resultater og hente sejre. Men det har altid vaeret et vigtigt element i min saeson, at jeg kan begynde at jagte personlig succes, når landevejss­aesonen er slut, og vi kører baneløb,« siger han og fortsaette­r:

»Det giver mig stor motivation, at jeg også selv oplever at have sejrene inden for raekkevidd­e. Som cykelrytte­r er det vigtigt at kunne få lov til at raekke armene i vejret en gang imellem«.

Tager det ikke så tungt

Efter Niklas Larsen og Casper Folsachs afbud er det et svaekket hold, der skal forsøge at leve op til VM-bronzen i 4.000 meters holdforføl­gelsesløb for maend, når Danmark stadig stiller op med Lasse Norman Hansen, Frederik Rodenberg, Rasmus Lund og Julius Johansen.

Derfor er Michael Mørkøv nu et af de bedste bud på en dansk medalje sammen med Lasse Norman Hansen i parløbet for maend, mens Amalie Dideriksen og Julie Leth skal forsøge at forsvare deres EM-titel i parløb.

»Jeg prøver ikke at taenke så meget over, at vi kommer som forsvarend­e mestre og naesten kun kan skuffe. For selvfølgel­ig er der et større pres, når man tidligere har vundet. Men vi fokuserer i første omgang bare på at få sluttet saesonen godt af, og vi er begge to motiverede efter at jagte medaljer, selv om alt skal spille for at få det til at lykkes,« siger Amalie Dideriksen.

For Michael Mørkøv er det ikke svaert at abstrahere fra det pres, der er opstået efter resultater som bl.a. verdensmes­tertitlen i parløb sammen med Alex Rasmussen i 2009 og syv sejre i seksdagesl­øbet. Også selv om landstraen­eren, Casper Jørgensen, optimistis­k har udtalt, at »vi har en klar forventnin­g om medalje i parløbet, for Norman og Mørkøv er et af verdens absolut staerkeste par«.

»Både Lasse og jeg er rimelig vant til det pres, når vi kører seksdagesl­øb eller store mesterskab­er som EM. Det tager jeg egentlig ikke så tungt, for jeg laegger også pres på mig selv i forhold til at vinde. Vores muligheder ser gode ud, selv om det altid er svaert at forudsige, hvordan konkurrent­ernes form er,« siger han.

»Det kan jeg godt lide«

Både Amalie Dideriksen og Michael Mørkøv har vaeret gennem en lang saeson på landevejen og kørte senest VM i slutningen af september.

Mens Michael Mørkøv »stadig har noget friskhed tilbage« efter en saeson med Tour de France-deltagelse og en DM-sejr i linjeløb som højdepunkt­er, erkender den 23-årige Amalie Dideriksen, at »det kan vaere svaert at holde dampen oppe efter VM«. Men:

»Det føles ikke, som om jeg bare skal blive ved, for det er en helt anden måde at køre på. Det er meget kort og intenst, og det er fuldstaend­ig op til én selv, om man er hurtig nok. Det kan jeg godt lide,« siger hun.

Den 23-årige Boels-Dolmans-rytter stiller også op til omnium for kvinder på fredag, hvor den tidligere OLguldvind­er Lasse Norman kører den samme disciplin for maendene.

»Det er jo en olympisk disciplin, så der kommer til at blive et rigtig staerkt felt. Jeg glaeder mig til at få testet mit niveau i den disciplin, og drømmen er selvfølgel­ig altid at få en medalje, men det bliver svaert,« siger Amalie Dideriksen.

Torsdag er der finale i 4.000 meter holdforføl­gelsesløb for maend, mens Matias Malmberg skal køre scratch og pointløb torsdag og lørdag. For kvinderne bliver pointløb, scratch og udskilning­sløb kørt af Trine Schmidt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark