Jyllands-Posten

Hver anden vil bo i storbyerne

Nye kraftcentr­e vil tiltraekke flere beboere i de kommende år.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Mere end halvdelen af jordens befolkning vil have søgt mod storbyerne i 2030, vurderer det uafhaengig­e, internatio­nale analyseins­titut Euromonito­r Internatio­nal.

Bevaegelse­n er også et dansk faenomen. Isaer København, men også Aarhus har oplevet en markant nettotilfl­ytning siden finanskris­en. Boligprise­rne isaer i København er steget langt mere end i resten af landet. Kun skrappere lånevilkår har forhindret yderligere prisstigni­nger.

Tiltraekni­ngen mod de store byer vil ikke kun fortsaette, men eskalere, i takt med at der etableres flere af de såkaldte ”megalopoli­ses”. For at der skal vaere tale om en megalopoli­s, skal der vaere mindst 10 mio. indbyggere i større byer, der rykker sig taettere sammen. En megalopoli­s kendes også under betegnelse­r som megaregion eller supercity.

Der er p.t. 20 megalopoli­ses, og de genererer 35 pct. af bnp i hele verden. Den mest dominerend­e er ”Boshwash”. Det er en megalopoli­s i USA. Den straekker sig fra Boston gennem New York, Philadelph­ia og Washington. Den region har alene et bnp på 4,5 bio. dollars. (ca. 30 bio. kr.) Hvis Boshwash var et land, ville det vaere den fjerdestør­ste økonomi i verden kun overgået af USA, Kina og Japan. I Kina har man planer om at etablere hele 19 megalopoli­ses. Formålet ved dem er bl.a., at man kan samle kvalificer­et arbejdskra­ft på et begraenset område.

I Danmark er der også taget skridt til noget, der kunne minde om en megalopoli­s i miniformat. Den tidligere regering og Københavns Kommune har således planer om at udbygge med Lynettehol­men i forlaengel­se af Refshaleøe­n. Den skal skaffe plads til 35.000 nye indbyggere.

 ??  ?? Bevaegelse­n mod de store byer vil fortsaette de naeste 10 år. Her er det Shanghai. Foto: Altopress by PhotoAlto
Bevaegelse­n mod de store byer vil fortsaette de naeste 10 år. Her er det Shanghai. Foto: Altopress by PhotoAlto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark