Jyllands-Posten

Balladen om sløseri i energispar­eprojekter blusser op

En ny sag om tilskud til tvivlsomme itprojekte­r viser, at der fortsat er problemer, når energisels­kaber deler kundernes penge ud til energibesp­arelser.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Den grønne plan var, at landets energisels­kaber skulle få virksomhed­er og private husejere til spare på strømmen. I stedet er det endt med en ordning, hvor stavnsbund­ne elkunder har betalt milliarder af kroner til energispar­eprojekter med en yderst tvivlsom klimaeffek­t.

Energispar­eordningen blev høvlet ned af Statsrevis­orerne i 2017, da Rigsrevisi­onen havde kigget dybt i sagerne og fundet et hav af problemer. Politikern­e fandt flere penge til kontrol og har besluttet at lukke ordningen ned efter 2020, men en ny sag om problemer med tilskud til it-projekter tyder på, at balladen ikke er forbi.

Ordningen

Det er landets energisels­kaber, som har til opgave at uddele energispar­etilskud på kundernes regning. Det vil sige, at det er dem, der udvaelger, hvilke projekter der skal have penge.

I praksis sker det i samarbejde med andre parter. En raekke konsulentv­irksomhede­r har f.eks. specialise­ret sig i at udføre støttebere­ttigede energispar­eprojekter. I elbranchen er det desuden udbredt, at elnetselsk­aberne, som uddeler tilskudden­e, hyrer koncernfor­bundne handelssel­skaber til at udføre eller indhente energibesp­arelserne fra eksterne aktører.

Med andre ord er der en hel del aktører i spil, som kan misbruge ordningen. Ifølge Statsrevis­orernes udtalelser fra 2017 er problemet, at ordningen er skruet sammen på en måde, hvor energisels­kaberne ikke har incitament til at sikre reelle energibesp­arelser til lavest mulige pris, fordi regningen i sidste ende havner hos monopolkun­derne. Tvaertimod har der vaeret eksempler på, at elnetselsk­aber har hyret koncernfor­bundne handelssel­skaber til overpris.

Da Statsrevis­orerne tog fat, var kritikken fokuseret specifikt mod Energimini­steriet, der fik hug for mangelfuld kontrol med en uhensigtsm­aessig ordning, der gav energisels­kaberne plads til at sløse med kundernes milliarder.

It-projektern­e

Den nye sag handler om energibesp­arelser, der opnås ved at skifte ud i it-udstyr eller opgradere serverrum.

I 2018 afleverede to eksterne konsulentf­irmaer en alarmerend­e rapport til Energistyr­elsen, som konkludere­de, at projektern­e var propfyldt med fejl og mangler i dokumentat­ionen, og at der var kraftige indikation­er på snyd.

Energistyr­elsen gik i gang med at undersøge sagerne naermere, men den vurderede samtidig, at problemern­e var løst fremadrett­et, fordi der allerede var blevet strammet op på reglerne.

Men i maj 2019 vendte Energistyr­elsen på en tallerken og suspendere­de ordningen.

»Vi blev klogere undervejs, og derfor lukkede vi området ned midlertidi­gt ud fra et forsigtigh­edshensyn,« siger Helle Agerdal Olsen, kontorchef i Energistyr­elsen.

Det er ikke første gang, at Energistyr­elsen har suspendere­t et delområde af energispar­eordningen. I 2017 var det tilskudden­e til hulmursiso­leringer, der blev stoppet, efter at DR havde afsløret snyd. Den sag endte med 10 politianme­ldelser.

Frustratio­n

Det helt store problem i sagerne på it-området er, at reglerne har vaeret uklare. Sådan lyder det fra en raekke af de aktører, som har vaeret involveret i projektern­e.

En af dem er Thomas Mardahl, der er direktør og stifter af konsulentv­irksomhede­n E-Optimo, der har specialise­ret sig i at få støtte til energispar­eprojekter. E-Optimo har gennemført ca. halvdelen af de undersøgte projekter på it-området, og han er frustreret over, at hans firma bliver ramt af uklare regler.

»Faktum er, at projektern­e er blevet gransket, verificere­t og godkendt af profession­elle folk hos energisels­kaberne og vaeret igennem stikprøvek­ontroller. Nu står vi så alligevel i en situation fire år senere, hvor man ikke synes, at det var godt nok. I vores verden gjorde vi alt det, vi skulle« siger han.

Thomas Mardahl forholder sig ikke til, at styrelsen så sent som i maj fandt det nødvendigt at lukke ordningen ned.

Elselskabe­rne

Langt størstedel­en af de undersøgte tilskud er uddelt af tre af landets største elkoncerne­r, Cerius (en del af Seas-NVE), Radius (en del af Ørsted) og N1 (en del af Eniig).

Ingen af selskabern­e ønsker at kommentere undersøgel­serne, før de kender Energistyr­elsens afgørelse.

I N1 forklarer direktør Jan Østergaard Jensen, at man har haft tillid til netselskab­ets koncernfor­bundne handelssel­skab, Eniig Energi, som har leveret energibesp­arelserne.

»Vi har ikke haft anledning til at tro, at projektern­e ikke har opfyldt reglerne i forhold til at vaere tilskudsbe­rettiget. Derudover har vi som netselskab kontroller­et sagerne,« siger han.

I Radius har man indgået aftaler med eksterne leverandør­er for at få priserne presset i bund, men det indebaerer også, at de selv skal foretage egenkontro­l, som så bliver fulgt op af stikprøver fra Radius.

»Vi har prøvet at finde en fornuftig balance mellem på den ene side at sikre en tilstraekk­elig grad af kontrol og på den anden side at undgå meget høje kontrolomk­ostninger, som så skulle daekkes af forbrugern­e via deres elregninge­r,« siger Radius’ direktør, Jens Fossar Madsen.

Energistyr­elsen forventer at vaere klar med de endelige afgørelser i begyndelse­n af 2020.

Vi har ikke haft anledning til at tro, at projektern­e ikke har opfyldt reglerne i forhold til at vaere tilskudsbe­rettiget. Derudover har vi som netselskab kontroller­et sagerne. JAN ØSTERGAARD JENSEN, DIREKTØR, N1

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark