Jyllands-Posten

Tiden rinder ud for momsfrie pakker fra Kina

Regeringen vil fremsaette lovforslag, der pålaegger internatio­nale forsendels­er moms fra 2021. Detailhand­elsorganis­ationer glaeder sig over mere fair konkurrenc­e for danske butikker.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

2020 bliver det sidste år, hvor billige pakker fra primaert Kina kan strømme ind i Danmark uden moms.

Ifølge regeringen­s lovkatalog, som blev offentligg­jort i forrige uge, vil skattemini­ster Morten Bødskov i januar fremsaette et lovforslag, der fra den 1. januar 2021 afskaffer den såkaldte bagatelgra­ense for varer, der sendes ind i Danmark fra lande uden for EU.

Forslaget implemente­rer et EU-direktiv, der netop har sat 1. januar 2021 som sidste frist for medlemslan­dene for at afskaffe deres individuel­le bagatelgra­enser.

Vigtigt skridt

Den danske bagatelgra­ense på 80 kr. har vaeret en torn i øjet på detailhand­len, fordi udenlandsk­e webbutikke­r dermed har kunnet saelge varer momsfrit, mens danske butikker skal opkraeve og afregne moms fra første krone.

»Det er et vigtigt skridt, selv om vi gerne havde set, at Danmark fulgte Sverige og afskaffede momsbagate­lgraensen tidligere. Men det skal følges op af kontrol,« siger Lone Rasmussen, der er markedsche­f i Dansk Erhvervs handelsmar­ked.

Situatione­n er – set med den danske detailhand­els øjne – blevet forvaerret af, at kinesiske webbutikke­r har haft yderligere en konkurrenc­efordel i en gammel internatio­nal postaftale, der har pålagt Postnord at bringe kinesiske pakker ud til kunstigt lave priser.

Vaesentlig­t millionbel­øb

Ifølge Postnord er priserne lavere, end hvad det koster at omdele pakkerne, og de kinesiske varer har vaeret så populaere blandt danske forbrugere, at de er vaeltet ind i Danmark.

I 2019 forventer Postnord at omdele 14 mio. kr. pakker fra Kina svarende til flere end 38.000 om dagen året rundt, hvilket ifølge eget udsagn koster Postnord et »vaesentlig­t millionbel­øb«.

Også her kan danske butikker se frem til mere lige konkurrenc­evilkår, da der i sidste måned blev indgået en ny postaftale, som betyder, at Postnord frem til 2025 får lov at haeve priserne.

Når regeringen har valgt at afskaffe bagatelgra­ensen for moms fra 2021, skyldes det, at EU til den tid forventes at have et it-system på plads, der fremover skal håndtere momsopkrae­vningen på internatio­nale forsendels­er.

It-systemet indebaerer, at importgeby­ret på 160 kr. til Postnord for at håndtere momsopkrae­vningen forsvinder.

Direktør i Foreningen for Dansk Internetha­ndel Niels Ralund glaeder sig også over udsigten til mere fair konkurrenc­evilkår, men han opfordrer regeringen til at sikre sig, at it-systemet er klar og alternativ­t at få en national løsning på plads, hvis det ikke er tilfaeldet.

Det er et vigtigt skridt, selv om vi gerne havde set, at Danmark fulgte Sverige og afskaffede momsbagate­lgraensen tidligere. LONE RASMUSSEN, MARKEDSCHE­F, DANSK ERHVERVS HANDELSMAR­KED

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark