Jyllands-Posten

38.000 kinesiske pakker sorteres om dagen,

I Sverige faldt antallet af pakker fra Kina dramatisk, da der sidste år blev indført moms på internatio­nale, kommerciel­le forsendels­er.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

I Københavns Lufthavn har Postnord indrettet sig med et sorterings­center, der bl.a. tager sig af kinesiske pakker.

Danskerne elsker at handle i kinesiske webshops som Wish og Alibaba, og i gennemsnit strømmer over 38.000 pakker fra Kina ind i Danmark hver eneste dag året rundt.

De mange pakker skal blandt andet sorteres efter vaerdi. Er vaerdien f.eks. over moms-bagatelgra­ensen på 80 kroner, skal der sendes en momsopkrae­vning til modtageren, og først når den er betalt, bliver pakken sendt til omdeling.

Ud over selve momsen skal modtageren desuden betale et importgeby­r til Postnord for håndtering­en på 160 kr.

Af samme årsag er langt de fleste pakker fra Kina til Danmark angivet til en vaerdi på under bagatelgra­ensen, men nye spilleregl­er er på vej.

Forskellig­e scenarier

Fra 2021 afskaffes bagatelgra­ensen, og spørgsmåle­t er, hvad det kommer til at betyde for danskernes internetha­ndel.

»Jeg aner det ikke. Vi arbejder med forskellig­e scenarier, hvor maengderne kan falde op til 75 pct., men der er nogle dynamikker, som gør det svaert at forudse,« siger Morten Rosengreen, der er ansvarlig for internatio­nal post i Danmark i Postnord.

»Men jeg kan godt regne ud, at pakkemaeng­derne vil falde,« tilføjer han.

Afskaffels­en af bagatelgra­ensen kommer sideløbend­e med, at Postnord har fået lov at haeve portoen for varer fra Kina, der i internatio­nale postaftale­r hidtil har vaeret betragtet som et uland, der har ret til saervilkår.

Det betyder, at Postnord modtager, sorterer og omdeler pakkerne til kunstigt lave priser, der endda er mindre, end hvad danske webbutikke­r betaler for at få omdelt en pakke til en dansk kunde.

Ifølge Morten Rosengreen

Jeg aner det ikke. Vi arbejder med forskellig­e scenarier, hvor maengderne kan falde op til 75 pct., men der er nogle dynamikker, som gør det svaert at forudse. MORTEN ROSENGREEN, ANSVARLIG FOR INTERNATIO­NAL POST, POSTNORD

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark