Jyllands-Posten

Men det kommer måske til at aendre sig

-

er prisen så langt under den reelle kostpris, at de mange kinesiske pakker hvert år påfører Postnord et tab på »et vaesentlig­t millionbel­øb«, som han ikke ønsker at angive mere praecist.

Håbet er, at de kinesiske pakker snart kan blive en overskudsf­orretning i stedet, og selv om de fremover bliver pålagt både højere porto og moms, vil der formentlig stadig vaere et ikke uvaesentli­gt antal forsendels­er.

Når bagatelgra­ensen for moms forsvinder, skal momsopkrae­vningen ske via et faelleseur­opaeisk it-system med navnet MOSS (MiniOne-Stop-Shop), der allerede gaelder for digitale tjenester.

Systemet indebaerer, at de udenlandsk­e webbutikke­r selv opkraever og indbetaler momsen via systemet, så der ikke sker efteropkra­evning hos forbrugern­e.

Attraktivt at købe dyrere

Når der ikke skal ske efteropkra­evning, vil håndtering­sgebyret til Postnord på 160 kr. også forsvinde, og varerne vil fortsat vaere toldfrie, så laenge vaerdien er under 1.150 kr.

»Det betyder, at forbrugern­e ikke kun vil vaelge de billigste varer til under 80 kr., og at det bliver mere attraktivt at købe dyrere forsendels­er,« siger Morten Rosengreen, der kan få et hint om konsekvens­erne ved at kigge på Sverige.

I Sverige besluttede Tullverket, at Postnord skulle opkraeve moms på alle internatio­nale, kommerciel­le forsendels­er fra den 1. marts 2018.

Ifølge Postnord faldt antallet af internatio­nale forsendels­er i den forbindels­e fra 150.000 om dagen til 15.000 om dagen, hvoraf langt hovedparte­n kom fra Kina.

Efterfølge­nde blev der indgået en saeraftale med Wish om at indbetale momsen direkte, sådan som det er tanken med MOSS-systemet, og nu er antallet steget til cirka 25.000-30.000 daglige forsendels­er, oplyser Postnord i Sverige.

Grund til optimisme

Morten Rosengreen peger på, at det fremover bedre kan betale sig at sende flere varer af sted i samme pakke, fordi der med afskaffels­en af bagatelgra­ensen ikke er noget selvstaend­igt formål i at holde sig under de 80 kr. per pakke for at undgå moms og gebyr. Sammenhold­t med at Postnord har fået lov til at haeve portoen på kinesiske forsendels­er, er der grund til optimisme set fra Morten Rosengreen­s stol.

»Selv om der kommer moms på, vil varerne fra Kina stadig vaere billigere end i Danmark, fordi de ikke har samme omkostning­er til salg, personale og lager, og der kan sagtens åbne sig et nyt marked for dyrere forsendels­er, og det kan godt vaere, at det er et betydeligt bedre marked for os at vaere i,« siger han.

Selv om der kommer moms på, vil varerne fra Kina stadig vaere billigere end i Danmark. MORTEN ROSENGREEN, ANSVARLIG FOR INTERNATIO­NAL POST, POSTNORD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark