Jyllands-Posten

Falck får millionbød­e, slås i retten og misser en vigtig kontrakt

På bare en måned har en stribe belastende sager ramt redningsko­ncernen Falck, der har store ambitioner på det enorme amerikansk­e marked.

- LEONORA BECK BENJAMIN W. CHRISTENSE­N leonora.beck@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk

Skandalera­mte Falck har knap overstået de enorme udfordring­er i Danmark, før nye myldrer frem på det vigtige amerikansk­e marked.

Alene inden for den seneste måned har Falck pådraget sig en millionbød­e for utilstraek­kelig ambulanced­rift, fået en retssag om unfair konkurrenc­e på halsen, og så har den danske koncern forpasset en mulighed for at vinde en stor kontrakt.

Det sker, efter at Falck efter flere år med en omsiggribe­nde turnaround har udset sig USA som et strategisk kernemarke­d, der skal vaere med til at få toplinjen til at vokse.

»Falck har forsøgt at slå igennem i USA over de seneste år og har gjort det godt, men det er et udfordrend­e marked, ligegyldig­t hvem du er, og ambulances­ervice er meget anderledes her end i Europa,« siger Chris Cebollero, adm. direktør i konsulentv­irksomhede­n Cebollero Associates, der er specialise­ret i ambulanced­rift.

Millionbød­e

Målet om at erobre en større bid af det amerikansk­e marked lykkedes, da Falck i slutningen af sidste år vandt en kontrakt om ambulancek­ørsel for Alameda County og amtets 1,5 mio. borgere.

Men den danske koncern har hverken i juli eller august kunnet leve op til de performanc­ekrav, som er listet i kontrakten med amtet.

Det har fået Alameda County til at kvittere med en bøde på 2,5 mio. kr. og en ordre om en plan, som sikrer, at Falck fremover lever op til kravene.

»I forbindels­e med de nye performanc­ekrav har vi skullet ud og hyre nyt personale, og der har vi øget besaetning­en med 15 pct., i forhold til det personale, den tidligere leverandør havde. De er under optraening, og når de er klar, skal vi gerne kunne levere til performanc­ekravene fremadrett­et,« siger Jakob Bomholt, direktør for ambulancef­orretninge­n i Falck.

Han erkender, at performanc­ekravene er høje, og at yderligere bøder ikke kan udelukkes.

Ud over bøden gik Falck i sidste uge glip af en kontrakt med byen Colorado Springs, der ellers for nylig udvalgte danskerne som favorit til at vinde kontrakten om at servicere amtet på en halv million mennesker.

Men ved forhandlin­gsbordet justerede amtet på nogle betingelse­r, der betød, at aftalen blev dårligere for Falck. Det fik Falck til at bakke ud af kontrakten.

»Vi gik ind i udbudsproc­essen med et eneste mål: at forbedre ambulances­ervicen i Colorado Springs til gavn for borgerne. Det mål er ikke aendret, og byen vil fortsaette med at straebe efter en forbedring af systemet fremadrett­et,« skriver Jamie Fabos, talsperson for Colorado Springs, i en e-mail efter Falcks retraete.

Udramatisk kontraktfo­rløb

I stedet har Colorado Springs flyttet fokus og er begyndt at forhandle med American Medical Response (AMR), der i 40 år har siddet på ambulanced­riften i byen, og som er Falcks helt store konkurrent på det amerikansk­e marked.

»Vi ser frem til forhandlin­gerne med byen, nu hvor forhandlin­gerne med Falck er ophørt,« skriver Donna Itzoe, talsperson for AMR, i en e-mail.

Ifølge Jakob Bomholt er den missede kontrakt »udramatisk«, og han mener, at man som virksomhed skal kunne tåle det. Og så betyder det ifølge Falck-direktøren samtidig, at der er en raekke andre kontrakter, redningsko­ncernen kan gå efter.

Det er imidlertid ikke kun den missede kontrakt med Colorado Springs og millionbød­en, som Falck har skullet forholde sig til i USA på det seneste.

Den danske redningsko­ncern er også endt i et juridisk slagsmål med virksomhed­en SG Collaborat­ive Solutions, hvor parterne er røget i totterne på hinanden om kraenkelse af ophavsrett­en.

De to parter har sagsøgt hinanden i to forskellig­e søgsmål dateret den 26. september 2019.

Falck har ifølge SG Collaborat­ive Solutions i udbudsmate­rialet til Alameda County slået sig op på allerede i 2015 at have konsultere­t SG Collaborat­ive Solutions i forhold til at have den rigtige risikostyr­ing, hvilket bl.a. har udmøntet sig i programmet ”Collaborat­ive Just Culture.”

Er gået rettens vej

Ifølge Falck har selskabet ageret helt efter bogen, bl.a. fordi den stiftende partner af SG Collaborat­ive Solutions, Scott Griffith, i en e-mail den 13. maj 2016 gav tilladelse til, at Falck kunne bruge ”Just Culture”-materialet.

Ifølge SG Collaborat­ive Solutions har Falck overhovede­t ikke ret til at benytte sig af de elementer, da det er førstnaevn­tes intellektu­elle rettighede­r.

»Vi har på skrift fra SG Collaborat­ive, at vi har måttet bruge deres ophavsret. Derfor har vi gjort vores mening til kende, herunder anlagt sag om at de skal frafalde anklagen,« siger Jakob Bomholt.

Byen vil fortsaette med at straebe efter en forbedring af systemet fremadrett­et. JAMIE FABOS, TALSPERSON FOR COLORADO SPRINGS

Ville det ikke forretning­smaessigt give mere mening at forlige i stedet for at lave søgsmål?

»Vi har valgt at gå den vej, fordi vi finder det mest hensigtsma­essigt,« siger Falckdirek­tøren.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med SG Collaborat­ive, der bekraefter sagsforløb­et, men ikke har ønsket at udtale sig.

Til trods for bumpene på vejen skrider det fremad for Falck i USA. Hvor meget vil Jakob Bomholt ikke ud med, men fordi virksomhed­ens markedsand­el kun ligger på 5-6 pct., er vaekstrate­rne også høje.

»Vi vaekster i USA og føler også, at der er betydelig efterspørg­sel efter de ydelser, Falck kan levere som internatio­nal ambulanceo­peratør,« siger Falck-direktøren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark