Jyllands-Posten

Kina lukker danske virksomhed­er: »Det er rimelig kendt praksis«

Det er åbenbart almindelig­t, at den kinesiske regering stopper produktion­er i forbindels­e med store begivenhed­er, fortaeller ekspert.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

I 70 års jubilaeums­gave ønskede Folkerepub­likken Kina sig en skyfri, blå himmel over Beijing – og det fik den.

Tirsdag den 1. oktober lignede himlen ikke ligefrem det grå billede, der er i mange år er blevet malet af Beijing. Det er ikke helt tilfaeldig­t.

De kinesiske myndighede­r udstedte nemlig kort før jubilaeums­fejringen et påbud om, at udvalgte fabrikker skulle stoppe al produktion med øjeblikkel­ig varsel, så himlen kunne nå at blive fri for det tykke taeppe af røg og smog, der saedvanlig­vis haenger taet om byens høje bygninger.

Flere virksomhed­er havde kun få timer til at afbryde al produktion, herunder bl.a. den danske vindmøllev­irksomhed JSB Group, der laenge gik i uvished om, hvornår den måtte starte produktion­en igen.

»Der kom folk herud hver dag og tjekkede, om vi rent faktisk havde lukket produktion­en ned,« fortaeller Per Olesen, der er COO i JSB Group.

Kostbar nedlukning

JSB Group fremstille­r vindmøllek­omponenter til bl.a. Vestas og Siemens Gamesa.

Virksomhed­en har sidste weekend fået lov at starte produktion­en igen sidste weekend, men lukningen har allerede haft konsekvens­er. Det er endnu ikke til at spå om det økonomiske omfang af produktion­sstoppet, men Per Olesen mener, at det bliver stort.

Virksomhed­en blev eksempelvi­s nødt til at opbruge sine sikkerheds­lagre for at kunne overholde leveringsa­ftaler. Sikkerheds­lagre, der efterfølge­nde må opbygges igen ved hjaelp af overarbejd­e.

»Hvis nu vi havde fået det at vide forinden, havde det vaeret muligt at lave en seriøs planlaegni­ng,« siger han.

Det er ifølge Nis Høyrup Christense­n, der er forsker på CBS, ret usaedvanli­gt, at lukningern­e ikke varsles i god tid inden.

»Det er ret vildt. Det er rimelig kendt praksis, at de (kineserne, red. )lukker produktion­er i forbindels­e med store events, men sjaeldent med så kort varsel og uden slutdato,« siger han.

Fabrikker lukket under OL

Som Nis Høyrup Christense­n understreg­er, er det altså ikke uhørt, at Kina vaelger at udstede påbud om produktion­sstop. Det skete bl.a. under afholdelse­n af de olympiske lege i Beijing, hvor fabrikker i naerheden af storbyen enten blev midlertidi­gt lukket ned eller endda permanent flyttet laengere ud på landet.

I tillaeg til 70-årsfejring­en har der netop vaeret nationale feriedage i Kina, hvilket har betydet, at størstedel­en af landets virksomhed­er har vaeret lukket helt. Også Novo Nordisk har måttet stoppe sin produktion i de første dage af oktober, men virksomhed­ens pressechef oplyser, at der ikke var tale om en »tvungen« lukning.

Ud over JSB Group og Novo Nordisk har både Grundfos, Danfoss og mange andre store danske virksomhed­er fabrik og produktion i Kina.

 ??  ?? 70-årsfestlig­hederne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing kunne holdes under en skyfri himmel – bl.a. fordi virksomhed­er i området havde fået besked på at lukke produktion­en ned. Foto: AP
70-årsfestlig­hederne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing kunne holdes under en skyfri himmel – bl.a. fordi virksomhed­er i området havde fået besked på at lukke produktion­en ned. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark