Jyllands-Posten

Sagde farvel til hamsterhju­let og flyttede hele familien sydpå

Dagligt stress og jag fik Berit Wolff Roed og hendes familie til at søge det gode liv uden for landets graenser. Drømmen om at vaere udlandsdan­sker udleves på Malta, men som bekendt findes der ingen roser uden torne.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Når drømmen om at forlade Danmark og flytte til udlandet skal udleves, melder mange eksotiske lande sig i konkurrenc­en om, hvor rejsen skal gå hen.

For den 42-årige Berit Wolff Roed og hendes mand handlede det primaert om at finde et land, der både ville byde på en lidt mere rolig livsstil uden stress, og et land, der rent sprogligt var tilgaengel­igt.

At det lige skulle blive Malta, lå dog ikke umiddelbar­t i kortene, for efter at have vaeret der på ferie var parret ikke umiddelbar­t begejstret. Men middelhavs­øens dejlige klima og ikke mindst det faktum, at der tales både maltesisk og engelsk, var alligevel med til at gøre udslaget.

»Vi havde også talt om i stedet at rejse rundt i Østen, men det var min mand ikke så interesser­et i, da han gerne ville bo mere stationaer­t med henblik på at starte og drive en onlinevirk­somhed. Bl.a. derfor blev det Malta, og efter to år på øen har den faktisk gjort et ganske glimrende indtryk,« siger Berit Wolff Roed, der sammen med manden Michael og parrets tre drenge på henholdsvi­s 20, 16 og 5 år befinder sig rigtig godt.

Her er det frem for alt er den ustressede, sydlandske mentalitet, der sammen med de mange solskinsti­mer har vundet familiens hjerter.

Da beslutning­en om at bryde op fra Danmark blev truffet, arbejdede Berit Wolff Roed som jordemoder, mens Michael arbejdede i it-branchen. Men allerede dengang var parret den faelles drivkraft bag onlineport­alen gravid.dk, som sammen med en abonnement­sklub for gravide kvinder og andre hjemmeside­r danner det økonomiske fundament for opholdet på Malta.

Her er det grundet den lokale lovgivning meget svaert at få lov til at arbejde som jordemoder, men online giver Berit Wolff Roed danske kvinder gode råd om graviditet, lige som hun arrangerer onlinekurs­er med fokus på graviditet og det at blive foraeldre.

Langvarig omstilling

»Oprindelig var det planen, at vi skulle vaere her et år, men det har taget lang tid at falde til, så indtil videre er det altså blevet til to år. Inden for en overskueli­g fremtid vender vi dog nok hjem til Danmark for en periode, da vores mellemste søn gerne vil starte på hf, men det skulle undre mig, om ikke vi på et senere tidspunkt tager en tur mere til udlandet. Enten her eller i et andet land,« siger Berit Wolff Roed.

Hun fortaeller, at drømmen om udlandstil­vaerelsen har luret i baghovedet i en årraekke. Men selv om ønsket om en mere ustresset tilvaerels­e er blevet opfyldt, har der vaeret en raekke udfordring­er.

»Vi nyder klart den ro, der er kommet i vores liv, men efter vi er flyttet herned, forstår jeg, hvorledes mange af de udlaending­e der kommer til Danmark, oplever ensomhed. Malteserne er ganske som mange danskere tillukkede, og selv om jeg selvfølgel­ig kan kommuniker­e på engelsk, har jeg mange gange

Det har taget lang tid at falde til. Men det har også givet god ballast til at prøve at blive udlandsdan­skere igen på et senere tidspunkt. BERIT WOLFF ROED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark