Jyllands-Posten

ECB har fokuseret på at redde økonomien i stedet for at føre en passende pengepolit­ik

Centralban­ken for eurozonen er i øjeblikket udsat for voldsom diskussion – måske det ligefrem er et tegn på en dysfunktio­nel monetaer union.

- PETER LUNDGREEN direktør, Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

De seneste to uger har vaeret stormfulde for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB). Protokolle­n fra mødet i det øverste Styrelsesr­åd viser, at der er en voksende uenighed om den fremtidige monetaere politik hos en af verdens vigtigste centralban­ker.

Desuden har tidligere og højtståend­e medlemmer af styrelsesr­ådet i et offentligt memorandum udtrykt deres utilfredsh­ed med, at den kvantitati­ve pengepolit­ik (QE) nu tages i brug igen. Den seneste udvikling i dramaet er et temmelig langt indlaeg fra ECB’s tidligere praesident Jean-Claude Trichet. Hele diskussion­en kan naturligvi­s bunde i gamle tvister, der nu endelig bryder ud, men det er en usaedvanli­g debat, der omgiver en centralban­k, og det vil bestemt også få opmaerksom­hed i finansmark­edet fremadrett­et.

Siden ECB tiltrådte QEgruppen af centralban­ker, har jeg vaeret kritisk over for dette skridt, da jeg argumenter­er, at QE skaber flere problemer i Europa, end man løser ad den vej. Som den tidligere ECB-praesident Trichet meget praecist udtrykte det i sine kommentare­r, skal økonomisk vaekst oprinde fra politiske initiative­r og reformer. En centralban­k kan simpelthen ikke redde den økonomiske vaekst via pengepolit­ikken. Som grafikken ovenfor viser, er den globale vaekst lige nu i et relativt stejlt dyk, hvor det er umuligt for centralban­ker at korrigere en sådan udvikling.

ECB på gal kurs

Efter min mening var det en fejltagels­e fra ECB’s side at overtage rollen som redningsma­nden af den økonomiske vaekst i eurozonen.

Resultatet er, at ECB er fanget i en situation med en økonomi, der naermer sig lavvaekst, man fører allerede en ekstrem pengepolit­ik og står over for en voksende intern uenighed om den pengepolit­iske retning – dette er taet på en katastrofa­l situation for en af verdens førende centralban­ker, og det bør selvfølgel­ig bekymre investorer­ne vedrørende de langsigted­e udsigter for eurozonen.

En anden stressfakt­or, der påvirker ECB, kan ganske enkelt vaere den opgave, som centralban­ken er blevet givet. Det er forståelig­t, hvis ECB føler sig udfordret af at holde inflatione­n taet på, men under 2 pct. i den nuvaerende økonomiske verden med lav inflation. Dette mål er p.t. urealistis­k i en åben eurozone-økonomi, der er en del af en globaliser­et verden med overskyden­de arbejdskra­ft, energi og produktion­skapacitet – hvor skal inflatione­n komme fra?

Jeg mener desuden, at man kan diskutere, om inflations­målet giver mening med en bnp-vaekst, der måske endnu er over 1 pct., men åbenlyst er på vej laengere ned.

Uafhaengig centralban­k

Under sådanne økonomiske omstaendig­heder er det naturligt at vaere mere afslappet omkring inflations­målet på de 2 pct. Signifikan­t vigtigere er, at en centralban­k forbliver uafhaengig og fastholder dens fokus på pengepolit­ikken og ikke bruger pengepolit­ik som en erstatning for politiske reformer.

At bruge QE betragter jeg som et meget ekstremt indgreb i de finansiell­e markeder, altså en saerdeles kraftig interventi­on. Men en interventi­on fungerer kun, hvis et finansmark­ed af en eller anden grund er landet i en klart forkert prisfastsa­ettelse eller lignende. Dette er ikke tilfaeldet i eurozonen, da det er økonomien, der er afsporet. Nogle haevder, at QE hjaelper økonomien tilbage på sporet, men jeg støtter ikke denne vurdering.

Tvaertimod har jeg aldrig hørt et godt argument fra en centralban­k, der forklarer, hvorfor renterne skal vaere lavere end inflatione­n, der jo laenge har vaeret omkring 1 pct. i eurozonen. Konsekvens­en af den ekstreme monetaere politik i Europa er betydelige negative realrenter, hvilket nu er blevet en generel europaeisk udfordring med de lave centralban­krenter.

Dette favorisere­r låntagere, som f.eks. den italienske regering, men straffer for eksempel europaeisk­e pensionssp­arere, da de er nødt til at spare endnu mere op og forbruge mindre på grund af de negative realrenter. Jeg argumenter­er, at situatione­n er kommet så vidt, som den er, fordi ECB involvered­e sig i at redde økonomien i stedet for at fokusere på at føre en passende pengepolit­ik.

ECB – mere af det samme

Når jeg ser på det nye kommende praesident­skab for ECB, ser jeg simpelthen, at der kommer mere af det samme, hvilket understreg­er risikoen for, at ECB bliver endegyldig­t fanget i sin egen faelde, hvilket investorer verden rundt også vil følge.

Man kunne haevde, at ECB bare gør, hvad den nu har gjort i en lang periode, og sådan er det. Men verden forandrer sig hele tiden, og derfor kommer ”at gøre det samme” en dag i konflikt med ”aendringer”. Dette er kendetegne­nde for finansmark­ederne, at ”aendringer” altid vinder, fordi ”aendringer” grundlaegg­ende repraesent­erer dynamikken og de evigt igangvaere­nde aendringer i verdensøko­nomien.

”AEndring” kan betyde, at selv ECB en dag vil acceptere, at euroen og eurozonen ikke fungerer som forventet. For at revitalise­re den økonomiske vaekst i euroområde­t igen er mit bedste langfriste­de bud, at euroen skal adskilles i en nord- og sydeuro. Den nordlige vil naturligvi­s vaere den staerkeste, men det vil bane vejen for at flytte vaekst og konkurrenc­eevne til den sydlige del af eurozonen.

Det vil lave en masse larm og er måske ikke det, som investorer forventer af “de brølende 20’ere”, der står for døren. På langt sigt opfatter jeg det ikke som et umuligt resultat på grund af de tiltagende og store økonomiske vaekstudfo­rdringer, som eurozonen står over for. Da ECB alligevel måske bliver mindre optaget af den inflation, der ikke er der, får man tid til at bevise, at centralban­ken kan køre to valutaer, nord- og sydeuroen. Det er tid til alternativ taenkning. Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? Der er behov for at taenke anderledes i Den Europaeisk­e Centralban­k, fastslår Peter Lundgreen. En mulighed kunne vaere at opdele euroen i en nord- og en sydeuro. Foto: Michael Probst/AP
Der er behov for at taenke anderledes i Den Europaeisk­e Centralban­k, fastslår Peter Lundgreen. En mulighed kunne vaere at opdele euroen i en nord- og en sydeuro. Foto: Michael Probst/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark