Jyllands-Posten

Største flugt fra aktier siden finanskris­en

Amerikansk­e investorer flygter ud af aktiefonde og i sikkerhed i enten kontanter eller fonde med korte obligation­er. 60 mia. dollars er trukket ud af aktier de seneste tre måneder, og det presser investerin­gshusene.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Investorer­ne har ikke vaeret så pessimisti­ske på aktiemarke­det siden kollapset af investerin­gsbanken Lehman Brothers i 2008 og den efterfølge­nde finanskris­e.

Det viser i hvert fald en raekke indikatore­r, som analysebur­eauet Morningsta­r og storbanken Bank of America har kigget på.

Forsigtige investorer trak 60 mia. dollars ud af aktiefonde i 3. kvartal i år. Det er det største beløb, der er strømmet ud af aktiefonde i et kvartal siden 2009, viser data, som Morningsta­r har indsamlet fra amerikansk­e investerin­gsforening­er og de børsnotere­de lavprisfon­de, ETF’er.

Milliarder strømmer ud

Investorer­ne er i stedet flygtet over i kontanter og såkaldte money market funds, som er fonde med meget korte obligation­er og produkter, der i høj grad minder om kontantmar­kedet.

Således er 322 mia. dollars strømmet ind i disse kontantfon­de over de seneste seks måneder. Det er den største flugt mod sikkerhed siden 2. halvår 2008, skriver Bank of America.

»Investorer­ne på Wall Street er ramt af noget, vi vil kalde en negativ lammelse, mens de afventer en løsning på handelskri­gen, en eventuel rigsretssa­g i USA, brexit og recession,« skriver Michael Hartnett, chefinvest­eringsstra­teg i storbanken.

»Indstrømni­ngen i money market funds er den største siden krakket i Lehman,« fortsaette­r han.

Derudover peger han på, at investorer­ne har øget deres kontantbeh­oldninger på trods af faldende renter. Det var samme scenario, man så i 2007 og 2008, og det er et tegn på, at investorer­ne er nervøse for, at dårlige tider er på vej, og derfor hellere vil sikre pengene trods udsigten til et dårligt eller intet afkast.

Investerin­gshuse presses

En anden forklaring på investorer­nes store bevaegelse ud af aktierne er, at omkostning­erne i aktiefonde typisk er højere end i mindre risikofyld­te fonde og ved at gå kontant. I en tid med usikkerhed og en forventnin­g om fald på aktiemarke­det ønsker investorer­ne ikke at betale høje omkostning­er for noget, som de forventer giver negativt afkast.

Den udvikling kan presse en raekke af de store investerin­gshuse, der tjener store summer på at forvalte investorer­nes penge i aktiefonde og andre højrisikof­onde.

Michael Hartnett mener, at bekymringe­r om en boble i obligation­smarkedet nu har sat sig som en irrationel frygt for afsmitning på aktiemarke­det, og den irrational­itet kan man udnytte, påpeger strategen.

Går modsat

»Investorer­nes bekymring om lave renter, recession og rotation kan muligvis blive en realitet i 2020, men i de kommende måneder går vi modsat på alle tre parametre,« skriver Hartnett.

»I vores optik er der ingen grund til, at S&P 500 ikke kan gå over indeks 3.333 naeste år (måske toppe omkring 3. marts) og dermed afslutte en ekstraordi­naert lang 11-årig optur,« lyder det.

 ??  ?? Forsigtige investorer trak 60 mia. dollars ud af aktiefonde i 3. kvartal i år. Arkivfoto: AP
Forsigtige investorer trak 60 mia. dollars ud af aktiefonde i 3. kvartal i år. Arkivfoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark