Jyllands-Posten

Eksperter: Kina har overlistet USA i handelskri­gen

Når det kommer til handelskri­gens toldhaevel­ser, skyder USA med spredehagl. Kina bruger naermere en sniperriff­el. Det koster amerikaner­ne på bundlinjen, siger eksperter.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Handelskri­gen rammer USA hårdere end Kina, mener en af Asiens førende investorer.

»Begge parter taber på handelskon­flikten, men statistikk­erne viser, at den forvolder størst skade, målt procentvis, på amerikansk side,« udtaler Weijian Shan til CNBC.

Shan er formand og øverste direktør for PAG, en af regionens mest indflydels­esrige kapitalfon­de med investorak­tiver for over 180 mia. kr.

Spredejagt

Kina lider ganske vist også, understreg­er Shan. For eksempel er erhvervsli­vets markedstil­lid faldet som en sten, siden konflikten begyndte for knap halvandet år siden. Men USA har det endnu hårdere.

Shan pointerer, at kinesiske eksportøre­r til det amerikansk­e marked for eksempel ikke har saenket deres priser, i takt med at Donald Trumps mange toldstigni­nger har gjort dem dyrere. Dermed er det enten USA’s firmaer, der baerer størstedel­en af omkostning­erne i form af højere importudgi­fter – eller forbrugern­e, der nu må betale højere priser for deres varer.

Samtidig har Trump skudt med spredehagl og lagt told på en bred vifte af produkter. Kina er derimod gået mere strategisk til vaerks: Der er kun haevet told på de varer, der relativt let kan importeres fra andre markeder.

»Kina har faktisk saenket sine toldbarrie­rer på amerikansk­e varer, landet ikke kan købe andre steder, for eksempel computerch­ips og farmaceuti­ske produkter,« skrev Shan i en nylig analyse for det prestigiøs­e tidsskrift Foreign Affairs i en uddybning af argumentet.

»Derfor er Kinas importpris­er for de samme produkter faldet til trods for højere generel told på amerikansk­e varer.«

Smal handelsaft­ale

Og heller ikke Shan har den store tillid til Trumps nye, potentiell­e aftale med Beijing, offentligg­jort i sidste uge. Den er blevet kritiseret for ikke blot at vaere meget smal – Kina har også udtrykt reservatio­ner, når det kommer til at underskriv­e den.

»De kan vaeret nået til en form for generel forståelse, men problemern­e begynder først, når det kommer til de praecise detaljer,« udtaler Shan til CNBC.

Og pointerer, hvordan begge parter tidligere har virket taet på en aftale, hvorefter forhandlin­gerne brød sammen i 11. time.

Kina er stormester­en

Shan er ikke ene om sin analyse. Fortune Magazine, et af USA’s største erhvervsti­dsskrifter, kom frem til samme konklusion i sidste uge efter en nøje omgang talknuseri.

»Kigger man naermere på omkostning­erne, står det klart, at Kina – ikke USA – har vist sig at vaere stormester i handelskri­gens aedle kunst,« konkludere­r tidsskrift­et.

Fortune bed maerke i den måde, Kina »snedigt kalibrered­e« sin told på amerikansk­e varer. USA brugte derimod noget, der lignede »den braendte jords taktik«, hvori et bredt udsnit af kinesiske produkter – samt amerikansk­e varer produceret i Kina – blev ramt.

Alt i alt har handelskri­gen barberet 0,4 pct. af Kinas vaekst, beregner Fortune. Men den har hugget 1,0 pct. af USA’s.

»Det er som at vinde Super Bowl med en score på 40 mod 16,« skrev magasinet spydigt i sin konklusion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark