Jyllands-Posten

Den globale økonomi vakler ind i en »synkron afmatning«

Der kom langt om laenge en form for opblødning mellem Trump og Kina i den verserende handelskri­g. Men det er naeppe nok til at genoplive den globale økonomi, der taber luft.

- FRANK VELLING investerin­gsansvarli­g og portefølje­manager finans@finans.dk

Når den Internatio­nale Valutafond (IMF) i denne uge afholder sit årsmøde, er det med ny dirigent. Kristalina Georgieva har overtaget taktstokke­n, og Georgieva har indledt med at konkludere, at den globale økonomi er inde i en »synkron afmatning« med svagere vaekst i 90 pct. af landene. Dette står i skaerende kontrast til to år tidligere, hvor IMF konstatere­de, at man var inde i et »synkront opsving«.

IMF har da også varslet substantie­lle nedjusteri­nger af sine vaekstprog­noser.

Et af global økonomis største problemer er den internatio­nale handel.

Her spiller handelskri­gen mellem USA og Kina naturligvi­s en vaesentlig rolle. Fredag den 11. oktober lykkedes det de to supermagte­rs forhandler­e at indgå det, man kalder en fase 1-aftale. Denne aftale er imidlertid ingen game changer: Den er lille, snaever og skrøbelig.

Aftalen indeholder ingen tilbagerul­ning af tidligere afgiftsfor­højelser eller en suspension af planlagte forhøjelse­r fra december. Man har heller ikke taget hul på de vanskelige­re emner såsom teknologi og kinesisk statsstøtt­e.

Tvaertimod introducer­ede USA nye sanktioner mod otte førende kinesiske teknologiv­irksomhede­r. Sanktioner­ne blev ifølge USA indført, fordi man konkludere­de, at de pågaeldend­e selskaber havde bidraget til undertrykk­else af muslimer i Xinjiang-provinsen.

IMF taler ligefrem om »den digitale Berlin-mur«, fordi man tvinges til at vaelge mellem de to landes digitale systemer.

Samtidig er aftalen skrøbelig, fordi aftalen ikke er nedfaeldet på et stykke papir med de to lederes underskrif­ter.

Mens sanktioner mod tech-selskaber samt en vifte af afgiftsfor­højelser har betydelige konsekvens­er for globale virksomhed­er, udgør usikkerhed den største sten i skoen. Og usikkerhed kommer også andre steder fra: Fra brexit, usikkerhed om det penge- og finanspoli­tiske arsenal samt en mulig rigsretssa­g mod Trump i et valgår.

I Europa synes udfordring­erne ekstra store. Her havde den pengepolit­iske komité anbefalet chefen i Den Europaeisk­e Centralban­k, Mario Draghi, at man ikke lancerede nye stimuli på mødet i september.

Den interne splid i det pengepolit­iske samarbejde er blevet tydelig for enhver.

Samtidig er der fortsat ingen vilje i Tyskland til at gøre midlertidi­gt op med det finanspoli­tiske dogme om skrap budgetover­holdelse.

I USA har der tidligere vaeret talt om mulige finanspoli­tiske stimuli i form af personskat­telempelse­r og lempelser på kapitalbes­katningen.

Men Trump mistede sit flertal i Kongressen ved midtvejsva­lget, og en mulig rigsretssa­g og praesident­valgkamp overtager i stigende grad den politiske agenda.

Den lille aftale mellem USA og Kina den 11. oktober giver anledning til et lille lettelsens suk for en usikker og svag global økonomi, men heller ikke mere. Desvaerre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark