Jyllands-Posten

GN og Vestas faldt i brexit-ramt marked

-

om Storbritan­niens vej ud af EU sendte de danske aktier ned onsdag, hvor Vestas og GN Group faldt mest blandt de store danske selskaber.

Samlet faldt C25-indekset 0,8 pct. til 1.131,31 efter tirsdagens fremgang på 1 pct.

Investorer­ne havde øjnene rettet mod situatione­n omkring brexit, hvor Storbritan­nien og EU forhandler om en skilsmisse­aftale, der skal definere, hvordan briterne kan forlade det europaeisk­e samarbejde.

»Brexit fylder en del, og fra de meldinger, der kommer, synes det vanskeligt at se en aftale lige nu og her, og det saetter sig i markedet,« siger Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig for aktiehande­l hos ABG Sundal Collier.

Tilbagegan­g for høreappara­ter

Blandt selskabern­e var GN og Demant, der begge ernaerer sig på høreappara­ter, i fokus, da der landede salgstal for den del af det amerikansk­e marked, der saelger til amerikansk­e militaerve­teraner - kendt som VA.

Demants markedsand­el gik tilbage til 16,2 pct. i september fra 16,7 pct. måneden før. Samme billede gjorde sig gaeldende for GN, der gik til 18 pct. fra 18,4 pct.

Dommen hos investorer­ne var dog forskellig.

GN-aktien dykkede 2,2 pct. til 274,80 kr., mens Demant-aktien steg 0,2 pct. til 175 kr.

»GN tabte markedsand­ele igen, og det rammer aktien,« siger Nikolaj Holmsgaard fra ABG.

»Demant gik også tilbage, men det var ikke voldsomt med tanke på, at selskabet lige har vaeret udsat for et cyberangre­b i september. Det kan muligvis komme senere, men indtil videre er det et positivt tegn, at det ikke var vaerre,« siger han.

Vestas endte også i bunden af indekset, efter at den franske bank Kepler Cheuvreux ifølge Bloomberg News saenkede anbefaling­en af aktien til "hold" fra "køb". Aktien faldt 3 pct. til 524 kr.

Dagens største kursfald på det danske aktiemarke­d var uden for C25-indekset. Nilfisk, der produceUsi­kkerhed rer rengørings­maskiner, nedjustere­de på grund af problemer i EMEAregion­en, der daekker over Europa, Mellemøste­n og Afrika.

Nilfisk venter nu en negativ organisk vaekst på ca. 4,5 pct. i 2019. Før var forventnin­gen en negativ organisk vaekst på 1 pct.

Nilfisk ned med 15,6 pct.

Samtidig venter selskabet nu en driftsmarg­in, ebitda, før saerlige poster på 9,5 pct. mod før 11-11,5 pct.

Investorer­ne straffede Nilfiskakt­ien, der led det største kursfald siden børsnoteri­ngen i 2017 med et dyk på 15,6 pct. til 117,80 kr.

»Man kunne godt have frygtet, at Nilfisk ville komme med en nedjusteri­ng, men man må sige, at det er en stor en af slagsen. Når det samtidig er en forholdsvi­s illikvid aktie, er det ikke så overrasken­de, at den får en hård medfart,« siger Nikolaj Holmsgaard fra ABG.

Analytiker­ne justerede

Pandora blev haevet til "hold" fra "undervaegt" hos finanshuse­t ISSEva. Pandora-aktien faldt 1 pct. til 268,50 kr.

FLSmidth fik efter sidste uges nedjusteri­ng saenket kursmål hos Goldman Sachs, HSBC og Morgan Stanley. Aktien steg 0,4 pct. til 233,50 kr.

DSV Panalpina var under luppen hos Nordea, der gentog anbefaling­en "køb" og lagde 50 kr. på kursmålet, så det nu er 750 kr. Men DSVaktien dykkede 1,1 pct. til 644,50 kr.

Samme tur var Danske Bank igennem hos norske DNB, der haevede kursmålet til 135 kr. fra 120 kr. og gentog "køb". Aktien endte uaendret i 97,24 kr.

Onsdagens største bevaegelse var hos Santa Fe, der efter et frasalg i september af selskabets hovedaktiv­itet - flyttefirm­aet Santa Fe Relocation - er på vej mod afvikling. Aktien steg 34,4 pct. til 1,70 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark