Jyllands-Posten

Budgetafta­le i Odder blev uden Socialdemo­kratiet

Tirsdag aften faldt en budgetafta­le på plads mellem Venstre, De Konservati­ve, De Radikale og Dansk Folkeparti i Odder Kommunes byråd.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Det blev uden byrådets naeststørs­te parti Socialdemo­kratiet, at der i Odder blev indgået budgetafta­le tirsdag aften.

»Der var ikke et ønske om at lytte til vores budgetopla­eg, så på den måde opfatter jeg os egentlig som smidt ud,« siger førstevice­borgmester Lone Jakobi Sørensen (S).

Udover Socialdemo­kratiet forlod også SF og Enhedslist­en forhandlin­gsbordet.

Tilbage blev Venstre, De Konservati­ve, De Radikale og Dansk Folkeparti og underskrev aftalen med løfte om fokus på velfaerd, udvikling og økonomisk baeredygti­ghed i kommunen i den kommende budgetperi­ode.

»Alle borgmestre vil jo gerne have, at det er et enigt byråd, man har med, og det har ikke kunnet lade sig gøre. Men jeg synes, at det er blevet en ansvarlig økonomisk budgetafta­le, som har nogle gode ting med sig,« siger borgmester Uffe Jensen (V).

Hverdagsef­fektiviser­inger

Budgetpart­ierne fastholder, at skoler, børnehaver og andre institutio­ner skal spare 1 pct. i 2020 og 0,75 pct. i årene fremover. Netop det krav kunne Socialdemo­kratiet ikke stå inde for.

»Det er for uigennemsi­gtigt, hvordan hverdagsef­fektiviser­ingerne skal udføres ude på gulvet, hvilket i nogle tilfaelde bare fører til budgetover­skridelser eller uvished om, hvordan det påvirker vores serviceniv­eau,« siger Lone Jakobi Sørensen.

Hun mener, at effektivis­eringer bør drøftes mere konkret i byrådet, så der bliver taget mere politisk ansvar for, praecis hvordan pengene skal spares.

»Vi aftalte, da vi først indførte effektivis­eringerne, at det skulle løbe til og med 2020. Så det er sådan set bare det, vi fører videre. Og den ene procent har vaeret med til at give os det råderum, som har sikret, at det ikke ser rigtig skidt ud med pengene,« siger Uffe Jensen.

Udover hverdagsef­fektiviser­ingerne indeholder aftalen bl.a. nedskrivni­ng af gaeld til kommunens folkeskole­r.

Folkeskole­r får hjaelp

Folkeskole­rnes gaeld har vaeret noget omdiskuter­et i forhandlin­gsperioden, da gaelden er noget, som skolerne har døjet med over en årraekke. Derfor er den »delvise gaeldssane­ring« heller ikke en løsning, som Socialdemo­kratiet vil indgå aftale om.

»Det er en lappeløsni­ng. På skoleområd­et er der en pulje på 2 mio. kr. til vores børneog ungepoliti­k, og så er der givet delvis gaeldssane­ring til den fastlagte overførsel­sgraense, men udfordring­en for skolerne er jo stadig ikke løst. Det er en håndsraekn­ing, men allerede fra 2021 vil det jo igen vaere en fallit,« siger Lone Jakobi Sørensen.

Sammen med resten af de socialdemo­kratiske byrådsmedl­emmer vil hun praesenter­e deres budgetfors­lag som aendringsf­orslag under byrådets andenbehan­dling af budgettet.

Det er en håndsraekn­ing, men allerede fra 2021 vil det jo igen vaere en fallit. Lone Jakobi Sørensen (S), førstevice­borgmester i Odder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark