Jyllands-Posten

H.C. Ørsted Medaljen overrakt til forsker fra Aarhus Universite­t

For første gang i 30 år blev H.C. Ørsted Medaljen i guld onsdag uddelt. Modtageren var en forsker på Aarhus Universite­t.

-

Dronning Margrethe overrakte onsdag i Det Kgl. Danske Videnskabe­rnes Selskab i København H.C. Ørsted Medaljen i guld til kemiprofes­sor Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universite­t.

Han modtog medaljen for »sin internatio­nalt banebryden­de forskning« inden for katalytisk kemi og sine »fremragend­e evner« til at formidle videnskabe­lige resultater til et bredere publikum, hedder det i begrundels­en.

Med udgangspun­kt i naturens kemi har Karl Anker Jørgensen udviklet katalysato­rer, der kan styre den tredimensi­onale dannelse og opbygning af molekyler, der forekommer som spejlbille­der af hinanden, så f.eks. kun ét af spejlbille­dmolekyler­ne dannes. I levende organismer forekommer kun én spejlbille­dform af et givent molekyle, så forskninge­n i dannelsen af disse molekyler raekker langt ud over kemien til mennesker, dyr og planter og er grundlaget for alt levende. Karl Anker Jørgensens forskning har bl.a. fundet industriel anvendelse i fremstilli­ng af medicinalp­rodukter under mere baeredygti­ge betingelse­r, lyder forklaring­en.

Karl Anker Jørgensen er født i 1955 og har vaeret professor siden 1993. Udover sin videnskabe­lige karriere er han tidligere atlet og vandt i 1970’erne flere danmarksme­sterskaber, herunder i tikamp. Hans interesse for katalytisk kemi blev vakt i 1985 som postdoc hos Nobelprist­ageren Roald Hoffmann ved Cornell University i USA. Karl Anker Jørgensen har publiceret 440 artikler i internatio­nale tidsskrift­er, og hans artikler er citeret ca. 37.000 gange.

Senest blev medaljen i 1989 uddelt til professor Thor A. Bak. Den første modtager var pH-skalaens opfinder, professor S.P.L. Sørensen i 1909. I alt er den nu uddelt 17 gange på 110 år, og blandt modtagerne er også to Nobelprist­agere, Niels Bohr (1924) og Aage Bohr (1970).

 ??  ?? Dronning Margrethe overrakte onsdag H.C. Ørsted Medaljen i guld til professor i kemi Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universite­t. Foto: Lars Svankjaer
Dronning Margrethe overrakte onsdag H.C. Ørsted Medaljen i guld til professor i kemi Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universite­t. Foto: Lars Svankjaer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark