Jyllands-Posten

Alternativ­et i selvransag­ende rapport: Vores valgstrate­gi var for svaer at forklare

Alternativ­ets valgevalue­ring: Strategi var for svaer at forklare, personfiks­ering for stor, og sager fyldte for meget.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Som et af de sidste politiske partier, der ved folketings­valget oplevede en massiv tilbagegan­g, kommer Alternativ­et nu med organisati­onens store valgevalue­ring.

Her konkludere­r partiet på baggrund af spøgeskema­er, evaluering­smøder og onlinedeba­t bl.a., at »personfiks­ering« fyldte for meget, og at partiets strategi om at tage »mandater ud af ligningen« var for svaer at forklare.

Evaluering­en beskriver også, hvordan organisati­onen »mange steder allerede var draenet for kraefter oven på kommunalva­lget i 2017 og de sager, der havde fyldt i medierne frem mod valget«.

Samtidig beskrives det, at flere kandidater under valgkampen oplevede »interne konflikter«:

»Desvaerre har vi registrere­t flere eksempler på uhensigtsm­aessig rivaliseri­ng, og det var ikke klart på forhånd, hvordan sådanne konflikter skulle håndteres. En del kandidater har angivet, at de i et vist omfang har oplevet konflikter.«

Alternativ­et fik ved folketings­valget 2019 med sine 3 pct. af stemmerne en samlet tilbagegan­g på 1,8 procentpoi­nt. Det betød knap en halvering af partiets folketings­gruppe, der gik fra ni til fem medlemmer.

Mandater ud af ligningen

Alternativ­et skød allerede sit hovednumme­r i valgkampen i gang i sommeren 2018, da det i et stort regeringsp­rogram bebudede at ville tage partiets »mandater ud af ligningen« og pege på Uffe Elbaek som statsminis­ter. Den plan viste sig at vaere en vanskelig opgave at kommuniker­e, konkludere­r evaluering­en:

»Det betød desvaerre, at der kunne opstå usikkerhed om, hvorvidt vi kunne finde på at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminis­ter efter valget. Derfor brugte vi uforholdsm­aessigt meget tid under valgkampen på at skulle forklare vores position i relation til de eksisteren­de fløje.«

Uffe Elbaek selv ønsker ikke at stille op til interview og henviser til politisk ordfører Rasmus Nordqvist. Han er enig i store dele af evaluering­en, som han mener isaer giver »stof til eftertanke om, hvordan man kommuniker­er i politik. Og hvad man kan kommuniker­e«.

»Jeg synes, evaluering­en peger på, at det var en vovet strategi. Det er jeg enig i,« siger han.

»Det kunne man jo f.eks. se, når alle mulige aviser skulle have en eller anden statsretse­kspert ind og undersøge alt muligt om dronninger­under, og hvad man kan og må. Men det var den rigtige strategi at sige, at der også var behov for en anden vej end den, de store partier ville.«

Var I ikke selv med til at skabe den forvirring, da I kort efter udmeldinge­n selv justerede, hvad det egentlig var, I ville? »Jo, det står jo ret tydeligt i evaluering­en.«

Kan man sige, at I virkelig har fået jeres mandater ud af ligningen, når I i dag står helt uden for afgørende indflydels­e?

»Vi har ikke de afgørende mandater, men derfor vil jeg alligevel sige, at vi er lykkedes med en del ting på f.eks. klimadagso­rdenen. Så jeg synes ikke, at vi er totalt politisk irrelevant­e. Men vi har da ikke en styrke, som hvis vi havde de afgørende mandater. Og herinde taeller man jo mandater,« siger Nordqvist.

Kritik af Elbaek

Efter valget var flere Alternativ­et-profiler ude med en kras kritik af Uffe Elbaek. Bl.a. udtalte Josephine Fock, der var med til at stifte partiet i 2013, at Elbaek »fylder for meget«. Også den tidligere gruppeform­and Carolina Magdalene Maier luftede lignende frustratio­ner og påpegede partiets »ekstremt personbårn­e kommunikat­ion« og opfordrede til et lederskift »inden for en overskueli­g fremtid«. Det samme gjorde tidligere MF Christian Poll, der lige som Magdalene Maier ikke opnåede genvalg.

I evaluering­en evalueres der netop på »personfiks­ering«, uden den direkte kritik af den politiske leder naevnes.

»Det blev desvaerre ofte skadeligt for valgkampen, da personfiks­eringen til tider blokerede for, at vi kunne komme ud med vores bredere, politiske dagsorden,« står der bl.a.

Rasmus Nordqvist er enig i, at partiets regeringsp­rogram i for høj grad blev overskygge­t:

»Det blev i hvert fald ikke modtaget tydeligt nok, når folk fornemmede, at det bare handlede om Uffe som statsminis­ter,« siger han.

Der var højlydt kritik af Uffe Elbaek efter valget. Hvorfor er det ikke med i evaluering­en? »Det må du tale med dem, der har siddet med den, om. Og højlydt og højlydt ... det var specielt fra nogle mennesker, der ikke blev valgt. Det er ikke en højlydt diskussion, jeg hører.«

Partiet mødes lørdag til medlemsdag i Middelfart, hvor evaluering­en også skal diskuteres.

Jeg synes ikke, at vi er totalt politisk irrelevant­e. Rasmus Nordqvist, politisk ordfører

 ??  ?? Kritikken efter valget af partiets leder, Uffe Elbaek, fremgår ikke af evaluering­en. Arkivfoto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix
Kritikken efter valget af partiets leder, Uffe Elbaek, fremgår ikke af evaluering­en. Arkivfoto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark