Jyllands-Posten

Døde vildsvin på AErø har skabt debat om pesttest

Fødevarest­yrelsen vil ikke teste syv døde vildsvin for afrikansk svinepest. På grund af »eksporthen­syn« og fordi »det ikke giver mening«, lyder det.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Fundet af syv døde vildsvin på AErø har skabt debat om Fødevarest­yrelsens håndtering af de usaedvanli­gt mange ”strandvask­ere”.

På styrelsens hjemmeside står, at den ønsker »at teste døde og nedlagte vildsvin for svinepest«, men disse syv vil man ikke undersøge. »Uansvarlig­t« og »absurd«, lyder kritikken fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs praesident, Maria Reumert Gjerding, til Ritzau.

Men ifølge Sten Mortensen, veterinaer udviklings­chef i Fødevarest­yrelsen, giver en test for svinepest »ikke nogen mening«.

»Disse vildsvin er drevet i land, blevet indberette­t, og vi har haft Beredskabs­styrelsens hjaelp til hurtigt at samle dem ind, desinficer­e dem og få dem destrueret. De vildsvin er ikke danske, og at de har ligget der på stranden har ikke udgjort nogen risiko for de svinebesae­tninger, der er på AErø,« siger han.

Hvordan kan I vide, at de døde vildsvin ikke er danske, eller at andre dyr ikke har vaeret i kontakt med dem og kan bringe en eventuel smitte med svinepest videre?

»Vi har kun ganske få vildsvin. Der er 100.000-vis af vildsvin i Tyskland og Polen, så det er meget mere sandsynlig­t, at de er derfra. Det er rigtigt, at andre dyr godt kan have vaeret i kontakt med dem. Men der skal rigtig meget til, før de danske svin kan blive smittet.«

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har kaldt det »absurd« ikke at teste de døde vildsvin. Forstår du den reaktion? »Jeg kan godt se, hvorfor man ikke umiddelbar­t kan forstå, at vi lader vaere med at teste dem. Men det giver som sagt ikke mening, når de ikke er danske. Og hvis vi erklaerede udbrud, ville det have markedskon­sekvenser, og det ville vaere urimeligt, når svinene ikke er danske. Men vi har testet alle de 54 svin, som er nedlagt i Danmark, og de tre, der er fundet døde. Derfor kan man ikke sige, at vi lukker øjnene.«

Stig Mellergaar­d, chefkonsul­ent ved Fødevarest­yrelsens Dyresundhe­dskontor, har til DR udtalt, at man får et »forklaring­sproblem«, hvis vildsvinen­e faktisk viser sig at have svinepest. Hvorfor giver det et forklaring­sproblem? »Når vi erklaerer sådan et udbrud internatio­nalt, vil der vaere importmynd­igheder i nogle lande, som vil lukke markedet uden at kende de naermere omstaendig­heder.

Så skal vi i dialog med dem og forklare os. De skal vurdere vores beviser, og derefter kan de ophaeve restriktio­nerne igen. Det kan tage en måned og gå hårdt ud over eksporten.«

I hvor vid udstraekni­ng er jeres aerinde her faktisk at beskytte industrien?

»Der er selvfølgel­ig i denne sag et eksporthen­syn. Ellers havde vi bare have testet dem. Men i andre sammenhaen­ge, fugleinflu­enza eksempelvi­s, tester vi gerne, fordi vi så kan fortaelle fjerkraeho­ldere i området, at de skal få deres fjerkrae indendørs. Det gør vi, uanset at markederne reagerer, og det koster eksport.«

Svinepest i Kina har skabt stor efterspørg­sel på dansk svinekød der. Kan du godt forstå, at folk drager den parallel?

»Ja. Men ethvert vildsvin, vi finder på land, bliver skudt og testet. Vi er ikke bange for markedsrea­ktioner, hvis det reelt er Danmark, der har et problem, eller hvis det kan hjaelpe med at forebygge spredning af svinepest. Men det er ikke tilfaeldet her.«

Ville der vaere en idé i at teste dyrene, så der ikke kan rejses tvivl om jeres motiver – og så man kan udelukke risikoen for, at der er afrikansk svinepest i Danmark?

»Det kunne man godt. Men vi prøver at holde en kurs, der er til at forsvare fagligt set og ikke forårsager unødige tab for nogen,« svarer Sten Mortensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark