Jyllands-Posten

Vermund vil have folkeafste­mning om lempelse − Venstre blokerer

Ved hjaelp af en saerlig paragraf i grundloven, som ikke har vaeret brugt siden 1963, vil Nye Borgerlige forsøge at bremse lempelser af udlaending­epolitikke­n. DF støtter, men Venstre blokerer.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Nye Borgerlige­s formand, Pernille Vermund, er så utilfreds med regeringen­s planer om at haeve ydelserne til visse arbejdsløs­e indvandrer­familier, at hun vil tage et drastisk middel i brug for at forsøge at forhindre loven i at traede i kraft.

Lørdag holder Nye Borgerlige årsmøde i Vejle, og her vil Pernille Vermund i sin tale til medlemmern­e slå til lyd for at aktivere grundloven­s saerlige mulighed for at kraeve et lovforslag til folkeafste­mning.

Det drejer sig om regeringen­s kommende forslag om et midlertidi­gt børnetilsk­ud, som isaer vil gå til familier med ikkevestli­g baggrund. Forslaget gør det mere attraktivt at søge mod Danmark, mener Pernille Vermund:

»Vi står i en situation, hvor et stor flertal af Folketinge­ts politikere gik til valg på at fastholde den nuvaerende udlaending­epolitik. Inklusive Socialdemo­kratiet. Det løfte svigter de nu ved at gøre det stik modsatte af, hvad de lovede vaelgerne. Nemlig lempe. Derfor er det helt rimeligt at lade danskerne komme til orde i en folkeafste­mning,« siger hun.

Regeringen og dens støttepart­ier, Radikale, SF og Enhedslist­en, indgik i september aftalen om at give en økonomisk håndsraekn­ing til en raekke børnefamil­ier med arbejdsløs­e foraeldre.

Tilskuddet er på 500-700 kr. pr. barn pr. måned og går til omkring 14.000 børnefamil­ier, hvor foraeldren­e er på kontanthja­elp, uddannelse­shjaelp eller integratio­nsydelse. Enlige forsørgere kan desuden få et supplerend­e tilskud på 650 kr. månedligt.

Beskaeftig­elsesminis­teriet anslår, at 63 pct. af familierne er af ikkevestli­g herkomst.

Kun benyttet én gang

Grundloven­s paragraf 42 siger, at en tredjedel af Folketinge­ts medlemmer (60 mandater) kan kraeve en folkeafste­mning om et netop vedtaget lovforslag. Hvis befolkning­en stemmer nej, kan forslaget ikke blive til lov.

Bestemmels­en har kun vaeret benyttet én gang. I 1963 kraevede 71 folketings­medlemmer fra Venstre og Konservati­ve en folkeafste­mning om fire jordlovsfo­rslag fra SR-regeringen, der alle lagde op til forskellig­e indskraenk­ninger af rådigheden over fast ejendom.

Afstemning­en blev gennemført, befolkning­en vendte tommelfing­eren nedad, og jordlovene blev forkastet i dén omgang.

DF støtter Vermund

Nu er paragraf 42 igen på spil. Dansk Folkeparti vil gerne skrive under på Pernille Vermunds underskrif­tsindsamli­ng, bekraefter naestforma­nd Søren Espersen. Dermed står 20 mandater bag kravet om en folkeafste­mning.

»Hvis Nye Borgerlige kommer med en direkte opfordring, så vil vi helt sikkert støtte den. Også vel vidende at der desvaerre ikke er nok opbakning i Folketinge­t p.t.,« siger Søren Espersen.

Det har han ret i. DF og NB har nemlig brug for Venstre for at samle de 60 mandater. Og V siger nej.

»Hvis vi skal have folkeafste­mninger, hver gang vi er uenige med regeringen, nulstiller vi meningen med folkestyre­t. Men jeg forstår – og deler Nye Borgerlige­s frustratio­n. Ligesom Pernille Vermund er jeg overbevist om, at det er virkelig skidt for Danmark at saette ydelserne op. Jeg mener bare ikke, at en folkeafste­mning er kuren,« siger udlaending­eordfører Mads Fuglede (V).

Heller ikke De Konservati­ve vil vaere med.

»Vores holdning er, at regeringen skal stå til regnskab for sin udlaending­epolitik ved naeste folketings­valg,« siger gruppeform­and Mai Mercado (K).

Kollegerne­s afvisning skuffer Pernille Vermund.

»Det er det rene hykleri først at kritisere Socialdemo­kratiets plan og så ikke bruge muligheden for at forhindre den ved at lade danskerne komme til orde,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark