Jyllands-Posten

Amnesty: Tyrkiet tvang syriske flygtninge tilbage til en krigszone

USA’s retraete var med til at udløse de seneste ugers blodige kampe i det nordøstlig­e Syrien. Nu vil Trump alligevel beholde tropper i Syrien.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter USA’s retraete fra det nordøstlig­e Syrien og Tyrkiets aftale med Rusland, som er rykket ind i stedet, har praesident Recep Tayyip Erdogan endelig udsigt til at få opfyldt sit ønske om en 30 km bred korridor langs den tyrkiske graense, så Ankara kan begynde at sende syriske flygtninge retur.

»Hvis denne sikkerheds­zone kan blive oprettet, så kan vi trygt genbosaett­e mellem én til to millioner flygtninge,« sagde den tyrkiske praesident i september ved FN’s generalfor­samling i New York.

Regeringen i Ankara har dog tilsynelad­ende ikke haft tålmodighe­d til at vente.

Laenge inden tyrkiske styrker i forrige uge indledte en blodig offensiv ind i de kurdisk-kontroller­ede graensereg­ioner i Syrien for at gennemtvin­ge oprettelse­n af den kontrovers­ielle bufferzone, begyndte tyrkiske myndighede­r at tvangsdepo­rtere syriske flygtninge til det krigshaerg­ede område, fastslår en ny rapport fra Amnesty Internatio­nal.

Menneskere­ttighedsor­ganisation­en har mellem juli og oktober dokumenter­et mindst 20 tilfaelde, hvor tyrkisk politi har truet, slået eller snydt flygtninge til at underskriv­e dokumenter, der sagde, at de ønskede at vende tilbage til Syrien. Men Amnesty vurderer, at der reelt er tale om mange hundrede.

»Tyrkiet fortjener anerkendel­se for at huse mere end 3,6 mio. kvinder, maend og børn fra Syrien i over otte år, men denne generøsite­t kan ikke bruges som en undskyldni­ng for at se stort på internatio­nale og nationale love imod at deportere mennesker til en aktiv konfliktzo­ne,« siger Anna Shea, en researcher fra Amnesty.

Trumps nye kovending

Organisati­onen er også bekymret for, at Tyrkiet trods fortsatte kampe nu vil gå i gang med at returnere flere millioner syrere, eftersom en genbosaetn­ing af flygtninge er en del af den aftale, som Erdogan tirsdag indgik med Ruslands praesident.

Kritikken kommer, samtidig med at USA’s forsvarsmi­nister, Mark Esper, i et nyt tvist til praesident Donald Trumps forvirrend­e Syrienpoli­tik meddelte, at USA vil beholde tropper i det nordøstlig­e Syrien for at forhindre olieboring­er i at falde i haenderne på Islamisk Stat.

Esper ville ikke sige, hvor mange soldater der vil blive tale om, ud over at tallet vil vaere mindre end de omkring 1.000 mand, som Trump for små tre uger siden trak ud af områderne naer den tyrkiske graense.

Kovendinge­n kommer efter voldsom kritik fra USA’s kongres, herunder også republikan­ere, som mener, at praesident­en med sin tilbagetra­ekning har svaekket USA’s nationale sikkerheds­interesser og samtidig styrket Islamisk Stat og Rusland. Muligvis også Iran. Den største kritik har vaeret rettet mod USA’s svigt af de syriske kurdere, som var USA’s allierede i kampen mod Islamisk Stat.

Trump forsvarede i et tweet sine beslutning­er: »Når disse ekspertfjo­lser, som har taget fejl om Mellemøste­n i 20 år, spørger, hvad vi fik ud af aftalen, siger jeg bare: OLIEN,« skrev praesident­en, som skabte yderligere forvirring, da han i et andet tweet opfordrede kurdere til at flytte til den pågaeldend­e olieregion, der i dag er domineret af sunni-arabere.

Erdogans drøm

En sådan massefordr­ivelse af kurdere er netop, hvad Tyrkiets praesident håber på ved at genbosaett­e syriske flygtninge med arabisk baggrund i området, og det fik på Twitter USA’s tidligere FN-ambassadør Samantha Power til at beskylde Trump for at hjaelpe Erdogan med »etnisk udrensning.«

Som en del af den russisktyr­kiske aftale skal de kurdiske styrker i den nyopretted­e sikkerheds­zone forlade området inden seks dage. Herefter vil Tyrkiet bruge sin ret til at knuse det kurdiske mandskab, advarede Erdogan torsdag. Tidligere på dagen beskyldte lederen af de kurdiskled­ede Syriske Demokratis­ke Styrker (SDF) Tyrkiet for at have angrebet tre landsbyer i graensekor­ridoren til trods for den officielle pause i kampene, men Rusland sagde, at aftalen stadig forløber gnidningsf­rit.

 ??  ?? Titusinder syriske kurdere er i de seneste uger flygtet som følge af Tyrkiets invasion efter USA's retraete.
Foto: Bakr Alkasem/AFP
Titusinder syriske kurdere er i de seneste uger flygtet som følge af Tyrkiets invasion efter USA's retraete. Foto: Bakr Alkasem/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark