Jyllands-Posten

Ingen brexit-udsaettels­e før i naeste uge

EU udsaetter beslutning­en om at udskyde brexit til naeste uge.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Den politiske dans om brexit fortsaette­r ind i naeste uge, hvor nedtaellin­gsuret til no deal-brexit kommer under 100 timer. Uden forlaengel­se forlader Storbritan­nien EU ved midnat på torsdag den 31. oktober.

Sådan er situatione­n efter et møde blandt EU-landenes ambassadør­er fredag formiddag, hvor beslutning­en om udskydelse af brexit blev udskudt til naeste uge.

Alle er enige om at udskyde fristen for at undgå det frygtede no deal-brexit. Men enigheden hører op, når det gaelder spørgsmåle­t om, hvor lang forlaengel­sen skal vaere. Og hvornår den skal traeffes.

Her begynder et pokerspil af de mere alvorlige. De fleste lande haelder til at imødekomme briternes ønske om en udskydelse til den 31. januar 2020. Men isaer Frankrig holder fast i, at Storbritan­nien skal levere en klar plan for, hvad udskydelse­n skal bruges til, før EU skal gå med til den.

Den franske praesident, Emmanuel Macron, er frustreret over at bruge mere tid og politisk energi på brexitsaga­en, der har stået på i mere end tre år. Og den franske bekymring er bl.a., at hvis EU nu forlaenger til den 31. januar, men briterne ikke får vedtaget brexit-aftalen, risikerer man, at situatione­n er fuldstaend­ig uaendret, når vi når frem til slutningen af januar.

En klar plan kan udkomme fra London mandag aften, når det britiske parlament skal stemme om Boris Johnsons ønske om et valg den 12. december. Hvis de nødvendige to tredjedele stemmer for det, vil Johnson have brexitafta­len vedtaget den første uge af november. Hvis han ikke får valg, vil han modarbejde vedtagelse­n af aftalen.

Inden den afstemning ønsker briterne vished for, hvor lang forlaengel­se EU vil give. Og Frankrig ønsker omvendt en fastlagt britisk køreplan, før forlaengel­sen gives.

I det spil valgte EU-siden fredag altså ikke at blinke, men i stedet at udskyde beslutning­en til et nyt møde »mandag eller tirsdag«, som en kilde udtrykte det. Fredag var den udbredte forventnin­g, at beslutning­en ikke bliver truffet, før resultatet af den britiske afstemning foreligger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark