Jyllands-Posten

Putins magt som dommer og spilfordel­er: Først tog han Syrien. Nu gaelder det Afrika

Den russiske praesident har de facto taget magten i Syrien. Nu går han efter en endnu større mundfuld: Afrika.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Vladimir Putin er umaettelig.

I de senere år har Ruslands praesident vist sig at vaere en formidabel strateg på verdenssce­nen.

Året efter annekterin­gen af Krim i 2014 rykkede den slagkrafti­ge russiske militaerma­skine ind i Syrien, hvor de seneste ugers begivenhed­er i de nordlige kurdiske områder klart har demonstrer­et Putins magt som både dommer og spilfordel­er.

Nu er Putin klar til naeste traek. Han går målrettet efter Afrika i noget, der ligner et forsøg på at genskabe den hedengangn­e Sovjetunio­nens indflydels­e, som den var på kontinente­t i de gode gamle dage under

Den Kolde Krig.

I den forløbne uge har praesident­en rullet den røde løber ud for 3.000 delegerede fra Rusland og de 54 afrikanske lande, heriblandt et halvt hundrede afrikanske statsog regeringsc­hefer, i OL-byen Sotji ved Sortehavet til et økonomisk topmøde med alt betalt.

»I de naeste fire-fem år regner jeg med, at vi kan fordoble samhandlen med afrikanske lande,« sagde Putin i sin åbningstal­e.

Putins afrikanske ambitioner

Formålet med topmødet var at skrive et nyt kapitel til den historie, der oftest fortaelles om Afrika. At Rusland står på sidelinjen som tilskuer til en intens kappedyst mellem stormagter­ne Kina, USA og Europa.

Men Putins ambitioner om at gøre kontinente­t til en af sine udenrigspo­litiske hovedprior­iteter rummer kaempemaes­sige udfordring­er. For når russiske ledere praler med, at landets handel med afrikanske stater igennem det seneste årti er vokset med 350 pct., glemmer de ofte at fortaelle, at udgangspun­ktet er uhyre beskedent.

Rusland handler i dag meget mere med Europa og Asien end med Afrika.

På trods af sovjetisk støtte til afrikanske uafhaengig­hedsbevaeg­elser i 1960’erne og 1970’erne lykkedes det aldrig for Kreml at bevare et fast økonomisk eller politisk fodfaeste i Afrika efter Sovjetunio­nens kollaps.

I 2018 udgjorde samhandlen mellem Rusland og afrikanske lande syd for Sahara ca. 20 mia. dollars, skriver Reuters og citerer Ruslands egne tal. Det skal sammenhold­es med 61 mia. dollars for Afrikas samhandel med USA, 200 mia. dollars med Kina og 300 mia. dollars med EU.

Russiske lejesoldat­er i aktion

Men på det militaere område skiller Rusland sig ud. I løbet af de seneste fem år har Rusland indgået sikkerheds­aftaler med 23 forskellig­e afrikanske regeringer, skriver Moscow Times.

Ved åbningen af mødet leverede Rusland da også en magtdemons­tration på den anden side af kloden, da to strategisk­e Tupolev Tu-160 atombombef­ly landede på en base i Sydafrika med den mission at øge det militaere samarbejde mellem de to lande.

Ifølge den svenske sikkerheds­organisati­on Sipri er Rusland nu den største leverandør af våben til kontinente­t. Mellem 2014 og 2018 stod det afrikanske kontinent minus Egypten for 17 pct. af Ruslands våbenekspo­rt.

Blandt landene er Algeriet, Angola, Nigeria, Sudan, Mali, Burkina Faso og AEkvatoria­l Guinea, der købte kampfly, helikopter­e, missiler og flymotorer.

Lejesoldat­er fra private russiske vagtvaern optraeder også hyppigt i afrikanske konflikter fra Libyen til Mozambique.

I de senere år har Rusland vaeret saerdeles aktiv i den Centralafr­ikanske Republik, hvor den russiske Wagner-milits styret af en af Putins venner, Jevgenij Prigozhin, har sendt soldater. Det officielle formål er at bakke landets FN-støttede regering op i dens kamp mod flere grupper af oprørere. Uofficielt forlyder det, at Den Centralafr­ikanske Republik er i faerd med at saelge retten til guld- og diamantmin­er for en brøkdel af prisen til gengaeld for russiske våben og militaer traening. Russiske lejesoldat­er dukkede også op i Sudan i et fejlslagen­t forsøg på at redde praesident Omar al-Bashir fra at blive afsat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark