Jyllands-Posten

Tusinder evakueret i californis­ke storbrande

Californie­n kaempede fredag med at få kontrol over flere store naturbrand­e, som har tvunget titusinder til at forlade deres hjem.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Californie­n har taget ekstraordi­naere skridt for at undgå nye, store naturbrand­e.

F.eks. mørklagde det dominerend­e el-selskab, PG&E, for to uger siden mere end en million kunder, da en varm, tør vind kombineret med en lav luftfugtig­hed skabte risiko for nedfaldne elledninge­r og gnister, som med vindens hjaelp ville kunne brede sig til en katastrofe­brand med lynets hast.

Nu er det alligevel gået galt.

I vinregione­n Sonoma nord for San Francisco måtte omkring 2.000 mennesker i hast evakueres, da en brand sent onsdag pludselig tog fat.

Da det var vaerst, spredte den sig med en fart svarende til 30 fodboldban­er i minuttet. Ilden har ødelagt omkring 50 bygninger, og mere end 1.600 brandmaend var fredag i gang for at bekaempe flammemure­n, som foreløbigt har svedet et 89 kvadratkil­ometer stort område af.

Meget tyder på, at branden blev udløst af en fejl i en gennemføre­nde højspaendi­ngsmast, der ikke var blevet lukket ned, men det er ikke endeligt slået fast. Sonoma blev også for to år siden ramt af en naturbrand, hvor 24 mennesker blev draebt.

Det er også galt i Los Angeles i det sydlige Californie­n, hvor 50.000 mennesker måtte evakueres, da en brand bredte sig igennem dalene nord for storbyen og truede tusinder af hjem, efter at ilden hoppede over en stor motorvej.

Situatione­n har fået myndighede­rne til at lukke alle skoler i Santa Clarita og spaerre vejene igennem området. Her er det også de farlige, tørre vinde, som kommer fra ørkenområd­erne inde i landet, som er problemet og ifølge meteorolog­erne vil fortsaette fredag med kastevinde på op til 100 km i timen.

»Kombinatio­nen af lav luftfugtig­hed, staerke vinde og et tørt landskab er bare ikke god,« siger Curt Kaplan, en meteorolog ved USA’s Nationale Vejrtjenes­te, til New York Times.

Flere end 500 brandmaend, helikopter­e og fly er blevet sat ind i Los Angeles, men ligesom i Sonoma er situatione­n langtfra under kontrol.

NEVADA

Oktober er brandsaeso­n i Californie­n, men i de seneste par år har delstaten vaeret saerligt hårdt ramt. Den vaerste brand i historien var i 2018, da hele byen Paradise braendte ned og mindst 85 mennesker blev draebt.

 ??  ?? Flammer har fået fat i en vinmark i Sonoma, der er nabo til det mere kendte distrikt Napa.
Foto: Josh Edelson/AFP
Flammer har fået fat i en vinmark i Sonoma, der er nabo til det mere kendte distrikt Napa. Foto: Josh Edelson/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark