Jyllands-Posten

USA’s justitsmin­ister kulegraver teori om sammensvae­rgelse mod Trump

Trump er overbevist om, at Rusland-undersøgel­sen var et stort, internatio­nalt komplot imod ham, og han har involveret både Italien, Australien og Storbritan­nien for at bevise det.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter tre års intens mediedaekn­ing og en 18 måneder lang efterforsk­ning af russernes indblandin­g i det amerikansk­e praesident­valg er Joseph Mifsud pist vaek.

Den maltesiske professor, der for to år siden forsvandt fra sit arbejde på et universite­t i Rom, spillede en hovedrolle, da FBI i sin tid begyndte at mistaenke personer i Donald Trumps praesident­kampagne for at samarbejde med Moskva.

Nu er den mystiske skikkelse tilbage i søgelyset. Mens det demokratis­ke flertal i Repraesent­anternes Hus kulegraver Trumps mulige magtmisbru­g med henblik på en eventuel rigsretssa­g, graver USA’s justitsmin­ister, William Barr, i en ubekraefte­t, men stadig mere udbredt teori på USA’s højrefløj om, at professore­n var en del af et komplot mellem vestlige efterretni­ngstjenest­er og magtfulde personer i den amerikansk­e stat – Trump kalder det deep state – for at sabotere Trumps praesident­kampagne og praesident­periode.

Undersøgel­sen af det angivelige raenkespil, som både Ukraine, Italien, Storbritan­nien og Australien nu er blevet involveret i, er laenge blevet promoveret af Trump selv.

»Jeg blev efterforsk­et. OK. Mig. Jeg blev efterforsk­et. De siger, at det kan have vaeret Storbritan­nien. De siger, at det kan have vaeret Australien. De siger, at det kan vaeret Italien,« lød det forleden fra praesident­en på plaenen foran Det Hvide Hus.

William Barr igangsatte undersøgel­sen i maj, og den blev i denne uge opgraderet til en strafferet­lig efterforsk­ning. Det har udløst bekymring for, at Barr er blevet en motor for praesident­ens ønske om haevn. I den seneste måneds tid er det blevet klart, hvor involveret justitsmin­isteren personligt er, og i hvor stort et omfang andre lande er blevet blandet ind i denne konspirati­onsteori, hvilket ironisk har vaeret med til at udløse Demokrater­nes rigsretsun­dersøgelse imod Trump.

Til at stå i spidsen for efterforsk­ningen udpegede William Barr den erfarne anklager John Durham, som tidligere har bekaempet mafianetva­erk og kortlagt CIA-tortur. Derfor overrasked­e det mange, da italienske aviser afslørede, at William Barr hen over sommeren to gange selv dukkede op til møder i Rom med den italienske efterretni­ngstjenest­e om Joseph Mifsuds forsvinden. Frem for at lade John Durham håndtere den slags, fik flere udenlandsk­e ledere også en direkte anmodning fra Trump om at hjaelpe med efterforsk­ningen.

Trumps forsvarsad­vokat

Mange demokrater ser det som endnu et eksempel på, at Trump ikke skelner mellem USA’s udenrigspo­litiske interesser og sine egne prioritete­r; i dette tilfaelde et ønske om at underminer­e Ruslandund­ersøgelsen og beviserne for, at Moskva forsøgte at hjaelpe ham med at vinde valget.

I telefonsam­talen, som udløste rigsretsun­dersøgelse­n, bad Trump på tilsvarend­e vis Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, grave snavs frem om tidligere vicepraesi­dent Joe Biden – ligeledes noget, som kan gavne Trump, eftersom Biden er favorit til at blive Demokrater­nes praesident­valg.

Fremgangsm­åden har udløst politisk uro i både Australien og Italien, hvor opposition­spolitiker­e har kraevet en forklaring på, hvad der er foregået. I USA har det også givet panderynke­r blandt medlemmer af Senatets efterretni­ngsudvalg. Bl.a. har demokraten Mark Warner advaret om, at en politiseri­ng af efterretni­ngsoplysni­nger vil haemme lysten til at dele informatio­ner med USA.

Det afviser konservati­ve stemmer med, at Demokrater­ne blot er bange for, hvad William Barrs undersøgel­se graver frem. Ifølge en tilbagevis­t teori var hackerangr­ebet mod Den Demokratis­ke Nationalko­mite under 2016valget et setup, der involvered­e Ukraine, men pegede mod Moskva og resultered­e i Rusland-undersøgel­se mod Trump. Dette bragte Trump også op i sin omstridte samtale med Ukraines praesident.

Joseph Mifsuds rolle i den mudrede affaere skyldes et møde i april 2016 med George Papadopoul­os, en rådgiver i Trumps praesident­kampagne. På mødet fortalte professore­n, der lige havde vaeret i Moskva, at russerne havde tusinder af stjålne emails, der kunne skade Demokrater­ne. Det fremgår af rapporten fra Rusland-undersøgel­sen.

Praleri gav bagslag

Dette var en oplysning, der først blev offentligt kendt to måneder senere, så da Papadopoul­os en aften pralede med tilbuddet til en australsk diplomat i London, gav diplomaten oplysninge­n videre til amerikansk­e myndighede­r. Da historien realisered­e sig, begyndte FBI at holde øje med Papadopoul­os.

Efterforsk­ere har i et anklageskr­ift antydet, at Joseph Mifsud arbejdede for den russiske efterretni­ngstjenest­e.

George Papadopoul­os, der senere afsonede 12 dages faengsel for at lyve over for FBI om forløbet, har spredt en alternativ teori om, at professore­n var en italiensk agent (det har Italien afvist), der blev styret af CIA.

»Flere lande deltog i et internatio­nalt plot om at underminer­e Trump-kampagnen,« sagde han forleden til Fox News.

Selv om Ruslands indblandin­g i valget er veldokumen­teret, har flere fremtraede­nde republikan­ere udtrykt støtte til teorien. Lindsey Graham, en indflydels­esrig senator og loyal Trump-støtte, har i breve personligt opfordret Storbritan­niens, Italiens og Australien­s regeringer til at hjaelpe med at »efterforsk­e kilden til og omfanget af den udenlandsk­e indflydels­e i 2016-valget.«

Australien­s ambassadør i USA svarede ifølge Wall Street Journal tilbage, at landet selvfølgel­ig gerne vil assistere med at »opklare misforståe­lser.« Men han haeldte koldt vand på antydninge­rne af, at diplomaten, der gav George Papadopoul­os’ oplysninge­r videre, var en del af et internatio­nalt plot.

»Vi afviser den beskrivels­e af hans rolle,« skrev ambassadør­en.

Disse lande deltog med fuldt overlaeg i, hvad jeg mener var et internatio­nalt plot om at underminer­e Trump-kampagnen. George Papadopoul­os, tidligere rådgiver i Trumps 2016-valgkampag­ne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark