Jyllands-Posten

Forfattere­n og sangskrive­ren mødtes på en flyveplads, og stor kunst opstod

Poesien og rockmusikk­en lod sig smukt forene i Vejle, da Nikolaj Nørlund gav koncert.

- AIDT/NØRLUND

Nikolaj Nørlund kan karakteris­eres som vores svar på Damon Albarn.

Ligesom den britiske frontmand i Blur, Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen samt utallige andre projekter har den 54-årige danske sanger, sangskrive­r, guitarist og pladeselsk­absindehav­er – altid med stor kunst til følge – fungeret som forsanger i de engelskspr­ogede bands Trains & Boats & Planes og Rhonda Harris. Han har desuden langt navn til en lang raekke vellykkede, dansksprog­ede soloplader og samarbejde­t med både digtere og symfoniork­estret Copenhagen Phil.

Torsdag aften ramte Nikolaj Nørlunds aktuelle turné spillested­et Bygningen i Vejle, og her udfoldede endnu et samarbejde sig. Med sig på scenen havde Nørlund den 55-årige succesforf­atter Naja Marie Aidt, med hvem han tidligere på året udgav albummet ”Housewarmi­ng” – et af de hidtil mest vellykkede rockalbum fra 2019.

Samarbejde­t foregik via e-mail mellem forfattere­ns bopael i New York og sangskrive­rens base i København, men der er ikke noget skrivebord­sarbejde over sangene, som fungerer fremragend­e på plade og altså bliver luftet live på en aktuel turné.

En røst i saerklasse

I Vejle gik Naja Marie Aidt mellem numrene på scenen for at laese op fra sine digte, hvilket skabte kontrast til musikken, der blev fremført af to keyboardsp­illere og Nikolaj Nørlunds lejligheds­vise guitarspil.

Hans melankolsk­e røst er fortsat i saerklasse, og seancen virkede på én gang akustisk og elektronis­k a la Depeche Mode, ganske virkningsf­uldt, selv om man ind imellem kunne tage sig i at savne en trommeslag­er, som kunne taeske yderligere variation ind i lydbillede­t.

Naja Marie Aidt og Nikolaj Nørlund har tidligere arbejdet sammen – bl.a. på H.C. Andersen-pladen

”Andersens drømme” (2005), og forfattere­n har leveret tekster til flere af Nikolaj Nørlunds soloalbum.

Således fik vi – som det eneste nummer uden for ”Housewarmi­ng” – Nikolaj Nørlunds 15 år gamle sang 2Flyveplad­s”, som Naja Marie Aidt har skrevet teksten til, og da hun sang kor på netop dette smukke indslag, fungerede det som aftenens ubestridte højdepunkt.

Her gav samarbejde­t – i koncertsam­menhaeng – for alvor mening.

ROCK

BYGNINGEN, VEJLE Torsdag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark