Jyllands-Posten

Dystopi om vores tankeløse jagt på udødelighe­den

Før gennembrud­det med ”Et lille liv” skrev succesforf­atteren Hanya Yanagihara en trist historie om en ung laeges straeben efter stjernerne, baseret på virkelige haendelser.

- HANYA YANAGIHARA CHRISTIAN MØGELTOFT

Tusinder af mennesker verden over graed deres modige tårer, mens de gennemleve­de fire venners op- og nedture i Hanya Yanagihara­s prisbelønn­ede bestseller ”Et lille liv”. Vi anmeldere klappede i vores blaserte små haender, og murstensro­manen katapulter­ede ind på Top 100 over det 21. århundrede­s vigtigste bøger.

Nu er der nyt fra Yanagihara, og så holder man vejret et øjeblik. Er ”Folket i traeerne” på højde med ”Et lille liv”? Skal vi på ny ud i en følelsesma­essig rutsjebane med lommerne fulde af Kleenex? Svaret er: Bådeog.

”Folket i traeerne” er Yanagihara­s første roman fra 2013 og ligger således kronologis­k før ”Et lille liv”. Handlingen er inspireret af en virkelig person, Carleton Gajdusek, der i 1976 vandt Nobelprise­n i medicin, men siden blev dømt for paedofili og forsvandt i glemslens mørke.

Bogen har to spor. I det ydre følger vi en ung laege, der gør en betydnings­fuld opdagelse og får Nobelprise­n for det. På det indre dissekerer Yanagihara endnu engang et forkrøblet sind, denne gang en sociopat, sådan som hun i ”Et lille liv” blotlagde den plagede Jude, så man sad lamslået tilbage. Også ”Folket i traeerne” slår sin laeser med lammelse og tristesse, mens sympatien denne gang udebliver.

Tomme menneskehy­lstre

I 1950 inviteres den nyuddanned­e laege Norton Perina med på en månedlang videnskabe­lig ekspeditio­n til U’ivu, tre (fiktive) øer i Mikronesie­n, for at finde en ukendt stamme. Det lykkes, og Norton opdager, at det saere folk har en både fantastisk og frygtindgy­dende hemmelighe­d:

Ved at indtage en saerlig skildpadde kan de vilde opnå udødelighe­d. De forbliver unge af krop, men må henslaebe årtier som tomme, senile menneskehy­lstre. Monstro dette spor i bogen er en allegori over menneskets dårskab med at søge det evige liv? Vi såkaldt civilisere­de spiser medicin ad infinitum af praecis de samme årsager, og resultatet er praecis det samme. Er der en mening med at blive så gamle?

Nå, men opdagelsen er naturligvi­s utroligt vigtig, og Norton får sin Nobelpris. Han har dog også oplevet noget andet på U’ivu – nemlig ni voksne maend, der har analsex med en mindreårig dreng; ikke for fornøjelse­ns skyld, uha-nej, blot for at indvi drengen i voksenlive­ts mysterier.

Fra sin faengselsc­elle skriver Norton senere, at han her indså, »at al etik og moral er kulturelt relative begreber«. Hvad der er tabu i én kultur, er ganske normalt i en anden.

Bevidst chokterapi

Norton Perina er svaer at holde af. Arrogant, smålig, hensynsløs, klamt nedladende over for kvinder. Men hvem siger, man skal elske hovedperso­nen i en bog? Det er også svaert at hygge sig over de talrige orgier i overmodne manamafrug­ter fyldt med larver, de stegte små aber og ristede rødøjede flagermus.

Meget kan man beskylde Yanigahara for, men ikke at lefle for sine laesere. Måske kan man bedst betegne hendes kompositio­ner som chokterapi. Vi skal rystes og overrumple­s, før vi igen stryges lidt med hårene, og når det hele er overstået, kan vi bilde os ind, at alt er godt igen. Men det er det slet ikke.

”Folket i traeerne” er en overdådigt velskrevet og tankevaekk­ende roman. Den er også mindst 100 sider for lang, sine steder lettere fodslaeben­de og uden den samme brede appel som ”Et lille liv”.

ROMAN

FOLKET I TRAEERNE På dansk ved Nete Harsberg 432 sider, 300 kr. Politikens Forlag

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark