Jyllands-Posten

Målrettet overvågnin­g, ja tak. Masseoverv­ågning, nej tak

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD

Jeg frygter terror ligesom alle andre. Jeg har intet forsonende at sige om maengden af terror i Europa om alvorsgrad­en af de angreb, der lykkes, eller om den fornemmels­e, der kravler ned ad nakken på en, når metroen i København går i stå mellem to stationer.

Og det lader mig helt kold, når mennesker fortaeller mig, at truslen fra terror var større i 70’erne og 80’erne. Ikke fordi jeg ikke tror, den var det, men fordi det ikke aendrer på, at vi jo bestemt også har en terrortrus­sel i dag, der er skraemmend­e. De åbne graenser, som aldrig skulle have vaeret så åbne, og den elendige immigratio­nspolitik, som ikke fandt anledning til at smide kriminelle immigrante­r og gaester i landet ud i tide, er klart de skyldige her. Fri adgang både til Danmark og til landene omkring os har så absolut sat Danmark i en sårbar situation. PET’s Center for Terroranal­yse vurderer da også, at terrortrus­len mod Danmark er ”alvorlig”, og at truslen primaert kommer fra militante islamister, der vil udføre angreb ”med simple midler og kort planlaegni­ng”.

Og den vurdering giver jo en lyst til at sparke ud med både arme og ben og raekke ud efter alt, hvad man kunne komme på af tilsyne ladende beskyttend­e foranstalt­ninger. Men når myndighede­r og politikere reagerer helt hovedløst på den følelse af frygt, bliver jeg imidlertid også bange. Senest har chefpoliti­inspektøre­n i København meddelt, at han ønsker at benytte ansigtsgen­kendelsess­oftware i politiets arbejde. Det skulle jo komme. For efter statsminis­terens såkaldte sikkerheds­pakke, hvor hun bebudede flere overvågnin­gskameraer, så lå det lige til højrebenet at smide ansigtsgen­kendelse oven i kravene til pakken. Således gjort.

Men hvad må terrorbeka­empelsen koste os? Ikke i kroner og øre, men i levevis? Og hvornår tipper balancen, så vi i virkelighe­den kommer til at servere vores frihed og levevis velvilligt på et sølvfad for fjenden i et desperat forsøg på at beskytte os selv fra denne?

Angrebet den 11. september 2001 står som et skraekekse­mpel på, hvor galt det kan gå. Men var det, fordi man manglede overvågnin­gsmulighed­er, at det gik så galt? De amerikansk­e politikere var handleivri­ge, så de vedtog vidtgående overvågnin­gslovgivni­ng i kølvandet på 11. september. Den officielle kommission­srapport om angrebet afdaekkede dog, at det primaert var andetsteds, skoen trykkede. Det var ikke manglende masseoverv­ågning, der gjorde, at man ikke fik forhindret Bin Ladens angreb 11. september. Det var naermere et gammelt, stift system med ringe kommunikat­ionsveje på tvaers af organisati­oner. Målrettet overvågnin­g synes faktisk at have frembragt den informatio­n, man skulle bruge. CIA gjorde således Bush-regeringen bekendt med det følgende i henholdsvi­s april, juni, juli og august i 2001: ”Bin Laden planlaegge­r flere operatione­r”. ”Bin Laden-angreb er muligvis naert foreståend­e.” ”Planlaegni­ngen af Bin Laden-angreb fortsaette­r trods forsinkels­er.” ”Trussel fra foreståend­e al-Qaedaangre­b fortsaette­r på ubestemt tid.”

Det var ikke manglende masseoverv­ågning, der gjorde, at man ikke fik forhindret Bin Ladens angreb 11. september.

Efterretni­ngerne var der selv uden den massive masseoverv­ågning, man siden indførte, og som en af Trumps repraesent­anter nu har sagt til New York Times, at man overvejer at stoppe, bl.a. fordi den har ført til noget, der ligner vores hjemlige teledatask­andale.

VI skal vaere sikre på, at midlerne i terrorbeka­empelsen står mål med truslen imod os. Vi risikerer nemlig velvilligt at opgive alt det, vi elsker, og som det lader til, at islamistis­ke terroriste­r hader, i vores kamp mod selv samme terroriste­r. Og så ved jeg aerligt talt ikke rigtigt, hvem der har vundet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark