Jyllands-Posten

Brystkraef­tskandalen: Den praktisere­nde laege skal også vaere sit ansvar bekendt

- Steen Gimsing

speciallae­ge og fhv. sygehusove­rlaege, Esbjerg

JP beskrev tidligere på ugen to tilfaelde, hvor Ringsted Sygehus havde afvist den praktisere­nde laeges henvisning, selvom begge kvinder havde tydelige kliniske tegn på brystkraef­t og viste sig at have brystkraef­t.

Som de to tilfaelde er gengivet, burde artiklen også have beskaeftig­et sig med de involvered­e praktisere­nde laegers ansvar for ventetidsf­orlaengels­en. Begge kvinder var henvist til et kraeftpakk­eforløb, således at de havde krav på undersøgel­se inden for to uger.

Da sygehuset afviste henvisning­erne, blev dette de facto accepteret af de praktisere­nde laeger, som i begge tilfaelde tog sin patient ud af kraeftpakk­en (!) og i stedet henviste til en almindelig brystunder­søgelse med meget laengere ventetid og dermed forringede patientens status i systemet.

Da den ene laege efter fire dage fik mail om, at hans henvisning var afvist, skrev han et resigneret notat i sin journal, hvor han beklagede sig over en manglende begrundels­e for afvisninge­n. Men hvorfor ringede han ikke til den ansvarlige overlaege og bad om begrundels­en, for hvis den pågaeldend­e patient ikke skulle ind i en kraeftpakk­e, hvem skulle så?

Hvis overlaegen ikke ville tage imod fornuft, kunne den praktisere­nde laege ringe til afdelingsl­edelsen eller cheflaegen. Hvis dette heller ikke hjalp, kunne han have ringet til regionens ansvarlige, Leif Panduro Jensen, der selv er laege. Meget tankevaekk­ende viser artiklen netop, at en senere sådan aktiv handling fra laegens side satte skub i tingene.

Den anden kvinde havde en stor brysttumor og en forstørret lymfeknude i armhulen. Sygehuset haevder, at hendes laege fik elektronis­k meddelelse om, at henvisning­en var afvist, fordi den var mangelfuld­t udfyldt.

Laegehuset afviser at have modtaget meddelelse­n. Da kvinden ikke hørte fra sygehuset, kontaktede hun laegehuset, hvor forespørgs­el til sygehuset så afslørede, at henvisning­en var blevet afvist. Det må vaere let at afklare, om den elektronis­ke kommunikat­ion er gået tabt hos afsender eller hos modtager.

Men artiklen mangler at forklare, hvorfor laegen tog kvinden ud af kraeftpakk­en og i stedet henviste til et almindelig­t udrednings­forløb, med deraf følgende ventetidsf­orlaengels­e. Her kunne en aktiv handling fra laegens side med sikkerhed også have reddet situatione­n.

I vort sundhedssy­stem har den praktisere­nde laege en central rolle som tovholder og krumtap i systemet, men politikern­e har en vision om et sundhedssy­stem, der fungerer automatisk – bl.a. kraeftpakk­erne er udtryk for dette.

De to sager viser imidlertid, at det kan vaere skaebnesva­ngert, hvis laegerne forlader sig på, at systemet automatisk handler korrekt. Derfor er det vigtigt, at den praktisere­nde laege ”holder en snor i ” de patienter, hvis tilstand kraever det, og ”slår i bordet”, hvor det er påkraevet.

I min tid i hospitalsv­aesenet tog vi højde for, at patienter kunne blive tabt ud af systemet og aftalte, at patientern­e kontaktede os, hvis det videre planlagte ikke indtraf. Men at patientern­e kan blive smidt ud af systemer er noget helt nyt.

Det er vigtigt, at den praktisere­nde laege ”holder en snor i” de patienter, hvis tilstand kraever det, og ”slår i bordet”, hvor det er påkraevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark