Jyllands-Posten

Hvor var juristerne henne i denne sag?

-

I gamle dage havde Justitsmin­isteriet et lovkontor. Det blev til en lovafdelin­g. Her fandt man gerne nogle af ministerie­ts fremmeste jurister. Det fungerer som et nåleøje, som lovforslag skal igennem inden fremsaette­lse i Folketinge­t. Er det holdt op med at fungere? Man skulle tro det. I JP 19/10 var en kronik af juraprofes­sor Eva Smith, der indeholdt en sønderlemm­ende kritik af af det nu vedtagne lovforslag om administra­tiv fratagelse af statsborge­rskab.

Realiteten, hvis alt omsvøb skaeres vaek, er, at integratio­nsminister­en efter eget skøn kan afgøre, at den pågaeldend­e har handlet til alvorlig skade for Danmarks vitale interesser. Det behøver ikke komme for en domstol. Domstolsko­ntrol vil nok også vaere temmelig illusorisk, da der er tale om en skønsmaess­ig afgørelse. Man kraenker grundloven­s dogme om magtadskil­lelse og ydermere Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention

om retten til at komme for en dommer, når der skal traeffes afgørelse om frakendels­e af borgerlige rettighede­r. Endelig påpeger professore­n, at der er tale om lovgivning med tilbagevir­kende kraft, hvilet også er i strid med fundamenta­le retsprinci­pper.

Man kan vel ikke forlange eller forvente, at de folkevalgt­e politikere alle skal vaere juridisk skolede og have indsigt i fundamenta­le juridiske principper og grundsaetn­inger. Men man må kunne forvente, at regeringen har jurister, der kan og tør give uhildet rådgivning og råbe op, hvis politikern­e bevaeger sig uden for forfatning­ens, konvention­ernes og anerkendte fundamenta­le retsprinci­ppers graenser. Derfor spørger jeg: Er dette forslag ikke blevet forelagt juristerne i ministerie­ts lovafdelin­g? Og hvis det er sket, hvordan har juristerne kunnet sige god for et sådant juridisk makvaerk?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark