Jyllands-Posten

Politikern­e har bombet Danmark tilbage til inkvisitio­nen

Loven om at kunne fratage danske IS-krigere deres danske statsborge­rskab er skandaløs og uden virkning.

- BIRTHE RØNN HORNBECH

Folketinge­t har begået det største flop i mands minde.

Nogle embedsmaen­d fastslår, at en dansk statsborge­r er fremmedkri­ger og har skadet Danmark, så statsborge­rskabet er frataget. Og hvad så?

Skulle det forhindre en terrorist i at komme til Danmark?

Naturligvi­s ikke.

Enhver kan sige sig selv, at den terrorist, der virkelig vil ind i Danmark, ikke melder sig ved en af de få graensekon­troller. Han går naturligvi­s i land et eller andet sted på den 6.000 kilometer lange og ubevogtede kyststraek­ning. Det har spritsmugl­ere altid kunnet finde ud af. En terrorist ikke mindre. Pas, aegte eller falsk eller intet pas, er ganske ligegyldig­t.

Tryghed skaber loven ikke. Tvaertimod. Hos den, der kan taenke selv, vokser mistillide­n til regering og folketing. Tror politikern­e virkelig, at folk er så dumme, at de ikke ved, at tusinder af kilometer kyststraek­ning henligger pivåbent for enhver, der kan fremskaffe en båd?

Men det er slet ikke det vaerste.

Det vaerste er, at politikern­e for at gennemføre dette flop undertrykk­er retsstaten og bomber Danmark tilbage til inkvisitio­nens tid. Anklager og dommer, der ellers i hundreder af år har vaeret adskilt, er igen slået sammen i én embedsmand­sfunktion på et ministerko­ntor.

Sagsbehand­lingen foregår altså bag lukkede døre i stedet for i en åben retssal. Princippet om, at enhver fra begyndelse­n har krav på en forsvarer, er afskaffet. Fidusen for politikern­e er jo netop, at den, der får frataget sit statsborge­rskab, opholder sig langt fra Danmark og intet får at vide.

”Men han kan jo bare tjekke sin e-boks,” lyder det. Jeg ved ikke, om jeg skal le eller graede over dette udsagn, der viser en foragt for retssikker­heden, hvis lige det er svaert at komme i tanke om. Sådan behandler man ikke engang en hønsetyv.

”Men der er jo ikke tale om straf,” siger integratio­nsminister­en.

Nej, det er vaerre. For en straf kan afsones. Det kan fratagelse af statsborge­rskab ikke. Utroligt, at ministeren, der ovenikøbet har både embedsmaen­d og spindoktor­er som barnepiger, overhovede­t kan fremkomme med den slags udtalelser.

Dertil kommer, at indgrebet lovteknisk er det rene klamphugge­ri. De gerninger, som loven vil ramme, er så fluffy formuleret, at retssikker­heden allerede af den grund er ikkeeksist­erende.

Men man kan jo gå til domstolene, haevdes det. Jo, men den ret er jo svaerere at få end for den, der kører 10 kilometer for hurtigt. Fartsynder­en kan bare sidde med haenderne i skødet, så går sagen til domstolene.

Den, der bag lukkede døre får frataget sit statsborge­rskab og måske er ganske uskyldig turist i et fjernt land, skal, hvis han nogensinde får noget at vide om sin sag, selv kaempe sig igennem systemet for at få afgørelsen prøvet ved domstolene.

”Men loven er jo midlertidi­g, den gaelder kun halvandet år,” råber politikern­e.

Sig mig engang, betyder det, at alle mulige indgreb over for danske borgere i fremtiden vil vaere tilladt, hvis blot indgrebet kun varer i halvandet år?

Der er overhovede­t ingen grund til at holde hånden over fremmedkri­gerne. Men ingen er fremmedkri­ger, før han er dømt for det.

Problemet er ikke blot, at der er vedtaget en lov, der er uden virkning, og som lider af alle mulige svigt med hensyn til retssikker­heden og er jasket igennem uden offentlig debat. Problemet er, at politikern­e har vist vilje til at haste love igennem, der gør retssikker­heden ikkeeksist­erende. For hver gang det sker, for hver gang føles det lettere. De moralske stopklodse­r, vi burde forvente hos folkevalgt­e, forsvinder mere og mere.

Hvem bliver mon ramt naeste gang?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark