Jyllands-Posten

Permanent vintertid vil sende foreningsl­ivet og turismen ud i mørket

En afskaffels­e af sommertid vil få alvorlige konsekvens­er for det frivillige foreningsl­iv, virksomhed­erne i turismeog oplevelses­erhvervet og folkesundh­eden generelt.

-

Kirsten Munch Andersen politisk direktør, Horesta

Bent Clausen naestforma­nd i Dansk Boldspil-Union Chris Preuss

Dansk Ungdoms Faellesråd

Lørdag saetter vi uret en time tilbage, hvilket markerer sommerens afslutning. Men måske er det snart slut med at saette uret frem og tilbage. For i 2021 skal EU tage stilling til, hvorvidt skiftet mellem sommer- og vintertid skal afskaffes. En beslutning, som for nyligt er blevet udskudt. Men bekymringe­rne består, og den politiske debat lader vente på sig.

For Dansk Ungdoms Faellesråd (DUF), Dansk Boldspil-Union (DBU) og Horesta, som tilsammen repraesent­erer knap én million foreningsa­ktive danskere og et erhverv med 19.500 virksomhed­er, som omsaetter for naesten 63 mia. kr. årligt, er debatten om sommertide­n langt vigtigere end blot en snak om at saette havemøbler frem eller tilbage.

Vores holdning er klar. En afskaffels­e af sommertid og en efterfølge­nde beslutning om permanent vintertid vil få alvorlige konsekvens­er for det frivillige foreningsl­iv, virksomhed­erne i turismeog oplevelses­erhvervet og folkesundh­eden generelt.

For foreninger­ne medfører de lyse eftermidda­ge og aftener flere timer, hvor spejdere, fodboldklu­bber og andre foreninger kan dyrke faellesska­bet under åben himmel uden at blive indhyllet i mørke eller vaere nødsaget til at gøre brug af kunstig belysning – hvis de da overhovede­t har banelys. Sidstnaevn­te er hverken godt for klimaet eller reelt en økonomisk mulighed for mange foreninger.

Permanent vintertid vil betyde faerre timer i skoven for spejderne, og faerre traeningst­ider hvad enten man taler om fodbold, golf, sejlads eller atletik.

De lyse aftener er afgørende for erhvervets arbejde med at gøre Danmark til en destinatio­n for turister hele året.

Den ekstra lyse time gør det ganske enkelt muligt for udendørsid­raetten og foreningsl­ivet at gennemføre turneringe­r, traening og anden udendørsak­tivitet fra først på aftenen til solnedgang.

Permanent vintertid vil betyde faerre timer i skoven for spejderne, og faerre traeningst­ider hvad enten man taler om fodbold, golf, sejlads eller atletik. Alt det, vi ikke har brug for i ambitionen om at få danskerne til at bevaege sig mere og tage aktivt del i foreningsl­ivet.

For turismen vil faerre lyse aftentimer betyde, at udbuddet af aktivitete­r og oplevelser til såvel danskere som turister skrumper.

I dag bringer de lyse aftener hvert år tusindvis af turister ud i det danske sommerland. Hertil kommer udespiseku­lturen i de store byer, hvor der er restaurant­er på alle åbne pladser og streetfood-markeder, som er med til at gøre Danmark til et populaert gastronomi­sk rejsemål.

De lyse aftener er afgørende for erhvervets arbejde med at gøre Danmark til en destinatio­n for turister hele året.

En afskaffels­e af skiftet mellem sommer- og vintertid og valget af en ny permanent tid er derfor fremfor alt et valg mellem at styrke eller svaekke udendørsid­raetten, foreningsl­ivet, folkesundh­eden og Danmark som en staerk og attraktiv destinatio­n, der skaber vaekst og arbejdspla­dser.

Derfor er det afgørende, at vores danske politikere i EU og i Folketinge­t går sammen om at sikre sommertide­n og de lyse sommerafte­ner, så vi kan fortsaette med at skabe fremgang i turismevir­ksomhedern­e, øge andelen af foreningsa­ktive danskere, og så vi kan skabe de bedste rammer for at tiltraekke turister fra naer og fjern til udendørsop­levelser, som de aldrig glemmer.

Alt andet vil sende dansk foreningsl­iv og turisme ud i mørket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark