Jyllands-Posten

Hvorfor gøre det let, når man kan gøre det svaert?

-

Er den hjaelp, som samfundet tilbyder borgerne, kørt af sporet? Hvorfor daenger man børn og unge – og deres foraeldre – til i kontrol, skemaer og lange ord?

Anne Schødts og Malene Kjaer-Jepsen forfattere til bogen “Kaerlig hilsen Fru Hansen – Den offentlige sektor tilbage til virkelighe­den” og chefkonsul­enter i Genitor

Vi har hver et barn i 8. klasse. De står over for deres første såkaldte UPV.

»UPV? Er det ikke det, jeg er blevet vaccineret imod?« spørger den ene.

»Desvaerre,« fristes man til at sige. Nej, det handler om din uddannelse. Din uddannelse­sparatheds­vurdering – en vurdering af, om du er uddannelse­sparat eller ikkeuddann­elsesparat.

I 8. klasse påbegynder landets skoleeleve­r et ret omfattende forløb, hvor de praesenter­es for en lang raekke ungdomsudd­annelsesve­jledningsa­ktiviteter (ja, det er et langt ord). Undervejs skal de udfylde en studievalg­sportfolio (ja, det er også et ret langt ord), hvor de reflektere­r over, hvad de laerer i de forskellig­e vejledning­saktivitet­er. Denne studievalg­sportfolio skal indsendes til Børne- og Undervisni­ngsministe­riet sammen med deres ungdomsudd­annelsesan­søgning, når de ansøger om optagelse efter 9. eller 10. klasse.

Synes du, lixtallet blev lidt højt i foregående afsnit? Det ligger på 35 svarende til “middel” – på niveau med dagblade og tidsskrift­er. Vi har målt lixtallet på det vejledning­smateriale, der er stillet til rådighed for vores to 8. klassesele­ver og deres årgang. Det har et lixtal på 56 i gennemsnit svarende til “meget svaert” – over niveauet for akademiske rapporter og på niveau med lovtekster. Nogle passager har et lixtal på 89.

Den 1. december får de unge resultatet af deres første vurdering, hvor de blandt andet vurderes på deres uddannelse­sparathed inden for faerdighed­er som: “perspektiv­skifte mellem del og helhed”, “valgparath­ed” og “arbejdsken­dskab, arbejdspla­dsfaerdigh­eder og virketrang” – blot for at tage et lille udpluk. Det får os til at taenke på, om der er nogen i Børneog Undervisni­ngsministe­riet eller Ungdommens Uddannelse­svejlednin­g (UU), der har mistet fokus? Eller har behovet for at informere fyldestgør­ende og “systemkorr­ekt” taget overhånd? Måske er de blevet hjemmeblin­de?

Og hvor efterlader det vores unge mennesker? Og os foraeldre, der vel har hovedrolle­n (troede vi da) i at vejlede vores børn på vej?

Vi bliver i hvert fald efterladt med en raekke spørgsmål:

1. Hvordan kan vores to 14årige og deres kammerater øve sig i at blive “uddannelse­sparate”, når de ikke kan forstå, hvad det er, og hvad de bliver målt på? Og er en sådan vurdering i det hele taget fair? Hvornår har du f.eks. sidst traenet din evne til “perspektiv­skifte mellem del og helhed”? Og hvor var dit niveau, da du var 14?

2. Hvad blev der af vores foraeldrea­nsvar i forhold til at danne og vejlede vores børn? Vi sidder, hånden på hjertet, med en følelse af at vaere kørt ud på et sidespor. Det er som om, at systemet har indtaget hovedrolle­n. Vi er efterladt i en rolle, hvor vi hjaelper vores børn med at finde rundt i de mange ting, systemet forventer og forlanger af dem – i stedet for at bruge energien og tiden på gode samtaler om, hvem de er, hvad de er gode til, og hvad der kunne vaere den rigtige vej for dem. Vi mister simpelthen fokus – fordi velfaerden har mistet fokus.

3. Og så en lille en til samfundsøk­onomien: Vi spørger os selv, hvad Børne- og Undervisni­ngsministe­riet mon gør ved alle de studievalg­sportfolie­r, de modtager sammen med ungdomsudd­annelsesan­søgningern­e hvert år (66.362 stk. i 2018). Isaer når det fremgår af materialet til vores 8. klasser, at »dens indhold og omfang ikke er afgørende for, om eleven optages på den ønskede uddannelse«.

For at citere en af vores 8. klasser igen: »Så er det jo lige meget. Det er da godt nok dumt.« Det er hendes ord, ikke vores.

Er UPV’en blot et enkeltståe­nde eksempel på, at hjaelpen fra samfundet til os borgere måske er kørt lidt af sporet? Det korte svar er nej. Vi spotter en tendens: Mange af de velfaerdsi­nitiativer, der er taenkt som hjaelp og støtte, har desvaerre udviklet sig til at blive ubehjaelpe­lig velfaerd praeget af ukontrolle­rbar kontrol af, om vi nu lever op til en mere eller mindre klart defineret standard for “den gode medborger”. Tendensen ses på de fleste store velfaerdso­mråder. Det starter, når du som barn i dagtilbud skal leve op til krav i laereplane­rne, og det slutter på plejehjemm­et, hvor du skal imødekomme målene i din rehabilite­ringsplan.

Som konsekvens har relationen mellem borger og system rykket sig. Medarbejde­rne er gået fra at vaere dem, der skal hjaelpe på vej, til at vaere kontrollan­ter, og det har desvaerre en trist bagside. Tag nu vores 8. klasser. De vokser op i en tid med omfattende reformer. Alt lige fra laereplane­r i dagtilbud, nationale test, elevplaner, reformer for inklusion i folkeskole­n, gymnasiere­former, ny karaktersk­ala, kvikbonus for hurtig studiestar­t, fremdrifts­reform til uddannelse­sloft.

Samtidig er antallet af børn og unge med stress, depression, angst og selvskaden­de adfaerd steget voldsomt – med 30 pct. siden 2006. Og stigningen ses isaer i middel- og overklasse­n. Børn fra helt almindelig­e hjem. Nyere forskning fra Aalborg Universite­t viser, at der er en direkte sammenhaen­g mellem denne stigning og de utallige reformer på uddannelse­sområdet.

Som en bonusinfor­mation peger en gruppe stress- og depression­sramte unge i en undersøgel­se på, at netop deres relation til laererne er en medvirkend­e årsag til deres sygdom. Laererne er gået fra at vaere en betroet livline til at blive dommer over deres fremtid, hvorfor de unge ikke tør vise sårbarhed.

Vi har en af verdens dyreste velfaerdss­tater. Alligevel synes flere penge ofte at vaere den eneste løsning. Senest har den nye regering tilført kommunerne 2,2 mia. kr. i 2020 til mere velfaerd. Ovenståend­e eksempel viser desvaerre, at dele af det offentlige forbrug ikke altid virker efter hensigten. I bedste fald har det ingen effekt. I vaerste fald gør det situatione­n vaerre.

Et gammelt udtryk siger, at tryk avler modtryk – og det er netop, hvad vi møder, når vi taler med borgerne. Rapporten “Small Great Nation – Mission Possible? Velfaerdss­taten mod 2040”, der er udgivet af Kraka og Deloitte i september 2019, viser, at danskernes generelle opfattelse af kvaliteten af kernevelfa­erden (vuggestuer, folkeskole, sundhed og aeldreplej­e) er faldende. Det samme er tilliden til, at velfaerdss­taten om 10 år vil sikre acceptable vilkar for personer i vanskeligh­eder.

Det er som om, at jo mere velfaerden overfikser borgernes liv, jo mere frakobles den enkelte. Selv de mest velfungere­nde mister overblikke­t.

Det er som om, at jo mere velfaerden overfikser borgernes liv, jo mere frakobles den enkelte. Selv de mest velfungere­nde mister overblikke­t.

Vi tror, der er en anden vej. En vej, hvor velfaerden skabes mellem mennesker, og hvor det offentlige ikke spiller hovedrolle­n, men giver subtil og velovervej­et hjaelp, som rent faktisk giver mening og er forståelig.

Samtidig kan man jo arbejde med at dosere hjaelpen med det klare udgangspun­kt, at det er os selv – dig og mig – der har ansvaret. Det ansvar kan og vil de fleste tage, hvis bare de kan forstå det system, de er en del af.

Så … vi vil egentlig gerne høre, om vi kan få vurderet vores 8. klasser til at vaere ikkevurder­ingsparate? I hvert fald indtil sund fornuft har gjort vurderinge­n meningsful­d. Vi bidrager gerne.

Step 1 er at høre, hvad de unge og deres foraeldre selv synes, de har brug for, så de kan tage ansvar og handle i eget liv.

med tilmelding

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark