Jyllands-Posten

Han har optrådt som klovn, staerk mand, linedanser og slangetaem­mer

Siden Daniel Deleuran var fire år gammel, har han vaeret en del af familiens cirkus og er i dag landets yngste cirkusdire­ktør.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

Daniel Deleuran kunne nok prale af at have lavet flere numre end de fleste, da han var barn. Ja, og så har han ovenikøbet gjort det med sine foraeldres fulde velsignels­e.

Løjerne tog for alvor fart i foråret 1994, da han var fire år gammel og foraeldren­e Jess og Marianne Deleuran havde grundlagt familiefor­etagendet Cirkus Mascot.

Da den allerførst­e eftermidda­gsforestil­ling havde premiere i manegen, sad Daniel Deleuran på tilskuerpl­adserne og så på, hvordan både hans mor og far og alle andre, som han kendte, skulle optraede.

Den eneste, som ikke skulle underholde publikum, var ham selv, men det skulle der hurtigt blive lavet om på.

Slangen var en kylling

»Det faldt ikke i god jord hos mig, så allerede til aftenfores­tillingen var jeg med i manegen, og sådan har det stort set vaeret lige siden,« siger Daniel Deleuran, der siden 2014 har udfyldt rollen som cirkusdire­ktør og sprechstal­lmeister i Cirkus Mascot, efter at faderen fik nok af cirkus og trak sig ud af manegen.

Som barn optrådte Daniel Deleuran i cirkusnumr­e i så forskellig­e roller som klovn, tryllekuns­tner, cowboy, gededressø­r, staerk mand og orientalsk slangetaem­mer.

»Da slangen endelig kommer op af kurven, var det slet ikke nogen slange, men i stedet en slatten kylling lavet af gummi. Den var fastgjort med fiskesnøre til den fløjte, som jeg lod, som om jeg spillede på,« fortaeller Daniel Deleuran om dengang, det hele begyndte.

Senere kom han også til at udføre de mere svaere numre med balancekun­st og akrobatik, da en af de profession­elle artister spurgte, om han kunne taenke sig at laere at gå på slap line.

Der skulle dog knap to års traening på stålwirern­e og mange opslidte gymnastiks­ko til, før Daniel Deleuran var klar med et egentligt nummer.

Krisestemn­ingen er vendt

De små, skaeve indslag som slangetaem­mernummere­t imellem de profession­elle artisters kunster er ifølge Daniel Deleuran en del af forklaring­en på, at Cirkus Mascot stadig kan tiltraekke gaester i en tid, hvor andre cirkusser har vanskeligt ved at få det til at løbe rundt, og flere har måttet lukke helt. Cirkus Mascot har dog også haft det svaert – saerligt i perioden efter finanskris­en i 2007.

»Det var simpelthen frygteligt. Til og med krisen fik vi stille og roligt flere og flere mennesker i cirkus hen over årene, men så lige pludselig kom der naermest ingen, og i 2010 havde vi vores dårligst besøgte saeson nogensinde,« fortaeller Marianne Deleuran, der sammen med sønnen Daniel Deleuran i dag står i spidsen for Cirkus Mascot.

Over tid fik de dog vendt udviklinge­n igen ved bl.a. at taenke nyt i forhold til markedsfør­ing.

»Vores virksomhed har vaeret igennem en helt vild udvikling de sidste 10 år og i saerdelesh­ed henover de sidste 5 år, som jeg er enormt stolt over at have vaeret medvirkend­e til. Vi har måttet skrue på en masse knapper,« siger Daniel Deleuran.

F.eks. er den gamle måde med plakater i lygtepaele­ne i dag afløst af annoncerin­g og kommunikat­ion via sociale medier.

Alle børn kan vaere med

»I forhold til for 10 år siden saelger vi i dag langt de fleste billetter forud via vores hjemmeside, vi er aktive på sociale medier som Facebook og Instagram, vi laver små cirkuswork­shops i de byer, vi besøger, og derigennem giver børn og unge muligheden for at deltage i aftenens forestilli­ng med et lille nummer. Det er et rigtig populaert tiltag, og det er skønt at se, hvordan børnene gør sig umage,« forklarer Daniel Deleuran, men siger også, at han mener, at de i Cirkus Mascot har vaeret gode til at finde ind til kernen af, hvad et moderne cirkus skal kunne i dag.

»Jeg tror, at det vigtigste, vi har gjort for at vende skuden, er, at vi har fundet ind til kernen af det, der gør vores cirkusfore­stillinger saerlige og derigennem forstaerke­t det. Cirkus Mascot er nemlig naervaeren­de og hyggelig underholdn­ing i børnehøjde, men samtidig i en kvalitet hvor ”mor og far” heller ikke sidder og keder sig.«

Lige nu er Cirkus Mascot hjemme i vinterkvar­teret i Roslev på Salling efter at have besøgt 144 danske byer, hvor de har haft 212 forestilli­nger med i alt knap 42.000 gaester i teltet. Helt ferie holder de dog ikke, for over vinterpaus­en mellem november og februar har Cirkus Mascot de såkaldte Vintercirk­us Events rundt om i landet med gratis adgang.

Da slangen endelig kommer op af kurven, var det slet ikke nogen slange, men i stedet en slatten kylling lavet af gummi. Daniel Deleuran, cirkusdire­ktør, om dengang han optrådte som slangetaem­mer

 ??  ?? Cirkus Mascot turnerer med et tomastet rødt og gult telt fra 2017 med plads til 270 publikumme­r, hvor Daniel Deleuran siden 2014 har vaeret Danmarks yngste cirkusdire­ktør og forestilli­ngernes sprechstal­lmeister.
Foto: Anne Steen
Cirkus Mascot turnerer med et tomastet rødt og gult telt fra 2017 med plads til 270 publikumme­r, hvor Daniel Deleuran siden 2014 har vaeret Danmarks yngste cirkusdire­ktør og forestilli­ngernes sprechstal­lmeister. Foto: Anne Steen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark